Verden

FBI-sjefen sier at Obama ikke beordret en overvåking av Trump. Det tror ikke Trump noe på.

Presidenten har foreløpig ikke produsert noen beviser for at Obama beordret at han skulle overvåkes i valgkampen. Her er fem spørsmål og svar om de oppsiktsvekkende anklagene.

Donald Trump ankom søndag Det hvite hus etter å ha tilbrakt helgen på landstedet sitt i Florida. Her går han fra hotellet mot huset etter å ha landet med helikopter på plenen foran presidentboligen. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Donald Trump begynte i går på sin syvende uke som USAs president etter en helg som var preget av informasjonskaos og ville anklager.

Grytidlig lørdag morgen hevdet Trump, via Twitter, at ekspresident Barack Obama hadde beordret at han skulle avlyttes mot slutten av valgkampen i fjor.

Trump la ikke frem noen beviser for denne påstanden, hverken i helgen eller på mandag.

Skulle han ha rett, vil det være en enorm skandale som vil svekke Obamas ettermæle i betydelig grad. Er påstandene grunnløse, derimot, vil det svekke Trumps troverdighet.

Her er fem spørsmål og svar om saken:

1. Hva er det Trump har anklaget Obama for?

Lørdag morgen hevdet Trump på Twitter at han «akkurat hadde funnet ut» at Obama hadde beordret at han skulle overvåkes i hovedkvarteret Trump Tower i New York.

– Dette er et nytt lavmål, skrev Trump, som også omtalte saken som «mccarthyisme» mens Obama ble beskrevet som «dårlig (eller syk!) person».

How low has President Obama gone to tapp my phones during the very sacred election process. This is Nixon/Watergate. Bad (or sick) guy!

2. Er det noe hold i anklagene?

Foreløpig har ikke Trump eller Det hvite hus presentert noen beviser for at dette er sant.

Påstanden har noen åpenbare svakheter – for eksempel at presidenten ikke har muligheten selv til å beordre overvåking. Dersom Obama skulle ha gjort dette, ville det ha vært strengt ulovlig.

En lovlig overvåking av Trump, hvis den har skjedd, må ha blitt beordret via den såkalte FISA-domstolen etter en søknad fra justisdepartementet. Det har versert rykter i flere måneder om at justisdepartementet søkte, og fikk avslag, på en søknad om å avlytte mennesker i Trumps krets på grunn av mulige forbindelser til russiske myndigheter, men disse ryktene er aldri blitt dokumentert.

Søndag avviste tidligere etterretningssjef James Clapper Trumps påstander om at han ble overvåket.

FBI-sjef James Comey skal, ifølge The New York Times og NPR, ha bedt justisdepartementet i helgen om å gå ut offentlig med en uttalelse om at Trumps påstander er usanne. Departementet skal ha nektet å gjøre dette.

FBI-sjef James Comey mener at Trump tar feil. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Kilder i Det hvite hus er heller ikke sikre på om Trump har rett, ifølge Mike Allen, en av journalistene i Washington, DC med det beste kildenettverket.

– Selv om det viser seg å ikke være sant, vil han ha kommet med et veldig godt poeng om hvordan Obama-utnevnte folk i statsapparatet saboterer for ham, sier en kilde i Det hvite hus til Allen på Axios.com.

 • Mandag forsøkte Trump å komme seg forbi helgens tvitring ved å signere en ny presidentordre der borgere fra enkelte muslimske land blir nektet innreise. En statsadvokat kaller det allerede et «muslimforbud.»

3. Hvorfor kommer Trump med dette nå?

Trumps tvitring lørdag morgen skal ha kommet overraskende på flere av hans nærmeste rådgivere – rapporter i amerikanske medier indikerer at dette ikke var et planlagt utspill.

Den mest nærliggende forklaringen på hva som skjedde er at Trump leste om saken på nettstedet Breitbart, der hans nåværende topprådgiver Steve Bannon inntil nylig var toppsjef.

Nettstedet publiserte fredag en artikkel med påstander om at Obama hadde beordret at Trump skulle overvåkes. Opplysningene til saken hentet nettstedet fra den ytterliggående radioverten Mark Levin, som mente at overvåkingen var en del av et «stille kupp» mot Trump.

Presidenten kan også ha fått opplysninger fra sikrere hold enn det kontroversielle nettstedet, noe hans nære rådgiver Kellyanne Conway hintet om i dag.

– Presidenten har tilgang på informasjon som ingen av oss andre har, sa hun på TV-programmet Fox and Friends mandag morgen.

4. Hva sier Obama?

Ekspresidenten selv har ikke sagt noe, men hans talsmann Kevin Lewis omtalte anklagene som «rett og slett falske» i en uttalelse på søndag.

5. Er det noen som støtter Trump i denne saken?

I Det hvite hus? Ja, selv om det også der skal være mange som tviler. Utenfor Det hvite hus? Nei.

Nyheten om at FBI-sjefen ønsker et dementi anses som svært megetsigende. Det hvite hus la mandag opp til en nærmest åpen krangel om saken da Trump-talskvinne Sarah Huckabee Sanders gjorde det klart at presidenten ikke tror FBI-sjefen på at det ikke forekom noen avlytting.

– Jeg tror han tror på at dette er en historie som er blitt rapportert i flere ulike medier, sa Sanders.

Flere ledende republikanere, deriblant Florida-senator Marco Rubio, har vist tegn til skepsis om anklagene. Og Jason Chaffetz, som leder kontrollkomiteen i Representantenes hus, sier at han ikke har sett noe som dokumenterer at Trump har rett.

– Hittil har jeg ikke sett noe som på direkte vis støtter det presidenten har sagt, sa Chaffetz til TV-stasjonen CBS på mandag.

Følg Aftenpostens USA-korrespondent i sosiale medier:

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Twitter
 3. Avlytting
 4. FBI
 5. Barack Obama
 6. Steve Bannon
 7. Marco Rubio