Säpo har satt beredskapsstab etter terrorvarsel

Det svenske sikkerhetspolitiet har satt beredskapsstab etter at de mottok informasjon om en terrortrussel, skriver Aftonbladet.

— Jeg kan bekrefte at vi arbeider intensivt med informasjonen vi har fått. Vi har ikke kunnet bekrefte den ennå, sier Simon Bynert som er Säpos pressekontakt, til avisen.

Expressen skriver at irakske myndigheter har gitt svenskene informasjon om at syv-åtte personer, som beskrives som IS-terrorister, skal ha tatt seg inn i Sverige. Målet skal ifølge avisens opplysninger ha blitt beskrevet som «myke», altså sivile.

Trusselen skal være rettet mot Stockholm.

Ifølge Expressen var det den irakske sikkerhetstjenesten som kontaktet Säpos for å advare mot at et terrorangrep mot Stockholm kunne være nært forestående.

— Informasjonen tas ekstremt alvorlig i Sikkerhetspolitiet. Det er ikke vanlig å få denne type informasjon, sier en kilde til Expressen.

Säpo skal ha reist til Irak

Det generelle trusselnivået i Sverige er foreløpig ikke hevet.

  • Minst 150 personer fra Göteborg har reist til Syria og Irak for å krige: - Göteborg er IS-hovedstaden i Sverige
    Säpo samarbeider med det svenske politiets nasjonale operative avdeling (Noa) om informasjonen.

— Vi samarbeider blant annet med politiet og deler informasjon med dem slik at de kan iverksette tiltak, sier Bynert.

Heller ikke Noa kan si noe om hvilken informasjon de sitter på.

— Det jeg kan si er at det pågår et samarbeid med Säpo, og at politiet iverksetter tiltak. Hva slags tiltak kan jeg ikke gå inn på, sier Noas pressekontakt Malin Näfver.

Informasjonen betegnes som en «særskilt hendelse» internt i Säpo. På mandag skal folk fra det svenske sikkerhetspolitiet har reist til Irak for å forsøke å få mer informasjon om det angivelig planlagte terrorangrepet.

Terrorforsker: – Må ta dette på alvor

Svenske Magnus Ranstorp, som regnes som en av Nordens fremste terrorforskere, sier til Aftenposten at hvis informasjonen fra irakske sikkerhetskilder stemmer, må Säpo skaffe seg så mye informasjon om personene som mulig.

— Det er eventuelle reisedokumenter, hvordan de ser ut, biometri – det er klassisk detektivarbeid. Man kan gå inn i ulike databaser – til Scengen, Europol og Interpol – og man kan sende ut etterlysning.

— Selvsagt må man ta dette på alvor. Det handler også om å undersøke om man har gått glipp av noen informasjon. Hvis disse personene finnes, hva slags kontakter har de i Norden og Sverige? Man må handle nasjonalt og lokalt. Hva slags miljøer kunne hatt interesse av å gjøre dette, og hva skjer i lokalmiljøene?

Han sier at Säpo er restriktive med å heve trusselnivået, ikke minst etter at de i høst feilaktig mistenkte en iraksk asylsøker for terrorplanlegging, og slo riksalarm.

— Jeg tro man er litt mer forsiktig, man vil ikke gjøre det igjen, sier han.

Svenske Säpo har anslått at rundt 300 svensker har reist til de IS-kontrollerte områdene, og 135 har kommet tilbake til Sverige.

Ranstorp er forsiktig med å si noe om hvor stor terrortrussel disse utgjør.

— Du har 300 ulike erfaringer og personligheter, det går ikke an å kvantifisere. Ikke alle er like farlige, du har kanskje en liten promille som kan tenke seg å gjøre noe.

- Alltid en risiko at Sverige trekkes inn

Den svenske terroreksperten Hans Brun sier til Aftonbladet:

— Jeg tar dette på alvor. Vi har hatt et antall storskala terrorangrep i Europa den siste tiden, og det finnes alltid en risiko for at Sverige trekkes inn.

Men han tror ikke Säpo vil heve trusselnivået slik situasjonen ser ut akkurat nå.

— Man forsøker å finne ut om dette er sant. Om det finnes noe konkret i dette eller om man kan avskrive det som falsk alarm, sier han.

Simon Bynert i Säpos sier til Expressen at de relativt ofte får denne type informasjon.

— Iblant er informasjonen usikker, iblant er den litt mer konkret. I akkurat dette tilfellet har man vurdert det slik at man ikke kan avvise informasjonen. Men det er ikke noe eksepsjonelt ved at vi får informasjon som vurderes for å kunne avkrefte eller bekrefte, det jobber vi med daglig.