Verden

Biden ønsker våpenhvile mellom Israel og Hamas

USAs president Joe Biden sier til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han støtter en våpenhvile. Mandag blokkerte USA en ny uttalelse i Sikkerhetsrådet.

De israelske luftangrepene mot Gazastripen krever stadig flere liv, samtidig som Hamas fortsetter rakettangrepene mot Israel. Også i Israel krever konflikten sivile liv.
  • NTB-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den blodige opptrappingen i den israelsk-palestinske konflikten hadde mandag vart i over en uke. Over 200 mennesker er drept – de fleste palestinere på Gazastripen, der Hamas har makten.

Det var mandag en rekke nye angrep. Hamas-soldater avfyrte raketter mot Israel, som svarte med artilleri og luftangrep. Røde halvmåne, som tilsvarer Røde Kors, opplyser at et av kontorene deres i Gaza ble truffet i et israelsk angrep.

Mandag snakket president Joe Biden med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Ifølge en pressemelding fra Det hvite hus skal Biden ha sagt at han støtter en våpenhvile.

Nyhetsbyrået AP melder at Bidens uttalelser viser at han er opptatt av at Israel må bidra til å stanse krigshandlingene. Samtidig går han ikke like langt som mange i hans eget parti ønsker.

Vil fortsette kampene

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier etter en ukes kamphandlinger, at Israel vil fortsette å angripe mål på Gazastripen.

Netanyahu kom med uttalelsen etter et møte med forsvarstopper. Der sa han at Israel vil fortsette å angripe det han omtaler som terrormål på Gazastripen.

Foreløpig er det ikke kjent hvordan han reagerte på uttalelsene fra den amerikanske presidenten.

– Vi fortsetter operasjonene så lenge det er nødvendig for å få tilbake ro og sikkerhet for alle israelske borgere, sier Netanyahu.

Over 200 er blitt drept i israelske angrep på Gazastripen, mens minst ti er drept i Israel av raketter skutt opp fra Gaza.

Mandag fortsatte luftalarmen å gå i byer sør i Israel, mens det ble gjennomført nye luftangrep mot Gazastripen.

USA stanser resolusjon

I løpet av en uke har FNs sikkerhetsråd holdt tre hastemøter om konflikten, men hver gang har USA satt foten ned for en felles uttalelse der rådets 15 medlemsland krever en slutt på volden.

Tekstforslagene har vært utarbeidet av Norge, Tunisia og Kina. Kun USA, som er en av rådets vetomakter, skal ha sagt nei. Mandag blokkerte USA nok en gang en uttalelse utarbeidet av Norge, Tunisia og Kina, opplyser diplomater til AFP.

Dette bildet viser raketter som ble skutt ut fra Gazastripen mot Israel mandag.

Samtidig ber Kina amerikanerne spille en mer konstruktiv rolle.

– Vi ber USA om å være seg sitt ansvar bevisst og innta en upartisk holdning for å støtte Sikkerhetsrådet og spille sin rolle i å kjøle ned situasjonen og gjenoppbygge tilliten til en politisk løsning, sa talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian, på en pressekonferanse i Beijing.

Det er Kina som nå har det roterende formannskapet i Sikkerhetsrådet.

Prøver igjen tirsdag

Det blir et nytt møte bak lukkede dører i FNs sikkerhetsråd om konflikten i Israel og Palestina tirsdag, varsler den norske FN-delegasjonen.

Norge er ett av medlemmene i Sikkerhetsrådet, og har tatt til orde for åpne møter. Norge, Tunisia og Kina har formulert flere utkast til en felles uttalelse, men dette er blitt blokkert av USA.

– Norge, Tunisia og Kina vil igjen ta opp Midtøsten-krisen i Sikkerhetsrådet tirsdag. Situasjonen på bakken fortsetter å bli verre. Uskyldige sivile fortsetter å bli drept og såret. Vi gjentar: Stopp angrepene, skriver den norske FN-delegasjonen på Twitter.

USAs utenriksminister Antony Blinken viser foreløpig ingen tegn til å ville kreve en våpenhvile mellom Israel og Hamas. Her er han på en pressekonferanse i København.

– Partene bestemmer

USAs utenriksminister, som mandag besøkte Danmark, sier at USA er villig til å støtte partene hvis de selv skulle ønske en våpenhvile.

– Ethvert diplomatisk initiativ som fremmer den muligheten, er noe vi vil støtte. Men i siste instans er det opp til partene å gjøre det klart at de ønsker en våpenhvile, sa Blinken på en pressekonferanse i København.

