USAs utenriksminister vil presse Kina til tøffere tiltak mot Nord-Korea

BEIJING (Aftenposten): Rex Tillerson må takle store utfordringer på sin første utenriksminister-reise til Asia, der trusselen fra Nord-Korea sterkt preger møtene både med USAs allierte og med Kinas ledelse.

Rex Tillerson startet sin Asia-reise i Tokyo, der han hadde samtaler med Japans statsminister Shinzo Abe.
  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Utenriksminister Tillerson kommer til Beijing lørdag, og han skal i løpet av helgen møte president Xi Jinping og utenriksminister Wang Yi.

Toppmøtet mellom Xi og USAs president Donald Trump i Florida første uken i april blir garantert drøftet. Men det viktigste temaet er atomtrusselen fra det isolerte Nord-Korea, som fortsetter sin utvikling av atomvåpen til tross for sanksjoner og advarsler fra det internasjonale samfunn. To prøvesprengninger og et 20-tall rakettoppskytinger har siden i fjor bidratt sterkt til å øke spenningen.

Utenriksminister Tillerson besøkte fredag den demilitariserte sonen som skiller Nord- og Sør-Korea.

Utelukker ikke forkjøpsangrep

Tillerson mener den stadig økende atomtrusselen fra Pyongyang gjør det nødvendig å forsøke en ny tilnærming, etter at alle forsøk på å gjøre Nord-Korea atomvåpenfritt har sviktet.

Etter å ha besøkt grensen mellom Nord- og Sør-Korea fredag, sa han at det kan bli nødvendig å komme Nord-Korea i forkjøpet om våpenprogrammet når et nivå «som vi mener fordrer handling».

Da han ble spurt om det inkluderte å gripe inn militært, sa utenriksministeren at «alle muligheter er på bordet».

– Om Nord-Korea gjør noe som truer Sør-Korea eller våre egne styrker, vil det åpenbart bli møtt med et passende svar, sa Tillerson.

Xi Jinping møter USAs utenriksminister Rex Tillerson i helgen. Her deltar Kinas president på Den nasjonale folkekongressens avslutningsseremoni onsdag.

Vil samarbeide med Kina

– Vi mener Kina spiller en svært viktig rolle og skal drøfte hvilke andre tiltak som kan gjennomføres, sa utenriksministeren da han torsdag kveld avsluttet sitt besøk i Japan og reiste videre til Sør-Koreas hovedstad Seoul.

Beijing reagerte straks:

– Dersom USA eller andre land har forslag om bedre tilnærminger, bør de fremme dem, sa kinesisk UDs talskvinne Hua Chunying på en pressebriefing her i Beijing omtrent samtidig med at Tillerson møtte medier i Tokyo.

Hun la til at spørsmålet er om slike forslag til alternative løsninger faktisk finnes.

Talskvinne i kinesisk UD Hua Chunying gjør det klart at Beijing gjerne vil høre USAs forslag om hvordan Nord-Korea-problemet kan håndteres.

Kina, Nord-Koreas i særklasse viktigste blant svært få allierte og en handelspartner Pyongyang-regimet er helt avhengig av for å overleve økonomisk, har mer enn noe annet land makt til å endre på den farlige situasjonen. Beijing gjør da også mer enn å fordømme sine allierte i Pyongyang i enstemmige resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd:

For mindre enn to uker siden oppfordret utenriksminister Wang Yi Pyongyang om å legge ned arbeidet med utvikling av kjernevåpen og slutte med prøveskyting av raketter. Og i februar kunngjorde Beijing full stans av kull-import fra Nord-Korea, noe som rammer landets allerede anstrengte økonomi hardt.

Kina vil ha full stans i Nord-Koreas rakett- og atomprogrammer

Men nå er Rex Tillerson kommet for å oppfordre de kinesiske lederne om å gjøre enda mer – noe det er langt fra sikkert at de er særlig innstilt på.

Rex Tillerson sammen med Sør-Koreas fungerende president  Hwang Kyo-ahn fredag.

