Verden

Dødsraten i landet var den høyeste i verden denne uken. Søndag går bulgarerne til valg.

Bulgarerne går søndag til valg for tredje gang i år, uten særlig mye håp om at de skal få en stabil regjering som kan få bukt med en dødelige ny smittebølge.

En tilhenger av det nye korrupsjonskritiske partiet Vi fortsetter forandringen tar bilder under et valgmøte i Sofia.
  • NTB-DPA-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Både i april og juli var det også valg der resultatet ble nasjonalforsamlinger som var så splittet at de ikke greide å stable på beina en koalisjon til å styre landet. Siden er landet styrt av et forretningsministerium.

Bare 23 prosent av bulgarerne er fullvaksinert, det laveste tallet i EU, og dagens styresmakter har ikke greid å bremse smitten. Med 200 døde pr. dag i overbelastede sykehus var dødsraten denne uken en av de høyeste i verden.

President Rumen Radev ventes å vinne gjenvalg som president, om enn kanskje ikke i første omgang. Vanskeligere blir det å velge ny regjering.

Det konservative GERB-partiet til Bojko Borisov, som tapte valget i april, kan igjen bli største parti nasjonalforsamlingen, med opp til 24 prosent av stemmene. Men det er stor tvil om han kan finne noen som vil gå i koalisjon med ham.

Anklaget for korrupsjon

Borisov ble gjenstand for store demonstrasjoner i fjor der han ble anklaget for korrupsjon etter en rekke avsløringer, og anses som en uakseptabel koalisjonspartner.

Mange velgere setter sin lit til to Harvard-utdannede forretningsmenn, Kiril Petkov og Assen Vassilijev, som i september dannet det nye partiet Vi fortsetter forandringen i protest mot korrupsjonen i landet, den verste i EU.

De ventes å få rundt 16 prosent av stemmene, omtrent det samme som sosialistpartiet.

De sier de er åpne for å kompromisse for å få slutt på den verste politiske krisen i landet siden slutten på kommunismen, men deres potensielle partnere mislyktes i å danne en koalisjon både i april og i juli.

Les mer om

  1. Valg
  2. Bulgaria