Verden

Krim begynner å ligne på Nord-Korea

SIMFEROPOL/JALTA (Aftenposten): Vaktbikkja Freedom House mener den politiske situasjonen på Krim er nesten like ille som i Nord-Korea og Syria.

Ingen skal være i tvil om hvem en kan takke for at denne kirken i sentrum av Krims hovedstad Simferopol gjenoppbygges. Tre plakater rundt kirken gjør det klart at oppussingen står under beskyttelse av Vladimir Putin, hvis navn står i store bokstaver.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Overfor Aftenposten omtales Krims sterke mann, statsminister Sergej Aksionov, som en lokal tsar. Under ham er flere tusen bedrifter nasjonalisert, mange etter at de er blitt raidet av væpnede styrker lojale til Aksjonov.

— Putin var her i 2002 og Medvedev var her i fjor. Stalin, Gagarin, Brezjnev og Nicolaj 2. Alle har vært her, sier en stolt og strålende opplagt Viktorija Gromnik.

Hun har fått oppdraget med å vise Aftenposten rundt på vinfabrikken Massandra mens vi venter på den nye direktøren Janina Pavlenko, tidligere rådgiver til statsminister Sergej Aksionov.

Viktorija Gromnik viser frem det aller helligste hos Krims vinstolthet Massandra, hvor ledelsen fikk sparken i en væpnet aksjon etter at Russland tok over Krim. Her ligger årgangsvin helt tilbake fra slutten av 1800-tallet, og alarmen gikk da Aftenposten krysset den ene gule linjen.

Åpnet av tsar

Massandra, som ble stiftet av tsar Nikolaj 2 i 1894, er blant Krims stoltheter. Hovedanlegget ligger idyllisk til ti minutters kjøring fra sentrum av svartehavsbyen Jalta, og har overlevd to russiske revolusjoner, to verdenskriger og fjorårets russiske anneksjon. Dog var Stalin så nervøs under andre verdenskrig at han beordret at 60.000 flasker med de beste årgangene måtte evakueres. Men det gikk bra, og Gromnik kan vise frem en kjeller med rundt 971.000 flasker. Men eierskapet har skiftet, fra den ukrainske staten til den russiske staten.

Simferopol_2-BYwqPQzM9H.jpg

Det hun ikke forteller noe om er at væpnede styrker, fra Krims såkalte folkemilits, dukket opp og sperret av vingården 10. februar i år. Massandras daværende direktør Nikolaj Boyko, som hadde hatt jobben i 28 år, var på sykehuset med drypp i hånden. Et ikke navngitt medlem av ledelsen kalte det en "fiendtlig overtagelse" til en lokalavis, en avis som Aksionov har prøvd å stenge.— Alle virksomhetens aktiviteter er blokkert. Det gjorde de uten noen grunner, uten dokumenter, sa Boyko selv, fra sykehuset han ble lagt inn på dagen i forveien.

Tidligere hadde Krims nye ledelse iverksatt politietterforskning av Boyko, som ikke har besvart Aftenpostens henvendelser, for påstått underslag. Vingårdens gamle ledelse har uttalt at anklagene var grunnløse og politisk motiverte. Den tidligere visedirektøren hevder overfor Aftenposten at Boyko fikk tilbud om at sakene mot han ville henlegges om han frivillig signerte sin oppsigelse.

Med rett til å nasjonalisere

Den kontroversielle overtagelsen er ingen måte unik. For Krims nye ledelse, med den Moskva-støttede statsministeren Sergej Aksionov i spissen, fikk retten til å nasjonalisere eiendom. Aksionov kunngjorde dog i slutten av februar at nasjonaliseringsprosessen tok slutt fra 1. mars.

Flere av hans motstandere har identifisert Krims eneveldige leder Sergej Aksionov som et tidligere gjengmedlem som drev med pengeutpressing på 90-tallet under kallenavnet Goblin.

Det er ikke bare bedriftseiere og -ledere, gjerne med ukrainsk bakgrunn, som har fått merke at det er en ny ledelse på Krim. Vaktbikkja Freedom House har i sine årlige rangeringer av demokrati og pressefrihet i alle verdens land, valgt å inkludere Krim i 2015-rapportene. Når det gjelder pressefrihet er Krim på delt fjerde sisteplass med Eritrea, foran Turkmenistan, Usbekistan og Nord-Korea. Av de 199 landene, og noen landområder som er rangert, kommer Krim på nest sisteplass sammen med Syria og Nord-Korea når det gjelder underkategorien politisk kontroll av media. I demokratirapporten om politiske og sivile rettigheter, Freedom in the World, kommer Krim i den nest verste kategorien med ni andre land. Bare 12 land er verre, inkludert Nord-Korea og Syria.

