Funnet kvalt på hotellrommet

VÅPENHANDLER. Mistanken faller på Israel når en Hamas-leder blir drept. Det er ikke tilfeldig.

  • Jørgen Lohne

Mahmoud al-Mabhouh ble drept av en gjeng profesjonelle forbrytere med europeiske pass, opplyste ledelsen for emiratet Dubais politistyrker i helgen, og spådde pågripelser om kort tid. Den 50 år gamle firebarnsfaren fra flyktningeleiren Jabaliya nord på Gazastripen, døde av et kraftig elektrisk støt mot hodet fulgt av kvelning, viser undersøkelser foretatt ved et fransk laboratorium. Drapet fant sted onsdag 20. januar, på Hamas-lederens hotellrom i Dubai.

Ikke uventet fastslo Hamas straks at Israels etterretningstjeneste måtte stå bak drapet, en antagelse som ifølge den israelske avisen Haaretz får en viss støtte hos kilder i Dubais politi, som «ikke ville utelukke» israelsk medvirkning.

Fra offisielt hold hadde Israel inntil i går nektet kjennskap til saken. Men det er åpenbare, gode grunner til at mistanken nå rettes mot Hamas’ dødsfiender.

Våpenoppdrag

. For det første er det knapt noen tvil om at Al-Mabhouh må ha vært å anse som et legitimt, militært mål, sett fra Jerusalem. Den dreptes bror, Fayeq al-Mabhouh, sier til Dubai-avisen 7 Days at Mahmoud al-Mabhouh hadde ansvaret for å skaffe våpen til Hamas og at han befant seg i Dubai på oppdrag for bevegelsen.

Mahmoud al-Mabhouh hadde vært dødsmerket av israelerne helt siden 1989, da han sto bak bortføring og drap på to israelske soldater, heter det i et offisielt kommuniké fra Hamas.

Al-Mabhouh var også en av grunnleggerne av Izzedine al— Qassam-brigadene. Denne væpnede grenen av islamistorganisasjonen har utført hundrevis av selvmordsaksjoner og andre angrep mot israelere. Brigadene har blant annet stått bak mange av rakettene fra Gaza-stripen mot israelske byer i nærheten av den Hamas-styrte landstripen mot Middelhavet. Rakettskytingen, som Hamas hevder er legal motstandskamp mot okkupasjonen, var den hovedbegrunnelse Israel oppga foran den blodige militæraksjonen mot Gaza i desember 2008.

Attentater.

For det andre har Al-Mabhouh overlevd to attentater tidligere, drapsforsøk som ifølge hans familie og Hamas kan spores tilbake til israelsk etterretning.

For et halvt år siden ble han forgiftet i Beirut og var bevisstløs i 30 timer.

For det tredje har israelsk etterretningstjeneste en lang tradisjon for å utføre drap på sine fiender, og viker ikke tilbake for å utføre drap i land der målet befinner seg, permanent eller midlertidig.

I 1987 ble PLOs (Den palestinske frigjøringsorganisasjon) militære leder Abu Jihad drept i Tunisia.

10 år senere ble Hamas’ øverste leder Khaled Meshaal forgiftet her i Jordans hovedstad, på ordre fra den daværende – og nåværende – israelske statsminister Benjamin Netanyahu. Press fra Kong Hussein, som tre år tidligere hadde undertegnet fredsavtale med Israel, og USAs president Bill Clinton, tvang regjeringen i Jerusalem til å overlevere motgiften som reddet Hamas-lederens liv.

Og Meshal, som siden 2001 har levd i eksil i Damaskus, gikk ikke uventet til angrep på Israel da han talte ved sin venn og nære medarbeider Al- Mabhouhs båre i den syriske hovedstaden: –Jeg sier dere, sionister, gled dere ikke. Dere drepte ham, men hans sønner vil bekjempe dere. Motstanden fortsetter. jorgen.