Uttalelsen kom etter at både FNs sikkerhetsråd og utenriksministre fra muslimske land i helgen har holdt hastemøter for å kreve en stans i blodsutgytelsene.

Men også helgens møter endte med at USA igjen sa nei til en felles uttalelse, slik landet også gjorde onsdag og mandag for en uke siden. Landets FN-ambassadør understreker i stedet at USA jobber iherdig via «diplomatiske kanaler» for å få slutt på kampene.

– Teksten nevner ikke Hamas

Ifølge den israelske avisen The Times of Israel ble ikke Hamas' rakettangrep mot Israel nevnt i tekstforslaget, og avisen spekulerer på om dette kan ha bidratt til at USA blokkerte en felles uttalelse.

I tekstutdragene som avisen publiserte mandag, er heller ikke de israelske angrepene mot Gazastripen nevnt eksplisitt.

I teksten uttrykkes det imidlertid alvorlig bekymring for sivile tap i forbindelse med den siste opptrappingen. I tillegg blir alle parter bedt om å handle i tråd med Genèvekonvensjonen og beskytte sivile, spesielt barn, fra å bli angrepet. Det står også at det trengs humanitær hjelp til den palestinske befolkningen på Gazastripen umiddelbart, ifølge The Times of Israel.

Les også

Angrepene fra begge parter fortsetter ved Gazastripen

I teksten blir det uttrykt bekymring for volden som nylig har utspilt seg i Jerusalem, og det oppfordres til at muslimer fortsatt må ha rett til å be i al-Aqsa-moskeen. Det blir dessuten uttrykt bekymring for de mulige tvangsutkastelsene av palestinere fra flere boliger i israelsk-annekterte Øst-Jerusalem.

I teksten gjentas det dessuten støtte til en tostatsløsning i den israelsk-palestinske konflikten.

Talsmann for Kinas utenriksdepartement Zhao Lijian ber USA spille en mer konstruktiv rolle.

Kinesisk refs av Israel

Det var Kinas utenriksminister Wang Yi som ledet søndagens digitale møte i Sikkerhetsrådet. Han sa da at situasjonen er så farlig og prekær at det trengs en umiddelbar våpenhvile.

– Verdenssamfunnet må handle nå med det samme og gjøre mer for å unngå at situasjonen forverrer seg, og hindre regionen i å skli tilbake i uroligheter og beskytte folks liv, sa han.

På mandagens pressekonferanse i Beijing langet den kinesiske talsmannen ut mot Israel.

– Israel må vise tilbakeholdenhet, rette seg etter de relevante FN-resolusjonene, slutte å rive palestinske hus, slutte å utvise palestinere og slutte å utvide sitt bosetterprogram, slutte med trusler om vold og provokasjoner mot muslimer og respektere Jerusalems status quo som et religiøst hellig sted, sa Zhao.

Kina har lenge fremstått som en sterk støttespiller for palestinernes sak, samtidig som landet har etablert tettere politiske, økonomiske og militære bånd med Israel.

Under møtet i Sikkerhetsrådet sa Wang også at Kina vil trappe opp innsatsen for å få i stand fredssamtaler og han gjentok at både israelere og palestinere er velkommen til direkte fredsforhandlinger i Kina.

Avviste forslag om våpenhvile

Også Egypt og Russland har engasjert seg for å roe situasjonen. Russlands viseutenriksminister, Mikhail Bogdanov, sa onsdag at Hamas er åpne for en våpenhvile.

– Hamas er forberedt på å avslutte alle militære angrep mot Israel, så lenge det er gjensidig, sa Bogdanov i en uttalelse.

Men Israel har avvist Hamas’ våpenhvileforslag.

– Foreløpig er det ingen sluttdato for operasjonen, sa Israels forsvarsminister Benny Gantz på et besøkt i byen Ashkelon onsdag, melder The Times of Israel.

– Vi vil ikke høre på moralske prekener fra noen organisasjoner eller institusjoner når det gjelder retten og plikten vi har til å beskytte innbyggerne i Israel.

Les også

  1. Vi har lover som skal beskytte sivile i krig. Det hjelper Gaza fint lite, mener folkerettsekspert.

  2. Mange drept i nye israelske luftangrep mot Gazastripen søndag

Les mer om

  1. FNs sikkerhetsråd
  2. Hamas
  3. Israel
  4. Diplomati
  5. USA