Stenger radio— og TV-stasjoner

Blant dem som merker den politiske undertrykkelsen mest på huden er halvøyas rundt 300.000 muslimske krimtatarer, som har fått stengt blant annet sin egen TV-stasjon, en barne-TV-stasjon og en radiostasjon. Dessuten er det utøvende organet i deres politiske system, Medzjlis, stengt. Deres fremste leder lever i eksil i Ukraina. Men Aftenposten møtte Medzjilis første nestleder Nariman Dzjeljalov rett utenfor det stengte bygget i Krims hovedstad Simferopol.

— Det må sies at livet har endret seg veldig alvorlig, og det er ikke til det bedre, sier han og legger blant annet til:

— I den siste tiden har vi opplevd dødsfall, kidnappinger, savnede personer og arrestasjoner. Forretningsfolk, offentlige personer og politikere trakasseres på en eller annen måte. Våre ledere nektes rett og slett å komme til hjemlandet. En av mine kolleger, Akhtem Tsjijgoz, og en rekke landsmenn er blitt arrestert og har sittet flere måneder i varetekt, sier Dzjeljalov.

Det utøvende organet i krimtatarenes politiske system, Medzjlis, er blitt stengt. Her er organets første nestleder Nariman Dzjeljalov rett utenfor det stengte bygget i Krims hovedstad Simferopol.

— Han bestemmer alt

Tatarlederen har lite til overs for halvøyas nye sterke mann, Sergej Aksionov.

— I sin tjeneste kopier han aktivt Putin, faktisk så opptrer han som en lokal tsar. Han regulerer alt, han bestemmer alt, og han påvirker alt. Det er en president for Russland, og her er han er en sånn liten president, sier Dzjeljalov.

Det ukrainske justisdepartementet opplyser til Aftenposten at over 4000 offentlige og private selskaper, organisasjoner og kontorer er blitt nasjonalisert siden Aksionov grep makten på Krim. Noen av overtagelse hadde blitt offentlig utpekt av halvøyas nye ledelse i forkant, andre har bare blitt overtatt av bevæpnede menn med offisielle dokumenter som aldri har vært offentliggjort eller noen ganger uten dokumentasjon.

Tidligere eiere har klaget på at det ikke er Krims befolkning som nyter godt av nasjonaliseringene, men den nye politiske ledelsen – med støtte fra Moskva – som har tatt kontrollen over halvøya. Blant vinnerne er tilsynelatende Massandras nye direktør Janina Pavlenko (39), tidligere medlem av den lokale Dumaen på Krim og tidligere rådgiver til statsminister Aksionov. Hun skulle opprinnelig møte oss klokken 08.00 den morgenen, men avlyste kvelden i forveien fordi hun hadde byttet om dagene. Ny avtale ble gjort klokken 10.00, men hun møtte ikke opp.

Kaller gamle eiere hensynsløse

Ofte er det de såkalte selvforsvarsstyrkene til Aksionov, som bidro til å kvele motstanden til Russlands overtagelse av Krim i fjor vinter, som gjennomfører de fiendtlige overtagelsene. De ble 26. november del av en permanent reservepolitistyrke.

— Hvorfor må vi tolerere hensynsløse eiere, som er eiere takket være det faktum at de benyttet seg av bedragerske ordninger, eller betalte bestikkelser til byråkrater eller stjal eiendom som skulle tilhøre staten, sa Aksionov til nyhetsbyrået AP før jul.

Aftenposten var i kontakt med kontoret til Aksionov både før, under og etter at vi var på Krim. Dagen før avreise fikk vi beskjed om at han kunne møte oss, 95 minutter etter vår flyavgang. Blant annet fordi våre avtaler på Krim nærmest hadde for vane å bli avlyst på svært kort tid, valgte vi å si nei. Spørsmål på e-post i etterkant er foreløpig ikke besvart.

Seieren over Nazi-Tyskland for 70 år siden ble feiret med store St. Georgs-bannere på vingården Massandra på Krim.

Beskyldes for å være tidligere gjengmedlem

Flere av hans motstandere har identifisert Krims eneveldige leder Sergej Aksionov som et tidligere gjengmedlem som drev med pengeutpressing på 90-tallet under kallenavnet Goblin. Aksionov saksøkte ifølge nyhetsbyrået AP i 2010 en lokalpolitiker som hevdet at Aksionov hadde ledet en organisert kriminell brigade. Aksionov tapte søksmålet, men etter at han tok over ledelsen av Krim har minst en trukket anklagene.

Ved valget i 2010 fikk Aksionov og hans parti, Russisk enhet, 4 prosent av stemmene. Leder av det russiske opposisjonspartiet Jabloko, har tidligere omtalt Krims nye ledelse slik:

— En må forstå at det på Krim i hovedsak er etablert et gangsterregime under Moskvas støtte, sier Sergej Mitrokhin.

Les også

  1. Han er den russiske Dumaens eneste opposisjonelle

  2. Putin forbyr avsløringer om døde soldater

  3. Russland har svartelistet åtte svensker