Rakettforsvar i Sør-Korea skaper problemer i forholdet

En viktig årsak til dette er at USA nylig har utplassert THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) i Sør-Korea. Radar-rekkevidden til dette avanserte systemet for forsvar mot rakettangrep er betydelig og egnet til også å overvåke store deler av Kina samt havområder den asiatiske stormakten gjør krav på. Dette ser Beijings ledere ikke så uventet som en trussel mot sitt lands sikkerhet.

Kina: Rakettforsvaret gir økt spenning og skader «strategisk balanse

Tillersons viktigste og vanskeligste oppgave blir derfor å forsøke å overbevise Beijing om at utplasseringen kun er et defensivt forsvarstiltak for å beskytte Sør-Korea, at Kina ikke har noe å frykte fra THAAD og alt å vinne på å legge økt press på Pyongyang.

Oppfordring til boikott av sørkoreanske varer

Her er det normalt fullt av kunder, forteller en av de ansatte. Nå er personalet nesten alene i det store supermarkedet.

THAAD- utplasseringen er ikke et tema for forhandlinger fra USAs side under Tillersons besøk, erklærer en amerikansk tjenestemann overfor nyhetsbyrået Reuters.

At saken også er særdeles sensitiv for kineserne, viser boikotten av sørkoreanske produkter som offisielle medier har oppfordret til og som kinesiske forbrukere har fulgt opp.

– Ut av Kina! har studenter, pensjonister og taxisjåfører ropt foran butikkene til kjeden Lotte, som for mange er selve symbolet på landet som har takket ja til et forsvarssystem lederne i Beijing mener truer kinesisk sikkerhet. Det blir ikke bedre av at noen av THAAD-batteriene fysisk er utplassert på mark som kjeden eier.

– Det er trist. Her pleier det å være lange foran kassene, nå er det jo nesten tomt, sier en resignert medarbeider i en Lotte-forretning nær Aftenpostens kontor.

Fru Li nekter å la seg diktere til å boikotte Lotte, den sørkoreanske butikken hvor hun liker å handle.

– Boikott? Ikke tale om, sier en av de få kundene i lokalet, som presenterer seg som fru Li (57). Pensjonisten har riktignok hørt om kontroversen med Sør-Korea over THAAD, men med usvikelig kinesisk pragmatisme nekter hun å endre sine handlevaner:

– Dette er min nærmeste butikk, og vareutvalget er svært godt, rekker hun å fortelle før bestemte, men høflige sikkerhetsvakter ber meg avslutte intervjuet og pakke ned kameraene.

Amerikanerne innstilt på å måtte gi i forhandlinger

Reuters velorienterte anonyme kilde sier at selv om amerikanerne ikke har noe å gå på når det gjelder THAAD, vil Tillersons besøk gi en god mulighet til å markere hva USA ønsker, og hva Beijing eventuelt krever i gjenytelse:

– Alle begriper at kineserne ikke kommer til å gi oss noe som helst når det gjelder Nord-Korea, uten at de får noe tilbake.

Forhandlingssituasjonen blir kanskje ikke enklere av Trumps tydelig erklærte vilje til å føre handelskrig mot Kina. Eller av at Tillerson selv har gitt uttrykk for at Beijing «må få et sterkt signal» om å stanse sin kontroversielle øy-bygging i Sør-Kina-havet og at det kan bli aktuelt å hindre kineserne adgang til de samme øyene.

Kinas sjef-diplomat Wang Yi taler vel om sin amerikanske utenriksministerkollega foran Rex Tillersons Beijing-besøk i helgen.

På den annen side har kineserne med få unntak valgt å svare svært så dempet på de ofte overrumplende utspillene fra Trump og hans menn, uten å vise tegn til å være provosert.

Helt i tråd med denne linjen har utenriksminister Wang foran sin kollegas besøk offentlig karakterisert Tillerson som en «en dyp kommunikator – en person som er villig til å lytte».

jorgenlohne/facebook.com

jorgenlohne/twitter.com

jl@ap.no