Trump: Under en annen administrasjon ville vaksinearbeidet tatt tre til fem år

Donald Trump hevder Pfizer-vaksinen er blitt til som følge av hans politikk, og at en annen president ville brukt opp mot fem år på å utvikle en vaksine.

President Donald Trump møter pressen i Det hvite hus fredag.
  • NTB

Det var presidentens budskap da han fredag møtte pressen for første gang på en ukes tid. Der hevdet han at Pfizer-vaksinen er blitt til på grunn av Trump-administrasjonens vaksineprogram, Warp Speed. Denne uken ble det kjent at vaksinen beskytter 90 prosent av dem som får den, mot koronaviruset.

– Ledere fra flere land har ringt oss og gratulert oss med hva vi har klart å gjøre. Jeg vil gratulere alle som har vært med på dette. Det har vært en fantastisk innsats, sier Trump.

– Gjennom Warp Speed gjør vi det på ett år. Hvis du hadde hatt en annen administrasjon, ville dette ha tatt tre, fire eller fem år etter min mening, sier Trump.

Presidenten sier at vaksinen snart vil bli godkjent, og at den da vil bli delt ut til førstelinjearbeidere og de som er i risikogruppen. Det store flertallet kan vente å få vaksinen tilgjengelig i april, sier Trump.

Men presidenten ville ikke la New York få vaksinen ennå.

– Andrew Cuomo får si fra når han vil at byen skal få vaksinen, sa Trump.

New Yorks demokratiske guvernør Andrew Cuomo har vært sterkt kritisk til Trump-administrasjonens håndtering av koronaviruset og gikk til angrep på Trump under Demokratenes landsmøte.

Donald Trump anklaget også Pfizer for å ha gjort en uheldig tabbe da selskapet sa de ikke var en del av Warp Speed, ettersom de har fått føderale midler.

Brukte ikke munnbind

Alle som deltok på pressekonferansen, inkludert visepresident Mike Pence, brukte munnbind, utenom Trump selv.

Trump gjorde det også klart at hans administrasjon ikke vil innføre noen nedstengning av samfunnet for å få kontroll på smitteutbruddet.

– Det koster liv. Det er forferdelige ting som skjer under en nedstengning, med alkohol og rus, folk som mister jobben. Vi vil være veldig årvåkne og forsiktige. Vi forstår sykdommen, den er komplisert, men vi forstår den. Vi ber alle amerikanere være årvåkne, sier Trump.

Han sa også at tiden vil vise hvem som inntar Det hvite hus i januar.

Dette til tross for at NBC, CNN og New York Times har kåret vinneren i de to siste delstatene som manglet. Det gir Joe Biden en soleklar seier i presidentvalget med 306 valgmenn mot Trumps 232.