Verden

Diktatorbrorens siste ord: Noen sprayet meg med et kjemisk stoff

Halvbroren til Nord-Koreas diktator skal ha blitt drept med en giftig spray. En kvinne med vietnamesisk pass skal ha blitt pågrepet i forbindelse med etterforskningen.

Kim Jong-nam fotografert etter et intervju i 2010.
  • Ingeborg Moe
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Onsdag morgen kom det først opplysninger om at en kvinne fra Myanmar var blitt pågrepet i forbindelse med etterforskningen av drapet på Kim Jong-Nam. Nå opplyser politiet overfor Reuters at en kvinne med vietnamesisk pass var blitt pågrepet på Kuala Lumpur International Airport, melder Reuters.

Den mistenkte, som blir navngitt av politiet, skal ha blitt identifisert ved bruk av overvåkingskamera på flyplassen.

Hun var alene da hun ble pågrepet. Det er ikke kjent hvilken rolle de mener hun kan ha hatt.

Malaysisk politi opplyser at de er på utkikk etter «noen flere» utenlandske mistenkte i forbindelse med drapet.

Sør-Koreas etterretningstjeneste mistenker at to kvinnelige nordkoreanske agenter drepte halvbroren til Nord-Koreas diktator, opplyser sørkoreanske politikere til Reuters.

Dette overvåkingsbildet, publisert av Star TV onsdag, skal vise kvinnen som ble pågrepet i forbindelse med etterforskningen av dødsfallet til Kim Jong-uns halvbror.

Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, døde på vei fra flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia til et sykehus. Før han døde sa han til ambulansepersonellet at noen hadde sprayet ham med et kjemisk stoff, opplyser en ledende malaysisk tjenestemann til AP.

Nordkoreanske tjenestemenn i Malaysia forsøkte å forhindre at levningene etter Kim Jong-nam ble obdusert, opplyser malaysiske tjenestemenn til Reuters.

Nordkoreanerne krevde at levningene ble utlevert til dem umiddelbart, men Malaysia avslo kravet, opplyser flere kilder.

Amerikanske myndighetskilder har sagt til nyhetsbyrået at de tror Kim ble drept av nordkoreanske agenter.

Gjerningskvinnene døde?

Vitner skal ha opplyst til myndighetene at det var en kvinne, muligens to, som gjennomførte angrepet på Kim. Flere medier har offentliggjort det de sier er overvåkingsbilder av en mistenkt kvinne på flyplassen.

Malaysisk politi har allerede funnet og avhørt taxisjåføren som kjørte to mistenkte kvinner bort fra flyplassen, melder The Telegraph.

Det har kommet inn en melding om at de to mistenkte kvinnene allerede kan være døde, opplyser en japansk tjenestemann til det japanske nyhetsbyrået Kyodo News.

Denne meldingen er ikke bekreftet og stemmer tilsynelatende ikke overens med at en kvinnelig mistenkt onsdag skal ha blitt arrestert på flyplassen.

Beordret Kim Jong-un drapet for fem år siden?

Kim Jong-nam (45) skulle egentlig ha blitt den neste diktatoren i Nord-Korea, men falt i unåde etter at han ble tatt med falskt pass i Japan i 2001. Da skal han ha sagt at han hadde til hensikt å besøke Disney World i Japan.

Siden den gang har Kim bodd i Macau i Kina, dit han skal ha vært på vei da han ble drept.

Sørkoreanske myndigheter tror nordkoreansk etterretning skal ha hatt til hensikt å drepe Kim Jong-nam de siste fem årene, og at det er diktatoren selv, Kim Jong-un, som skal ha beordret drapet, skriver Nikkei.

Motivet for drapet er ikke kjent. Det spekuleres på om det kan skyldes Kim Jong-uns paranoia.

Den sørkoreanske avisen Korea Herald melder at det nasjonale sikkerhetsrådet og landets fungerende president er blitt orientert om hendelsen.

Døde på vei til sykehus

Malaysisk politi sier Kim gikk gjennom avgangshallen da han ble angrepet.

– Han sa til resepsjonisten at noen hadde tatt tak i ansiktet hans og sprutet en væske på ham, sier etterforskningsleder Fadzil Ahmat til den malaysiske avisen The Star. – Han spurte om hjelp og ble umiddelbart sent til klinikken på flyplassen. På dette tidspunktet hadde han vondt i hodet og var i ferd med å miste bevisstheten.

