Solhjells fetter drept i Afghanistan

Andreas Eldjarn (21) fra Tromsø satt i kjøretøyet da veibomben eksploderte.

Kvartermester Andreas Eldjarn (21) var én av fire som ble drept i Afghanistan i går. Han er fetter av Bård Vegard Solhjell.

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell mistet sin fetter, Andreas Eldjarn (21) fra Tromsø, under søndagens dødelige Taliban-angrep mot norske soldater.

— Det er fire familier som nå er i sjokk og sorg, og han er i én av de familiene. Dette er det verste marerittet alle kunne oppleve, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Aftenposten.no.

Solhjell selv ønsket ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.no. Han er, i tillegg til å være parlamentarisk leder, medlem av Stortingets forsvars- og utenrikskomite, som løpende diskuterer oppdraget i Afghanistan.

Fetteren hans, Andreas Eldjarn, ble født i Trosmø i 1988. Han var en del av et såkalt MOT-lag (Military Observation Team), som har ansvaret for blant annet å rydde veibomber i provinsen Faryab.

Disse soldatene er blant de best trente og mest erfarne Norge har i Afghanistan.

Eldjarn var kystjeger, blant Norges best trente og mest erfarne soldater.

Veibombeangrep

Også fenrik Simen Tokle (24 år fra Ballangen), orlogskaptein Trond Andre Bolle (41 år fra Lena) og løytnant Christian Lian (31 år fra Kristiansand) mistet livet da sprengladningen gikk av.

De fire satt i samme kjøretøy og alle ble erklært døde da de kom frem til basen i Meymaneh.

Det var det samme laget som 2. mai havnet i skuddveksling på kloss hld med opprørere i Ghowrmach. Da ble to norske soldater hardt skadet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er fire familier som nå er i sjokk og sorg, og han er i én av de familiene, sier Kristin Halvorsen om at partikollega Bård Vegard Solhjell mistet sin fetter i Afghanistan.

Ønsket debatt

— Den politiske debatten om Afghanistan kommer vi selvfølgelig til å ta opp igjen, men akkurat disse dagene som noen familier har dette så tett på seg, er det tid for kondolanse og medfølelse, sier Kristin Halvorsen.

Partiet arrangerte senest 15. juni i år seminar med tittelen Exit Afghanistan. Og dagen etter at statsminister Jens Stoltenberg besøkte de norske styrkene i Afghanistan på selveste nasjonaldagen, gikk Solhjell ut i VG og varslet ny debatt om å bringe soldatene hjem.

I Soria Moria-erklæringen står det både at regjeringen vil «opprettholde vårt sterke sivile engasjement i Afghanistan», og at det «kan det bli aktuelt med en gradvis nedtrapping av vårt militære engasjement».

— Den strategien som hittil er valgt, har ikke gått så godt som mange trodde: Over tid har det vært altfor liten sivil innsats - det utgjør bare ti prosent av den militære innsatsen - og ikke minst har den militære strategien vært feil, sa Solhjell da til VG.

- Vanskelig å forestille seg

SV har lagt ut en pressemelding på sine hjemmesider der partiet skriver at beskjeden om de fire drepte i Afghanistan ble «mottatt med stor sorg og tungt alvor».

— Våre tanker går til de pårørende, venner og medsoldater. Det er vanskelig å forestille seg hva de går i gjennom nå, sier Karin Andersen, som er fungerende parlamentarisk leder mens Solhjell er på ferie.