Hemmelig politiapp førte til pågripelser av 800 kriminelle verden rundt

En gigantisk politioperasjon mot organisert kriminalitet har ført til hundrevis av pågripelser. Åtte er arrestert i Norge og store mengder narkotika beslaglagt.

En person arresteres av Australias føderale politi i forbindelse med aksjonen mot organisert kriminalitet.

Totalt er over 800 personer arrestert i 16 land i en sofistikert og koordinert politiaksjon som savner sidestykke. Nær 400 millioner norske kroner er beslaglagt.

– Dette er den største politiaksjonen mot en kryptert kommunikasjonsplattform noensinne, opplyser Europol-sjef Jean-Philippe Lecouffe.

Over 12.000 telefoner ble brukt til å utveksle kryptert informasjon på appen ANoM - som politiet selv utviklet i en skjult operasjon og dermed kunne få innsikt i all kommunikasjon.

Aksjonen fikk i Australia navnet «Operasjon Ironside» og har pågått siden 2018. Europol omtaler aksjonen som «Trojan Shield/Green Light».

Åtte pågrepet i Norge, skal ta bakmann

Kripos bekrefter at norsk politi har pågrepet åtte personer og gjort betydelige beslag av narkotika. Alle er arrestert i Norge.

– De er pågrepet i forskjellige distrikt, siktet for alvorlig narkotikakriminalitet. Det er gjort betydelig beslag av narkotika og penger, sier politiadvokat Morten Stene.

Flere vogntog med store mengder narkotika er blitt stoppet i Sverige. Politiet har opplysninger om at det skulle transporteres videre til Norge.

– Vi kan ikke utelukke ytterligere pågripelser, sier Stene.

Han opplyser at det er planlagt pågripelse av en nordmann i utlandet. Denne personen omtales som en bakmann.

Kripos vil ikke si hvilke politidistrikter som etterforsker sakene.

FBI: Beslagla hundrevis av tonn med kokain

– Dette er en eksepsjonell operasjon, sier Europol-sjef Jean-Philippe Lecouffe, som møtte pressen i Haag tirsdag formiddag.

Visedirektør Calvin Shivers i FBI sier aksjonen har gitt politiet mulighet til å konfiskere hundrevis av tonn med kokain og annen narkotika, samt beslag av store mengder kontanter. Shivers opplyser at over 100 drap ble planlagt på nettverket.

Linda Staaf, sjefen for det svenske politiets nasjonale operative avdeling (Noa), sa på pressekonferansen at politiet med denne aksjonen stoppet ti planlagte mord.

Sverige ledet an i Europa

Sverige var et av landene med flest arrestasjoner:

Mandag og tirsdag ble 155 mistenkte pågrepet i den hittil største operasjonen mot organiserte kriminelle i landet, opplyste Linda Staaf fra det svenske politiets nasjonale operative avdeling, Noa.

Hun omtaler nettverkene som dem som driver med tung narkotikakriminalitet, drap og trusler i landet.

– De står bak sprengninger og skytinger som skjer midt i hverdagslivet i Sverige, sa Staaf.

– Vi har stoppet 10 planlagte mord, la hun til.

Store mengder narkotika, penger, våpen, smykker, datamaskiner og mobiltelefoner er beslaglagt. Fem svensker ble pågrepet i Spania gjennom samarbeid med spansk politi, opplyste hun.

Det føderale australske politiet opplyser at 224 personer er pågrepet bare i Australia i forbindelse med operasjonen. Det er tatt beslag i 3,7 tonn narkotika, 104 våpen og mange millioner dollar i kontanter.

Australsk politi har i tre år sammen med amerikanske FBI i hemmelighet drevet en kryptert kommunikasjonsplattform kalt ANoM, der aktørene har kommunisert.

Plantet appen via kriminelle

Appen skal de gjennom en skjult operasjon plantet blant australske kriminelle via flere nøkkelpersoner i miljøet, skriver avisen The Sydney Morning Herald.

Etterforskningen har vært teknologisk komplisert og det skal i noen tilfeller ha tatt opp til mange måneder å verifisere hvem som sto bak konkrete meldinger på tjenesten.

Medlemmer av søramerikanske narkotikakarteller, asiatiske triader og kriminelle nettverk både Øst-Europa og resten av Europa, er blant de arresterte i andre land.

I Tyskland har politiet tirsdag slått til mot 30 bygninger i Duisburg, Leverkusen, Gelsenkrichen og flere andre byer på jakt etter hvitvasking og organisert kriminalitet, melder AP.

Tysk politi forlater en villa i byen Leverkusen som ble ransaket tirsdag i forbindelse med den verdensomspennende politiaksjonen Operasjon Ironside.

– De kriminelle ble drevet over til appen ANoM etter at politiet i Nederland, Belgia og Frankrike lyktes med å få stanset en annen kryptert plattform, den såkalte Sky ECC, opplyser Europol-sjef Jean Philippe Lecouffe.

Ifølge den australske kringkasteren ABC, som omtaler aksjonen som den største i landets historie, ble det planlagt henrettelser, storimport av narkotika og hvitvasking via appen.

Politiet kunne lese 27 millioner meldinger fra over 200 kriminelle nettverk i sanntid, opplyser FBI.

Drakk øl, fikk en god ide

Australsk politi varsler at det kan ventes flere pågripelser både innenlands og globalt i tilknytning til operasjonen.

– Dette er bare starten, sa visepolitisjef David Hudson i New South Wales på en pressekonferanse natt til tirsdag norsk tid.

Sjefen for det australske føderale politiet, Reece Kershaw, opplyste at ideen kom opp mens en gruppe australske politifolk drakk øl sammen med kolleger fra amerikanske FBI.

– Noen av de beste ideene dukker opp når man drikker noen øl, sa Kershaw.

Appen ble stengt ned av politiet tirsdag, skriver The Sydney Morning Herald.

Vedtok omstridt lov om antikryptering

Den sofistikerte aksjonen ble mulig å gjennomføre etter at den australske regjeringen i desember 2018 vedtok den såkalte TOLA-loven, som tillater landets politi å ta beslag i store mengder data fra elektronisk kommunikasjon.

Politiet fikk også mulighet via loven til å bryte seg inn i kryptert kommunikasjon til privatpersoner uten en rettslig kjennelse. Samtidig ble landets tilbydere av data- og telekommunikasjon pålagt å assistere politiet med å lage bakdører inn til kryptert informasjon.

Blant juridiske eksperter og i pressen er den omstridte loven blitt omtalt som en «antikrypteringslov».

Operasjon Ironside har ført til flere arrestasjoner i Australia.

De 16 landene som er involvert i aksjonen er Australia, USA, New Zealand, Norge, Sverige, Danmark, Estland, Finland, Canada, Litauen, Nederland, Tyskland, Skottland, Storbritannia, Ungarn og Østerrike.