På klinikken fikk Kim et lettere anfall. Han ble sendt av gårde i en ambulanse og var på vei til Putrajaya-sykehuset da han ble erklært død.

  • Dette gjorde broren hjemme i Nord-Korea dagen før det antatte snikmordet: Med kikkert, sigarett og ellevill jubel: Slik presenteres Kims rakettsuksess på hjemmebane

– Reiste ofte til Malaysia

Den sørkoreanske avisen Korea Joongang Daily skriver at de mistenkte gjerningspersonene rømte åstedet i en taxi, er på frifot og at mistanken heller mot at de er nordkoreanske agenter.

Den samme avisen melder også at Kim skal ha hatt et forhold til en malaysisk kvinne og derfor ofte reiste til landet. Begge disse opplysningene tilskrives en anonym, lokal etterretningskilde.

Kim Jong-nam har ikke bodd i Nord-Korea på lang tid og hans faste bosted har ikke vært offentlig kjent. Han har imidlertid oppholdt seg mye i Macau ved Hongkong. En lokal politisjef sier til nyhetsbyrået AP at den nordkoreanske mannen som døde etter et illebefinnende på flyplassen i Kuala Lumpur, ventet på et fly til Macau.

Her er Kim Jong-nam i varetekt av japansk politi i 2001. Saken ble en skandale og kan være årsaken til at han falt i unåde hos faren. Kim Jong-il avlyste etter hendelsen et Kina-besøk, angivelig på grunn av skam.

Arrestert på vei til Disneyland

Den nordkoreanske nåværende lederens bror var tidligere antatt å være arvingen til lederjobben i det isolerte landet etter faren Kim Jong-il. Kim Jong-nam var hans eldste sønn. Han falt imidlertid i unåde.

I 2001 sto han for en diplomatisk skandale da han ble pågrepet i Japan med falskt pass. Han oppga da å være på vei til Disneyland i Tokyo. Den hendelsen sies å være den utløsende årsaken til at han ikke lenger ble sett på som landets neste leder. Først mange år senere ble det klart at Kim Jong-un, den yngste sønnen og som har en annen mor enn Kim Jong-nam, var utpekt som den neste lederen.

– Faren mistenkte at han var kapitalist

Selv har den nå antatt døde Kim lansert en annen versjon enn Disney-skandalen for at han falt i unåde. I et en årelang e-postutveksling med en redaktør i en japansk avis hevdet han at årsaken var farens misnøye med ham etter skolegangen i Sveits. Faren skal ha mistenkt at han hadde fått kapitalistiske tendenser. I tillegg skal faren ha overført sin hengivenhet til småsøsknene mens han var bortreist, skrev han.

Taust i nordkoreanske medier

De tungt statskontrollerte nordkoreanske mediene og nyhetsbyrået KCNA hadde tidlig mandag ettermiddag ingen tegn til at broren av landets leder var død. Dette trenger ikke bety all verden. Da Donald Trump ble innsatt som USAs president, fikk Pyongyangs innbyggere informasjon om innsettelsen rekordraskt – bare to dager etter at den fant sted. Hvis en sønn i Kim-dynastiet virkelig er blitt drept, er dette det mest spektakulære nordkoreanske dødsfallet siden leder Kim Jong-un i desember 2013 sørget for å få henrettet sin onkel, Jang Sung-taek etter påstander om kontrarevolusjonær virksomhet.

Nordkoreansk agent hadde giftvåpen

I 2012 ble et tidligere medlem av Nord-Koreas spesialstyrker funnet skyldig i en sørkoreansk rett for drapsforsøk på Park Sang-hak, en ledende kritiker av det nordkoreanske regimet.

Da mannen som skulle drepe Park, i rettsdokumentene kun referert til som Ahn, ble arrestert, hadde han på seg en lommelykt som kunne brukes som et våpen. Det kunne avfyre kuler som var innsatt med et giftig kjemisk stoff, skriver The Guardian.

Ahn hadde også med seg en fyllepenn som kunne avfyre et knivblad og en penn som skjulte en giftig nål.

Les mer om

  1. Nord-Korea