Nå blir han dumpet av sine egne

Kravene om at Storbritannias upopulære statsminister Gordon Brown skal gå av vokser i styrke.

Både konservative medier og Labour-politikere krever at Gordon Brown pakker sammen og flytter ut av statsministerboligen Downing Street no. 10.
  • Lars Akerhaug

Les også:

Tidligere energiminister Malcolm Wicks krever at statsminister Gordon Brown trekker seg. FOTO: AFP

Den britiske tabloidavisen The Sun går så langt som å beskrive Gordon Brown som en «husokkupant», og mener han snarest må gi fra seg nøklene til statsministerboligen.Avisen hevder at den uavklarte situasjonen fører til frykt på børsen, men Brown-effekten var ikke merkbar på børsene mandag morgen.

Siste nytt:

12.00: De konservative og Liberaldemokratene har gjenopptatt forhandlingene om ny regjering.

Liberaldemokratenes Nick Clegg har uttalt at en avtale kan være på plass med de konservative innen kort tid. Følg med på Aftenposten.no for de siste nyhetene fra Storbritannia.

— Vi har tapt

Men også fra sine egne får Gordon Brown beskjed om å pakke sammen og flytte ut av statsministerboligen i London, no. 10, Downing Street.

- Det beste ville vært hvis de konservative danner regjering og at vi går i opposisjon, på en konstruktiv måte, sier tidligere Labour-statsråd Malcolm Wicks.

— Vi har tapt. Det vil se ille ut for oss, dersom det virker som vi klamrer oss fast til dørknaggen ved nummer 10 (statsministerboligen, red. anm.), sier Wicks ifølge Daily Telegraph .

Det vil se ille ut for oss, dersom det virker som vi klamrer oss fast til dørknaggen ved nummer 10.
Tidligere energi-minister Malcolm Wicks, Labour.

- Har ikke mandat

Bare 28 prosent av britene ønsker at Brown fortsetter som statsminister. FOTO: AFP

Han er bare den mest prominente blant flere Labour-medlemmer som krever Browns umiddelbare avgang. — Vi har ikke et mandat for en Labour-regjering. Vi har ikke et mandat for en Labour-regjering med støtte fra Liberaldemokratene, sier parlamentmedlem George Howarth ifølge avisens nettutgave.

Også han mener Labour må la Cameron danne regjering.

Aftenposten.no har også tidligere omtalt en gryende lederstrid i Labour. Blant de sterkeste kandidatene til å ta over er utenriksminister David Miliband.

Les også

Han kan ta Labour i havn

Forhandlinger

Samtidig med at flere nå krever Browns avgang skal Labour ha gjort flere fremstøt for å overbevise Liberaldemokratene om å støtte en Labour-regjering.

— Ideen lever fortsatt. De to snakket sammen fortsatt. Man trenger en plan B, ellers kommer toryene til å tro at de får viljen sin uansett, sier Liberaldemokratenes tidligere leder, Lord David Steel.

Clegg er ventet å ta en avgjørelse i løp av døgnet.

— Vi jobber så hardt vi kan for å finne en løsning så snart som mulig, sier Nick Clegg ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Vi har ikke et mandat for en Labour-regjering med støtte fra Liberaldemokratene.
George Howarth, Labour.

- Mister støtte

David Cameron ønsker å danne regjering med støtte fra Liberaldemokratene. FOTO: REUTERS

Parlamentsmedlemmet Graham Stringer er en av de mest kjente kritikerne av Brown internt i Labour. Han hevder at kravet om statsministerens avgang er økende i styrke.— Jeg har snakket med rundt 15 parlamentsmedlemmer fra Labour siden valget. Noen av dem har støttet Gordon sterkt de siste tre årene, andre har vært nærmere mitt standpunkt. Ingen av dem mener han bør fortsette, sier Stringer til BBC.

Men Gordon Brown har fortsatt ikke gitt tegn til at han har noen umiddelbare planer om å gå av.

— De siste dagene har vi fått et politisk landskap ingen hadde sett for seg for bare noen uker siden. Resultatet av valget er at ingen av partiene er i stand til å danne en flertallsregjering, understreker statsministeren i en melding til sine tilhengere i Labour.

- Skal byttes ut

Alle tegn peker nå også på at Labour vil bytte ut Brown med en ny partileder.

Ifølge The Guardian har en rekke statsråder gitt Brown beskjed om at han i beste fall kan håpe på å bli ved makten i en begrenset periode, for å få Storbritannia ut av den politiske krisen.

Daily Telegraph skriver at sentrale Labour-medlemmer ønsker valg av en ny lederkandidat som kan utfordre de konservative ved et nytt valg - som mange forventer at kan komme i løp av året.

Nick Clegg har mye å tenke på i disse dager. FOTO: REUTERS