Spyr ut 750 tonn i sekundet

I løpet av de første tre døgnene av utbruddet på Eyjafjallajökull har vulkanen spydd ut 140 millioner kubikkmeter magma, gass og og aske.

Siste oppdateringer om

Les også

Deler av flytrafikken kan bli stanset igjen i kveld

Det tilsvarer 750 tonn vulkansk materiale i sekundet. Dette viser foreløpige beregninger fra geofysikere ved universitetet i Reykjavík.

Ifølge Jarðvísindastofnun Háskólans (institutt for geofag) har 40 millioner kubikkmeter blitt liggende i området umiddelbart rundt vulkanen, mens rundt 100 millioner kubikkmeter er fine partikler som er ført med vinden.

Dette er 10-20 ganger mer enn det gjennomsnittlige utslippet fra utbruddet i Fimmvörðuháls i mars og begynnelsen av april.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bonde Ingi Sveinbjörnsson henter inn den siste av hestene sine, som forsvant i asketåken lørdag. (FOTO: AFP/HALLDOR KOLBEINS)

Mindre aske

Meldinger fra Eyjafjallajökull tyder på at mengden aske som spys ut i atmosfæren minket noe i natt, men det går i bølger. Meteorologer sier til statskanalen Ríkisútvarpið (RUV) at asken nå står to kilometer opp i luften — langt lavere enn før helgen, da strålen skjøt inntil 11 kilometer opp.

Fargen hvitt finnes knapt i området rundt vulkanen, og innbyggerne har

Les også

Mørkt midt på dagen

. I de hardest rammede bygdene ligger askelaget 10 cm tykt, melder RUV. Det islandske sivilforsvaret sier mandag morgen at sikten i området er rundt 400-500 meter.

Faren for nye flodbølger av smeltevann — som allerede har ført til to evakueringer av innbyggerne rundt vulkanen - er fortsatt overhengende, melder islandske myndigheter.

Nye rystelser

Enn så lenge er det ikke registrert aktivitet ved vulkanen Katla under naboisbreen Mýrdalsjökull, men området nær Eyjafjallajökull rystet flere ganger mandag morgen. Lava kan være på vei ut, tror en islandsk geolog.

- Vi har merket sterke vulkanske rystelser, så det må ha skjedd noen forandringer på vulkanens overflate, sier geologen Hjorleifur Sveinbjornsson ved det meteorologiske instituttet til Reuters.

— Muligens kommer det ut noe lava, tilføyer han.

Det har også vært endringer i vindretningen, og meteorologene tror at asken kan begynne å falle ned over hovedstaden Reykjavik tirsdag.

Kortvarig flyvær

Flytrafikken på Østlandet

, etter fire dagers opphold. Ifølge Avinor er luftrommet over Norge nå åpnet for flytrafikk til og med Berlevåg i Finnmark og videre mot Svalbard. Luftrommet lengst øst i Finnmark, som omfatter lufthavnene Kirkenes, Vadsø, Vardø og Båtsfjord — er fortsatt ikke tilgjengelig på grunn av askeskyen.

Men alt tyder på at dette blir kortvarig. Ifølge prognosene fra Meteorologisk institutt vil en ny askesky bevege seg innover Norge allerede mandag kveld, og tirsdag kan store deler av landet være dekket av skyen. Mandag morgen meldte britiske myndigheter at flyforbudet i Storbritannia ikke blir opphevet før tidligst tirsdag.

Les også: Status for flytrafikken i Europa

Asketåken rundt Eyjafjallajökull har gjort dag til natt. (FOTO: AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS)
Satellittbilder fra NASA viser utbruddet avbildet med ulike kameraer.