Tyrkia feiret ny flyplass – arbeidere satt i fengsel

ISTANBUL (Aftenposten): 31 arbeidere og fagforeningsmedlemmer holdes fengslet. De krevde bedre arbeidsforhold ved det som skal bli verdens største flyplass.

Tyrkias president foretok den offisielle åpningen av Istanbul Lufthavn. Flyplassen blir ikke klar til å overta trafikken fra Atatürk-flyplassen før tidligst 31. desember.

Utbyggingen av Istanbuls nye flyplass har vært plaget av anklager om miljøødeleggelser, uverdige og farlige arbeidsforhold og forsinkelser.

Flyplassen ble ikke ferdig i tide, men tyrkerne lot seg ikke affisere av det.

De hadde planlagt å åpne flyplassen på Republikkens dag, den 29. oktober, så da ble det høytidelig åpning, med president Recep Tayyip Erdogan til stede. Vanlig flytrafikk blir det ikke noe av før tidligst 31. desember.

President Erdogan satte seg bak rattet og kjørte en av flyplassens elektriske biler gjennom flyplassterminalen.

Erdogan kom med fly og elektrisk bil

Erdogan ankom flyplassen med fly før han kjørte inn i terminalen med en av flyplassens elektriske golfbiler.

Han erklærte at flyplassen ganske enkelt skal hete Istanbul Lufthavn. Han kunne samtidig avsløre at Atatürk-flyplassen skal fortsette å eksistere.

All kommersiell trafikk skal imidlertid opphøre der så fort den nye flyplassen er ferdig.

Erdogan takket utbyggerne av flyplassen, IGA, for ikke å ha gitt opp, men gjennomførte utbyggingen innenfor de planlagte 42 månedene.

Dette til tross for at flyplassen altså ikke ble ferdig i tide.

Den nye flyplassen nordvest for Istanbul skal bygges ut videre og skal i løpet av det neste tiåret få en kapasitet på hele 200 millioner passasjerer i året. Det vil gjøre den til verdens største.

Taket i terminalbygningen var pyntet med det tyrkiske flagget og bilder av landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk og president Recep Tayyip Erdogan.

Arbeiderne fikk ikke være med – noen satt i fengsel

Kun inviterte gjester fikk være med på åpningsseremonien. Ingen av arbeiderne som har jobbet med å bygge flyplassen, fikk være til stede, melder den uavhengige nyhetsnettsiden Dokuz8news.

Noen av arbeiderne fikk ikke engang være i frihet mens flyplassen ble offisielt åpnet. 27 arbeidere og fire fagforeningsledere satt nemlig i fengsel. Enda flere arbeidere fikk sparken for å ha demonstrert for bedre arbeidsvilkår, opplyser arbeidere og fagforeninger til Human Rights Watch (HRW).

– De fengslede arbeiderne må løslates, kriminalsakene mot dem må avsluttes, og arbeidere som har fått sparken på urettmessig vis, må få jobbene sine tilbake, sier Emma Sinclair-Webb, Tyrkia-leder for HRW.

Les også

Erdogans løfter om verdens største flyplass må holdes – Turkish Airlines fant en kreativ løsning

Fire fagforeningsledere er blitt satt i fengsel. En av dem er Özgür Karabulut i foreningen Dev Yapi-IS.

Tusenvis av arbeidere la ned arbeidet

Hundrevis av bygningsarbeidere som jobbet med å bygge den nye flyplassen, la ned arbeidet den 14. september. Dagen før hadde 17 arbeidere blitt skadet da to busser kolliderte med hverandre.

Protestene vokste raskt, og 10.000 arbeidere deltok i løpet av dagen, ifølge HRW.

Politiet reagerte med å arrestere demonstrerende arbeidere. 401 arbeidere ble arrestert, ifølge guvernøren i Istanbul.

Istanbuls nye flyplass skulle egentlig ha overtatt all trafikk fra Atatürk-flyplassen allerede fra 29. oktober. Men for mye sto uferdig til at det kunne skje.

Fagforeningsledere arrestert

– Tidspresset har gått ut over sikkerheten. Derfor protesterte de, sa fagforeningslederen Özgür Karabulut til Aftenposten den 18. september.

Han er en av lederne i Dev Yapi-IS, en fagforening for bygningsarbeidere. Da vi traff ham, satt han utenfor et rettslokale i Istanbul der 24 arbeidere ble fengslet.

5. oktober ble han selv arrestert, og han har ennå ikke kommet ut igjen.

Bakgrunnen for at Karabulut ble fengslet, skal være en tale han holdt til de streikende arbeiderne den 14. september. Karabulut oppfordret ikke til vold i talen sin, ifølge HRW. Tre andre fagforeningsmedlemmer, fra foreningen Insaat-IS, sitter også fengslet.

Den nye flyplassen har fått et meget karakteristisk tårn.

Siste dødsfall 21. oktober

Det er blitt rapportert svært ulike tall på hvor mange arbeidere som har omkommet under byggingen av flyplassen, alt fra 27 til over 400.

Myndighetene sier 27 har omkommet. Fagforeningen Dev Yapi-IS og ISIG, en ikke-statlig organisasjon som overvåker arbeidssikkerhet, mener det er 38.

Myndighetene har avvist presseoppslag om at antallet omkomne er på over 400.

Det siste dødsfallet skjedde den 21. oktober. En arbeider ble funnet død i en kum.