Den sterkeste stormen som har truffet land

Satelittfoto av tyfonen Haiyan fotografert av NASA 7. november.
  • En tyfon er det samme som en orkan, men er det navnet man bruker på stormer med opprinnelse i tropene, forteller meteorolog Ingrid Berntsen ved Meteorologisk Institutt i Oslo.

— En tyfon er det samme som en orkan, men er det navnet man bruker på stormer med opprinnelse i tropene, forteller meteorolog Ingrid Berntsen ved Meteorologisk Institutt i Oslo.

Stormene kan oppstå året rundt, men tyfonsesongen er på høyden på sensommeren og høsten, spesielt i august, september og oktober - samtidig som den atlantiske orkansesongen.

- Kombinasjonen av varmt hav og ustabil luftfuktighet gjør at skyene kan vokse seg høye, og er blant det som gjør at vi får tordenvær. Lavtrykk og sirkulasjon i luftsystemet, pluss varm og fuktig luft over havet bidrar til at stormene kan vokse seg store, forklarer Berntsen.

Mange tyfoner oppstår vest i Stillehavet i nærheten av ekvator, og beveger seg ofte rett vestover, mot Filippinene, det sørlige Kina, Taiwan og Vietnam.

Sterkeste noen sinne

Supertyfonen «Haiyan», med sin vindhastighet på over 315 kilometer per time, og kast målt til 379 kilometer per time da den traff Filippinene lørdag ettermiddag, er av flere meteorologer omtalt som den sterkeste stormen som noen sinne har truffet land.

Til sammenligning ble orkanen «Katrina», som traff det sørvestlige USA i 2005 og gjorde enorme ødeleggelser, målt til en vindstyrke på 280 kilometer i timen.

Lørdag kveld er stormen nedgradert til en kategori 2 tyfon.

Værstatistiker Bernt Lie, som driver værnettstedet verogvind.net, har fulgt tyfonen nøye gjennom målinger fra flere ulike internasjonale værstasjoner.

— Det er målt enda tøffere vinder i andre orkaner tidligere, men det har vært ute på havet, ikke over land. Men også lufttrykket til Haiyan er målt nesten helt ned mot verdensrekorden, sier han.

Han forklarer at det er unormalt høy havtemperatur som har bidratt til at tyfonen er blitt så sterk.

— Jo varmere havet er, jo voldsommere blir vindvirvlene, sier han.

Målinger viser at tyfonen anslås å treffe Vietnam mandag kveld.

Avtar når de treffer land

— Fordi orkaner får energien sin fra havet, svekkes og avtar de etter hvert som de beveger seg innover land, forklarer Berntsen.

Stormer med orkanstyrke, altså vindstyrke over 33 meter per sekund, eller 119 kilometer i timen, treffer så å si aldri Norge, men det kan forekomme, forteller Berntsen.

Den kraftigste orkanen målt i Norge er den såkalte nyttårsorkanen i 1992, som traff kysten fra Nordvestlandet til Helgeland. Den hadde en vindstyrke på 162 kilometer i timen.

Tyfonen Haiyan anslås å treffe Vietnam mandag kveld.