Solheim: - Løftebruddene er skammelige

Manglende internasjonal støtte, kolerautbrudd og mistillit mot egne myndigheter skaper enorm frustrasjon i Haiti. Samtidig drøyer utbetalingene FN har lovet.

Frustrasjonen brer seg på Haiti, og mandag skjøt FN-soldater to demonstranter. Erik Solheim mener verdenssamfunnet må gjøre en større innsats for å få landet på rett kjøl igjen.

Mandag kveld skjøt FN-soldater med skarpt mot demonstranter og drepte to personer etter at en demonstrasjon kom ut av kontroll. FN sier det ble skutt i selvforsvar.

— En demonstrant var bevæpnet og løste skudd mot en soldat, og soldaten skjøt tilbake i selvforsvar, sier talsmann for FNs stabiliseringsstyrke i Haiti (MINUSTAH), Vincenzo Pugliese.

Vi er helt avhengig av disse pengene så snart som mulig.
Elisabeth Byrs, FN-talskvinne.

Dramatisk situasjon

FN-soldater fra Nepal har fått skylden for kolerautbruddet i landet, og dette ryktet er ifølge miljø- og utviklingsminister Erik Solheim et resultat av økt frustrasjon i befolkningen.

- Det er en ulmende frustrasjon mot landets myndigheter og det internasjonale samfunnet, sier han til Aftenposten.no.

Statsråden betegner situasjonen som dramatisk, og han frykter flere voldsangrep. Likevel presiserer Solheim at mer omfattende vold krever at noen organiserer slike aksjoner. Foreløpig er det ingenting som tyder på at det skjer.

Solheim har også tiltro til FN-styrkens arbeid, og mener de har relativt god kontroll på situasjonen i landet.

En kvinne sørger over slektningen som har dødd av kolera i hovestaden Port-au-Prince. FOTO:AP.

Omfattende løftebrudd

Det fattige landet har blitt lovet omfattende hjelp av det internasjonale samfunnet, men mange land har ikke holdt løftene. Samtidig bor over én million haitiere fortsatt i telt etter jordskjelvet. På toppen av det hele kan kolerautbruddet føre til at hele 200.000 blir smittet.

— Løftebruddene er skammelige. Jeg håper i det minste at de landene som ikke har overholdt løftene, opplyser om når pengene kommer slik at man kan planlegge det videre hjelpearbeidet, sier Solheim.

Det er en ulmende frustrasjon mot landets myndigheter og det internasjonale samfunnet.
Erik Solheim, miljø- og utviklingsminister.

På en internasjonal giverkonferanse i mars ble det gitt løfter om tilsammen 5,3 milliarder dollar til hjelp til det fattige katastroferammede landet for 2010 og 2011. Selv om Haiti befinner seg i en svært kritisk situasjon har kun litt over en tredel av pengene kommet inn til nå, skriver BBC.

USA er et av flere land som har utsatt pengesøtten til oppbygningen av landet.

- Vi er helt avhengig av disse pengene så snart som mulig, sier FN-talskvinne Elisabeth Byrs.