Verden

Bangkok-politiet utlover dusør for å få tak i bombemenn

Politiet utlover en sum til dem som kan komme med tips som gjør at bombemannen og hans medhjelpere blir tatt.

  • Ntb
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

Siste: Talspersoner for Bangkok-politiet sier til Reuters at to andre menn som er sett på videoopptaket på stedet like før bombeangrepet er mistenkte.

Politiet i Bangkok tilbyr dusør for informasjon om bombemistenkte, skriver nyhetsbyrået AP.

Politiets talsmann, Prawut Thavornsiri , sier i en tvittermelding at én million baht — det samme som 23.1500 kroner — blir tilbudt for tips om bombemannen eller andre som mistenkes for å plassere eksplosivene som gikk av ved Erawan-helligdommen i Bangkok sentrum mandag.

Holder vakt ved grensene

Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepet. Men politiet leter etter en mann i gul t-skjorte som ble observert av et overvåkingskamera da han gikk inn på helligdommen, satte fra seg en ryggsekk og gikk ut igjen. Politiet tror at mannen ikke handlet alene.

Myndighetene opplyste onsdag at de holdt utkikk etter den mistenkte ved landets grenser, men politisjef Somyot Pumpanmuang sa på en pressekonferanse at det ikke er klart hvor mange som er involvert i angrepet, eller om de fremdeles er i Thailand.

Sørgende ber på åstedet

Politiet opplyser at Brahmin-statuen i helligdommen i sentrum av Bangkok bare fikk mindre skader i eksplosjonen, og det eneste tegnet på ødeleggelse er det forvridde smijernsgjerdet.

Blomsterselgere er allerede på plass igjen rundt helligdommen, og et titall thailandske munker ledet an i bønnen. En slektning av en malaysisk mann som ble drept, kom med blomster. Bombekrateret ved Erawan-helligdommen har fått et lag med ny, hvit sement før det ble gjenåpnet.

Familiemedlemmer til et av bombeofrene ber ved Erawan-helligdommen.

Andre mistenkte

— Vi mener mannen i gul T-skjorte er bombemannen. Vi ser også etter andre mistenkte for slike angrep blir vanligvis ikke planlagt av en person, sier talsmann for det nasjonale politiet Prawut Thawornsiri.

Prawut la til at et annet forsøk på et bombeangrep ved en travel kai tirsdag hadde forbindelse til Erawan-angrepet. Ekspertene mener å ha funnet likhetspunkter mellom de to angrepene.

Erawan-helligdommen et par dager etter eksplosjonen.

Politiet utelukker ingen gruppe som ansvarlig for bombene, selv om metodene ikke ligner på noe som muslimske opprørere i sør eller rødskjortene som støtter tidligere president Thaksin Shinawatra, vanligvis bruker.— Angrepet bærer ikke preg av de muslimske opprørerne eller rødskjortene. Begge har gjennomført terrorangrep tidligere, men ikke på en sånn skala, sier Angel Rabasa ved RAND Corporation.

Vurderer om uigurer står bak

Politiet sier at de nå vurderer muligheten for at etniske uigurer kan stå bak bomben. Thailand deporterte i forrige måned 109 uigurer til Kina.

Hundrevis eller tusenvis av uigurer har flyktet fra Xinjiang-provinsen i Kina, og mange av dem reiser gjennom Sørøst-Asia på vei til Tyrkia.

Synlig skade på statuen av hindu-guden Phra Phrom etter bombeangrepet.

Turister avbestiller turer

Ifølge nyhetsbyrået AP har flere turistbyråer meldt om at Hond Kong-turister har avbestilt turer til Bangkok de nærmeste dagene. Hong Kong-regjeringen har advart innbyggerne mot å dra til Bangkok hvis det ikke er helt ødvendig.

Erawan-helligdommen er særlig populær blant turister fra andre asiatiske land, som Kina, Singapore og Filippinene.

Mange av de 22 som ble drept i attentatet, var utlendinger, og flere av dem var fra Kina, Hongkong og Taiwan. En var også en britisk kvinne som var bosatt i Hongkong.

Les også

  1. Hvem står bak Bangkok-bombene?

  2. Thailandsk politi mener samme gjerningsmenn står bak to bombeangrep