Smogfritt over Himmelens tempel
BEIJING (Aftenposten): Kina har forpliktet seg til store utslippskutt for å motvirke global oppvarming. Og lokalt gleder Beijing seg over renere luft.
— Mamma, se på meg!
To glade jenter og deres mødre fryder seg i solskinnet ved Himmelens tempel på sin første tur til hovedstaden.
— Vi var jo redde for at ferien vår skulle bli ødelagt av smogen vi har sett på TV, sier eiendomsmegler Wu Lin (38) fra kystbyen Ningde i den sørlige Fujian-provinsen mens datteren Liuzhi Yan (6) ivrig forteller meg at hun skal bli en berømt kunstmaler når hun blir stor.
— Yans morfar har vært i Beijing en gang og han advarte oss: «Går du ut om morgenen med en hvit T-skjorte på deg, er den garantert gråfarget når du tar den av om kvelden». Så vi er gledelig overrasket over hvor friskt og fint det er her, sier Wu.
Klima-målsetninger
Og neppe noe annet enn litt svette i varmen truer de lyse, lette sommerklærne til dem som denne dagen har oppsøkt den gamle helligdommen hvor tidligere tiders keisere, i egenskap av Himmelens sønn, kom for å be om godt vær, bokstavelig talt.
Nylig offentliggjorde Beijings bymyndigheter tall som bekrefter det vi som bor her forlengst mener å ha registrert:
I de første seks månedene av 2015 har luftkvaliteten vært bedre enn i samme periode i fjor – selv om vi fortsatt puster inn langt større mengder farlige partikler enn Verdens helseorganisasjon mener er forsvarlig (se faktaramme).
Samtidig med at hovedstadens innbyggere og turister gleder seg over fravær av smog, har Kinas statsminister Li Keqiang forsterket miljøløftene Kina i fjor ga om å redusere sine utslipp av klimagasser dramatisk innen 2030.
At landet som er verdensmester i utslipp, forplikter seg så klart foran FN-konferansen i Paris senere i år, blir oppfattet som et vendepunkt i internasjonale klimaforhandlinger.
Beste for barna
— Jeg er glad for at våre ledere tar avgjørelser som gir bedre miljø, sier Wus venninne, førskolelærer Li Yan (35), mens Lin Shihan (6) demonstrerer sine ambisiøse fremtidsplaner om å bli profesjonell danser med noen grasiøse steg hånd i hånd med mamma i trappen ned fra selve tempelplassen.
— Men er dere ikke bekymret over hva kuttene vil koste? Når Kinas vekst stanser opp, vil kanskje barna ikke få oppleve samme velstandsøkning som dere har hatt?
— Nei, det får koste hva det vil! sier Wu.
— Det viktigste for barnas fremtid er at vi ikke ødelegger jordkloden og at de har ren luft og rent vann. Det kan ikke kjøpes for penger, konstaterer Li.
Arbeidsledighet
I Beijings naboprovins Hebei har flere stålverk og andre kullkraftforbrukende og storforurensende produksjonsanlegg blitt nedlagt eller redusert. Blant annet derfor har vi pustet i renere luft i hovedstaden denne våren.
Til tross for at omstillingene er smertefulle, ikke minst for de mange som blir arbeidsledige, krever Kinas befolkning renere miljø og gir landets ledere klare meldinger om det via sosiale medier.
Egen innsats
— Men ingenting blir oppnådd hvis vi ikke starter med oss selv, mener førskolelæreren Li Yan, og avslører at hun hjemme i Ningde bruker sin fritid til å arbeide for ressursgjenvinning og sikker avfallshåndtering.
— Jeg forsøker å se hva jeg selv kan gjøre for et bedre miljø, heller enn å kreve handling fra andre. Hver enkelt av oss må ta ansvar!
twitter.com/JorgenLohne