Seks drept og over 30 skadet etter skyting og eksplosjoner i Beirut

Gatekamper har brutt ut i forbindelse med en demonstrasjon mot granskningen av eksplosjonen i Beirut havn i fjor.

Tilhengere av en Hizbollah-alliert milits skyter i forstaden Dahieh sør for Beirut.

Minst seks personer er drept, og over 30 er skadet etter at det ble åpnet ild i nærheten av en demonstrasjon i Libanons hovedstad Beirut.

Ifølge Reuters skal alle de drepte være sjiamuslimer. Én av dem skal være en kvinne som befant seg i sitt eget hjem da hun ble truffet av skudd.

Det er også meldt om flere eksplosjoner, muligens fra rakettdrevne granater.

Gatekampene brøt ut i forbindelse med en planlagt demonstrasjon mot mannen som leder granskningen av den massive eksplosjonen i Beiruts havn i august i fjor. En gruppe som var på vei til demonstrasjonen, skal ha blitt angrepet i nabolaget Tayouneh, ifølge libanesiske medier.

Det meldes om skyting flere steder i byen. Flere ambulanser har rykket ut.

Tidligere i ettermiddag ble militæret sendt inn i Beirut. Store deler av sentrum skal være sperret av.

Ifølge L’Orient Today har militæret sendt ut en melding om at soldater står klare til å åpne ild mot bevæpnede personer i gatene. Sivile er blitt bedt om å forlate området rundt Tayouneh.

Rundt kl. 14.20 norsk tid kommer det meldinger om at kampene har blusset opp igjen.

Sivile blir hjulpet i sikkerhet av en libanesisk regjeringssoldat etter meldinger om skyting og eksplosjoner i bydelen Tayouneh.

Anspent stemning

Det er ikke klart hva som utløste skytingen, eller hvem som står bak. Men stemningen er spent langs frontlinjen som gikk mellom sjiamuslimske og kristne områder under den tidligere borgerkrigen.

Den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen oppfordret folk til å kreve at dommeren Tarek Bitar blir fjernet som leder for granskningen.

Torsdag formiddag var flere hundre tilhengere av både Hizbollah og Amal-bevegelsen, en annen mektig sjiamuslimsk gruppe i Libanon, samlet ved tinghuset i Beirut.

Ifølge lokale medier sier Hizbollah og Amal i hver sin uttalelse at det var medlemmer av det kristne høyrepartiet Al Qouwat al Lubnania som først åpnet ild mot demonstrantene.

Partiet avviser anklagene.

Tilhengere av Hizbollah og Amal-bevegelsen holder opp en plakat i protest mot dommer Tarek Bitar.

Enormt press på dommer

Over et år er gått siden den enorme eksplosjonen i Beirut havn i august i fjor. Den tok livet av minst 215 mennesker.

Fortsatt er ingen stilt til ansvar. Da Aftenposten besøkte Beirut i forrige uke, demonstrerte ofrenes familier for at granskingen skulle fortsette uten politisk innblanding.

Granskningen har hittil vært preget av forsinkelser og anklager om korrupsjon.

Ulike politiske grupperinger har lagt enormt press på dommeren Tarek Bitar. De anklager ham for ikke å lede en objektiv granskning.

Over et år etter eksplosjonen demonstrerer de etterlatte fortsatt hver måned.

Tidligere denne uken krevde tidligere finansminister Ali Hassan Khalil at granskningen skulle suspenderes.

Det skjedde etter at dommeren utstedte en arrestordre mot Khalil og en rekke andre politikere. Hensikten er å avhøre dem om hva de visste om de enorme mengdene med kjemikaler som var lagret i havnen.

Ifølge libanesiske medier er Khalil en nær alliert av Hizbollah, som altså oppfordret sine tilhengere til å møte opp utenfor tinghuset og demonstrere.

Libanon befinner seg midt i en økonomisk krise som kan være blant de tre verste i verden siden 1850-tallet.

Stor fransk bekymring

Frankrike uttrykker stor bekymring for uroen som har brutt ut i Libanons hovedstad. Libanon var under fransk kontroll frem til 1945. Frankrike har i mange år hatt nære relasjoner til landet, der mange snakker fransk.

I en uttalelse ber det franske utenriksdepartementet om at libanesiske justismyndigheter må få jobbe uavhengig, upartisk og uhindret med etterforskningen.

– Det libanesiske folket venter på at havneeksplosjonen skal bli fullt ut belyst. De har rett til sannheten, skriver departementet.

Bakken var dekket av knust glass etter meldinger om skyting og eksplosjoner i Beirut.