Verden

Rollebytte for Burmas junta

Burma skal angivelig få et nytt, sivilt styre. Spørsmålet er om landets sterke mann, general Than Shwe, vil vike til side.

Den aldrende general Than Shwe i sin favorittpositur, under markeringen av De væpnede styrkers dag i den nye hovedstaden Naypyitaw i 2007. DAVID LONGSTREATH/AP

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Burma, eller Myanmar som landet offisielt heter, skal for første gang på mange år arrangere et valg neste år. Grunnloven som ble vedtatt etter en mye kritisert folkeavstemning i 2008, forbeholder 25 prosent av plassene i den nye nasjonalforsamlingen til representanter utnevnt av forsvaret. De beholder dermed sin ledende posisjon.

Men med innføringen av et nytt system vil det komme opp nye lederskikkelser, tror flere analytikere.

– Jeg tror ikke de kan bli så ille, så manipulerende som Than Shwe. Det nye systemet vil åpne opp ting litt, sier Aung Naing Oo, en burmesisk analytiker til nyhetsbyrået AFP.

Den aldrende generalen Than Shwe (76) har sittet med makten siden 1992. Den nye grunnloven gjør det klart at juntaen skal gi fra seg makten til en folkevalgt forsamling og en sivil president. Det spekuleres på om Than Shwe vil sikre seg den nye presidentposten.

– Jeg vil være en vanlig borger, en legperson, og det vil mine kolleger være også, for vi kommer til å ha et sivilt styresett, sa Than Shwe til FNs generalsekretær Ban Ki-moon i sommer om hva som ville møte Ban hvis han kommer tilbake til Burma etter valget i 2010.

Redaktør Khin Maung Win i Oslo-baserte Democratic Voice of Burma tror Than Shwe er blitt for gammel til å bli president, men at han vil sørge for å plassere egne folk i ledende stillinger og fortsette å styre fra kulissene. Generalen som flest tipper vil overta er Thura Shwe Mann. Uansett tror ikke Khin Maung Win på noen endring i demokratisk retning.

Generalenes avgang

De ledende generalene Than Shwe og Maung Aye kan komme til å gå av eller gå over til seremonielle roller, mente International Crisis Group i en rapport tidligere i år. Overgangen til et nytt system vil ikke nødvendigvis være til det bedre, men den gir en mulighet til å påvirke den fremtidige retningen landet velger å gå i, heter det i rapporten.

Suu Kyi vil hjelpe

Denne høsten har juntaen hatt flere møter med opposisjonslederen Aung San Suu Kyi, som sitter i husarrest. Hun har tilbudt seg å hjelpe til med å få hevet sanksjonene mot landet.

Men Suu Kyi ble nylig anklaget for å være uærlig, i en artikkel som sto på trykk i statskontrollerte burmesiske aviser. Der ble det hevdet at hennes tilbud om å hjelpe til med å få hevet sanksjonene er et taktisk grep som følge av at Obama-administrasjonen har valgt å engasjere seg diplomatisk i forhold til Burma.

Snakker med Burma

Samtidig som USA har stilt krav, blant annet om løslatelse av Suu Kyi og 2100 andre politiske fanger, har landet valgt å gå i samtaler med Burma, i stedet for å isolere det. Dette er en linje som også norske myndigheter støtter. Den norske ambassaden i Thailand pleier kontakt med myndighetene i Burma, og utviklingsminister Erik Solheim besøkte landet i januar i år, og reiser muligens tilbake igjen til neste år.

Burmas ledende generaler fotografert under feiringen av den 64. Væpnede styrkers dag i mars i år. KHIN MAUNG WIN/AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  - Militærjuntaen i Burma ville kjøpe Man United

 2. VERDEN

  Kina legger press på Myanmar om kraftutbygging

 3. VERDEN

  17-åringen så sin egen begravelse på Skype. Slik hindret foreldrene at han ble barnesoldat.

 4. VERDEN

  Brende advarte fredsprisvinneren før hun holdt tale: – Dette er Aung San Suu Kyis siste sjanse

 5. POLITIKK

  Bondevik kritiserer fredsprisvinner for å gjøre for lite mot overgrep

 6. VERDEN

  Søreide nøler med å kritisere Aung San Suu Kyi