Jorden kan bli lagt brakk

Askeskyen fra Eyjafjallajökull har minket kraftig, men bøndene i området frykter for fremtiden.

Det islandske landbruksdepartementet er bekymret for at det giftige askelaget sør og øst for vulkanen kan sette en stopper for videre gårsdsdrift i området.

Enkelte steder ligger asken ti centimeter tykk, og partiklene er så fine at de kan kvele plantelivet.

— Dette er så finkornet aske at den kan kvele plantene som skulle kommet opp til våren, sier Runólfur Sigursveinsson i det islandske bondelaget til rikskringkasteren Ríkisútvarpið.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bøndene i området jobber knallhardt for å grave gård og grunn ut av asken. (FOTO: REUTERS/Lucas Jackson)

Viktig landbruk

Bygdene rundt Eyjafjallajökull er et viktig landbruksområde. 17 prosent av hestene på Island, 15 prosent av storfeet og seks prosent av sauene holder til her. Gårdene rundt vulkanen står dessuten for 12 prosent av Islands melkeproduksjon.

Lammingen er i gang, men dyrene kan ikke slippes ut på beite.

Sigursveinsson sier det er viktig at bønder i resten av Island nå øker produksjonen. Bøndene rundt Eyjafjallajökull kan komme til å måtte pløye opp gårdstun og dyrke nye områder for å få korn og fôr til sommeren.

Han mener det er vanskelig å forutsi hvor lenge jorden kan ligge brakk

Artikkelen fortsetter under videoen.

Vesentlig mindre aktivitet

Utbruddet har minket betraktelig det siste døgnet, og Islands meteorologiske instutt har ikke registrert betydelige skjelv i området siden i går ettermiddag.

Vulkanen spyr nå ut mer lava og mindre aske, og askesøylen som på det verste sto 10-11 kilometer opp i luften, er nå redusert til under 5 kilometer.

Selv om islendinger er vant til å leve på naturens premisser, er vitenskapsmennene enige om at kombinasjonen av værforhold, askens sammensetning og nærheten til bebyggelsen gjør Eyjafjallajökull-utbruddet til et av de alvorligste på lang tid.

— Dette er det mest alvorlige utbruddet jeg har vært borti i mine 15 år, sier professor i geofysikk, Magnús Tumi Guðmundsson til Morgunblaðið.

Bildet er ikke i svarthvitt. Slik ser beitemarken ut i området. (FOTO: REUTERS/Ingolfur Juliusson)