Verden

Eva Joly + Daniel Cohn-Bendit = EU

<strong>PARIS (Aftenposten.no):</strong> Den legendariske lederen av studentopprøret i Paris i mai 68 sa i kveld at han ønsker seg Eva Joly som grønn hovedkandidat ved Europavalget neste år. Forhandlingene er i full gang.

Studentopprørslederen Daniel Cohn-Bendit vil ha med seg korrupsjonsjegeren Eva Joly inn i EU-parlamentet.
  • Vibeke Knoop Rachline

Det røpet "røde Dany" i et debattprogram sendt både på radio (RTL) og TV (LCI) i kveld.

— Eva Joly står for de samme verdiene som oss. Hun teller på knappene, men har bare bedt om noen siste klargjøringer, og det skal hun få, sa Cohn-Bendit. Han er selv medlem av Europaparlamentet for Die Grünen i Tyskland, men denne gangen vil han stille for en større koalisjon i Frankrike. Han har dobbelt nasjonalitet.

Politisk bombe

Det har også Eva Joly, som dermed kan stille som kandidat for et fransk parti selv om hun er norsk. Men Cohn-Bendits uttalelse var en politisk bombe, for hittil har Joly forhandlet med lederen for sentrumspartiet Modem, Francois Bayrou. For noen måneder siden deltok hun i lanseringen av Modems EU-valgkampanje i Paris.

— Jo lenger jeg lever, jo mer overbevist blir jeg om at Europa er det største fredsprosjektet vi har, og at det hadde vært ønskelig å gi Europa et mer politisk innhold, sa Eva Joly til Aftenposten like etter Modem-møtet i juni.

- Mulighet

— Jeg ser Europaparlamentet som en mulighet for å aksjonere for det som opptar meg, la hun til. Hun anså på det tidspunktet Modems leder François Bayrou som en person som virkelig kunne utrette noe.

I stedet har hun fått betenkeligheter, og seiler nå opp i grønn drakt, for Cohn-Bendit. Ifølge avisen Lyon Capitale er det den tidligere opprøreren som har fridd til den norske korrupsjonsjegeren.

— Hun har riktig profil. Hun er kvinne og Dany ville ha en kjent europeer som har vært engasjert i viktige kamper, sier Gilles Buna, grønn viseordfører i Toulouse.

- Fransk i Frankrike

Diskusjonene med Eva Joly er kommet langt allerede. Cohn-Bendit skal ifølge Lyon Capitale ha tilbudt henne å være kandidat i Sør-Øst-Frankrike. Men det kunne også bli i Bretagne, der hun har hus.

Eva Joly er for tiden spesialrådgiver i Norad. Hun var i mange år Frankrikes mest berømte forhørsdommer, særlig i den vanskelige Elf-saken, men ble hentet til Norge av daværende justisminister Einar Dørum i 2004. Hun har hatt dobbelt statsborgerskap i 41 år.

— Jeg er norsk i Norge, og fransk i Frankrike. I utlandet bruker jeg det passet jeg vil, sa hun til Aftenposten i juni. I kveld var hun ikke tilgjengelig for kommentar.

Les også

  1. Frykter boikott

  2. Motstand i egne rekker

  3. Her gjemmes milliardverdier