Verden

37 politifolk skadet i voldsomme demonstrasjoner i Frankrike

Titusenvis demonstrerte lørdag i flere franske byer i protest mot politivold og et omstridt lovforslag. 37 politifolk er skadet i uro, opplyser regjeringen.

Demonstrantene satte fyr på biler i Paris.
  • NTB

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin fordømte lørdag volden mot politiet under demonstrasjonene.

– 37 politifolk ble skadd under demonstrasjonene, ifølge foreløpige tall. Jeg fordømmer nok en gang den uakseptable volden mot sikkerhetsstyrkene, skriver han i en Twitter-melding.

I Paris deltok 46.000 i demonstrasjonene, ifølge myndighetenes tall. Der kom det til sammenstøt mellom demonstranter og politi, og flere branner ble påsatt. Noen demonstranter kastet brostein på politiet, som svarte med tåregass og vannkanoner.

I landet som helhet deltok 133.000 i protestene, ifølge innenriksdepartementet.

Demonstranter velter en byggebrakke i Paris under demonstrasjonene.

Sterke reaksjoner

Lovforslaget som har fått mange til å reagere, kan gjøre det ulovlig å dele bilder av politifolk i tjeneste. Det kommer samtidig som en video av politifolk som slår en svart mann har vekket sterke reaksjoner i landet.

Opptak fra et overvåkingskamera offentliggjort av nettstedet Loopsider viser hvordan politifolkene følger etter mannen, musikkprodusenten Michel Zecler, og begynner å slå ham inne i musikkstudioet hans. Bakgrunnen for hendelsen skal være at Zecler ikke brukte munnbind.

Rasende demonstranter tok til gatene i hele landet.

Det nye lovforslaget skal gjøre det ulovlig å dele bilder eller video av politifolk med formål å skade deres «fysiske eller psykologiske integritet». Borgerrettsgrupper og journalister er imidlertid bekymret for at loven kan skade pressefriheten og gjøre det vanskelig å avdekke politivold.

Demonstranter i Paris lørdag, før situasjonen eskalerte til gatevold.

Macron

President Emmanuel Macron har reagert på voldsbruken mot musikkprodusenten, og sa i en uttalelse fredag kveld at det som skjedde var en skam.

I etterkant av hendelsen har det rast en hissig debatt der fransk politi anklages for rasisme.

«Politi overalt, rettferdighet ingensteds», «politistat» og «smil mens du blir slått» var teksten på noen av platene demonstrantene i Paris bar lørdag. De marsjerte fra Place de la République til Place de la Bastille i nærheten.

Les også

  1. Frankrike raser over grov politivold. To hendelser den siste uken har fått det til å bikke over.

Les mer om

  1. Politivold
  2. Ytringsfrihet
  3. Åpenhet
  4. Frankrike
  5. Politiet