Teknologiselskaper får miljørefs. Lager dingser som må byttes ut ofte.

Den årlige mengden elektronikksøppel i verden ville vært fire meter høy om man dumpet alt over Oslo. En rapport fra Greenpeace kritiserer «planlagt foreldelse» av produkter.

Denne ødelagte Apple-telefonen ble levert inn til en uavhengig reparatør.

Verdens store teknologiselskaper vil gjerne fremstå som miljøvennlige og fremtidsrettede:

  • Et av de heteste samtaleemnene ved Microsofts hovedkvarter i delstaten Washington er de nye møterommene. De er bygget som hytter og plattformer oppe i furutrærne slik at de ansatte skal få være nær naturen.
  • Da USA trakk seg fra Paris-avtalen, var Apple-sjef Tim Cook raskt ute med knallhard kritikk av beslutningen.
  • Da Google i forrige uke publiserte sin miljøstatus, kunngjorde de at selskapets skytjenester skal drives helt og holdent med fornybar energi før utgangen av dette året.

Fra B til F på skalaen

Men ingen av selskapene går helt fri for kritikk i Greenpeaces nye rapport om 16 teknologigiganter og ett mindre nederlandsk selskap. Der gir organisasjonen bedriftene miljøkarakterer. Samlekarakterene varierer fra B for nederlandske Fairphone og Apple og ned til F for Amazon og de tre kinesiske selskapene Oppo, Vivo og Xiaomi.

– Teknologiselskaper hevder at de er i teten innen innovasjon, men leverandørkjeden deres sitter fast i industriens tidsalder, sier Gary Cook i Greenpeace USA i en kommentar til organisasjonens undersøkelse.

Rapporten fra Greenpeace tar for seg noen av verdens største teknologiselskaper.

Vrient å fikse

Ett av punktene i analysen handler om det Greenpeace mener er bevisst og planlagt foreldelse av produkter. Når selskaper blir møtt av et mettet marked, har mange av dem forandret produktene sine slik at de må byttes ut oftere, hevdes det. De blir vanskeligere å reparere eller oppgradere.

Apple, Microsoft og Samsung er ifølge rapporten blant synderne på dette området og går i feil retning. HP, Dell og Fairphone får derimot skryt for å lage produkter som kan fikses.

– Alt bortkastet

Rapporten beskriver konsekvensene av forretningsmodellen slik: All energi, ressurser og menneskelig innsats som går med til å lage hver dings, er bortkastet så fort den blir skadet, trenger et nytt batteri eller lagringskapasiteten er blitt for liten.

E-søppelhaugen vokser

Mengden søppel bestående av forbrukerelektronikk anslås i år til å havne på 65,4 millioner tonn på verdensbasis. Spredte man dette utover Oslo (minus Marka), ville haugen være rundt fire meter høy. Fremdeles er det bare en mindre del av E-søppelet som resirkuleres på forsvarlig vis, ifølge rapporten. Den voldsomme veksten i digitaliseringen kan i årene fremover forsterke problemene. I 2015 hadde tre milliarder mennesker en smarttelefon. Innen 2020 kan dette tallet ha steget til seks milliarder. Samtidig har den gjennomsnittlige telefonen en levetid på to år.

Tre ville ikke svare

Rapporten bygger på offentlig tilgjengelig informasjon fra selskapene og dialog med dem alle, unntatt tre kinesiske selskaper på bunnen som ikke ville snakke med Greenpeace. Her er noen av de andre hovedkonklusjonene fra analysen:

CO₂-utslipp som Tsjekkia

  • De fleste selskapene publiserer lite informasjon om sine leverandører og miljøpåvirkningen fra dem. Google er blant selskapene som kritiseres for dette.
  • Opptil 70–80 prosent av klimaavtrykket av telefoner og PC-er kommer fra produksjonen – i stor grad fordi de lages i land med mye kullkraft, som for eksempel i Kina. De 17 selskapene i rapporten står for CO₂-utslipp tilsvarende et land som Tsjekkia.
  • Amerikanske Apple får ros for satsing på og krav om fornybar energi, mens sørkoreanske Samsung levnes liten ære med bare 1 prosent fornybar i produksjonen. Samsung er verdens største produsent av mobiler og leverer også komponenter til mange andre varer og merker.
  • Amazon får refs for å være svært lite åpen om sitt miljøavtrykk.
  • Arbeidet mot bruk av miljøgifter ser i stor grad ut til å ha stoppet opp. I 2009–2010 satte flere av selskapene seg som mål å slutte med bromerte flammehemmere og PVC-plast. I 2017 har kun Apple og Google klart det.