Verden

Veien til suksess går via Kina

Karrièremulighetene i asiatisk næringsliv er større for unge sørkoreanere som tar utdannelse i Kina fremfor USA.

Studenter følger med på jobbtilbudene under en messe ved Hanyang-universitetet i Seoul.
  • Seoul
  • Bloomberg News

For to år siden gjorde Lee Eun-uul et uvanlig valg til sørkoreansk student å være: Å ta sin mastergrad i Shanghai i stedet for USA. Beslutningen hjalp henne til å få jobb hos Samsung, førstevalget blant unge akademikere.

— Jeg valgte Kina fremfor USA, fordi Kina er fremtiden, sier 36 år gamle Lee, som studerte ved China Europe International Business School.

— Mine erfaringer fra Kina åpner mer spennende muligheter, og jeg venter meg større utfordringer i jobben når jeg begynner hos Samsung denne måneden, sier hun.

Tøffere jobbmarked

Lee er i teten av en ny trend i Sør-Korea, Asias fjerde største økonomi, der studentene ser mot Kina for å øke sine muligheter i konkurransen på et stadig vanskeligere arbeidsmarked. Tallet på sørkoreanere som studerer i Kina var 62 855 i 2012, mer enn en fordobling siden 2003, ifølge utdannelsesministeriet i Seoul. Tallet på koreanske studenter i USA økte med 50 prosent til 73 351 i samme periode.

— Det er bare begynnelsen på koreanernes endrede appetitt på å ta utdannelse i Kina fremfor i USA, sier Cho Jin-pyou.

Han er direktør i firmaet Wise Mentor, som gir råd om utdannelse og karrièrevei for ungdom.

— En flom av koreanske studenter følger selskapene som flytter til Kina for å finne jobber der.

Mer Kina-eksport

Nytt fokus på kinesisk språk avspeiler Sør-Koreas voksende forbindelser med verdens nest største økonomi. Handelen med Kina vokste i gjennomsnitt 20 prosent i året mellom 1992 og 2012, raskere enn den seksprosents økningen som fant sted i samhandelen med USA, ifølge Sør-Koreas tollmyndigheter.

Engelsk er nå blitt et så vanlig produkt at det ikke lenger garanterer en skikkelig jobb. Chos Jin-pyoui, Wise Mentor

Sør-Korea eksporterte mer til Kina enn til USA og Europa samlet i fjor. I første kvartal i år gikk Kina forbi USA også når det gjelder direkte sørkoreanske investeringer, opplyser finansdepartementet.

Dette forårsaker en grunnleggende endring i måten sørkoreanske studenter nærmer seg et av verdens mest konkurransepregede arbeidsmarkeder på.

Landet har den største andelen unge voksne som avslutter videregående skole og den høyeste andelen av bruttonasjonalprodukt brukt på privat utdannelse innen OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling). Mer enn fire av fem grunnskolebarn får en eller annen form for privat skolegang, ifølge Sør-Koreas statistiske sentralbyrå i en rapport fra mai.

Engelsk er blitt ordinært

Tradisjonelt var det engelsk som sto på timeplanen i disse ekstratimene. Det reflekterte Sør-Koreas eksportbaserte økonomi og tette politiske og økonomiske bånd til USA.

— Engelsk er nå blitt et så vanlig produkt at det ikke lenger garanterer en skikkelig jobb, sier Cho i Wise Mentor.

— Å studere i Kina byr på andre språkkunnskaper og et nettverk av personer, en kvalifikasjon som selger bra blant firmaer som utvider sin virksomhet i Asia.

Økningen i pengebruk på utdannelse og den resulterende økning i valg av avgangsstudenter, betyr at landets store industriselskaper, som Samsung og Hyundai, er mindre avhengig av studentene som kommer fra landets få ledende universiteter som Seoul National. 42 prosent av universitetsstudentene var overkvalifisert for de tilgjengelige jobbene, ifølge en rapport fra Samsungs økonomiske forskningsinstitutt i Seoul.

Sørkoreanere passerer et parfymeri med en plakat på kinesisk. Stadig flere sørkoreanske ungdommer velger å utdanne seg i Kina.

Praksis fremfor karakterer

Sørkoreanske arbeidsgivere velger stadig oftere nyansatte basert på erfaring fremfor hvor de fikk sin utdannelse. Det sier David Swan, som er administrerende direktør i Tokyo-filialen til det britiske hodejegerfirmaet Robert Walters.

— Det er definitivt en ny tendens til å legge vekt på asiatiske eksamener, sier Swan. Folk blir evaluert for fagkunnskapen de har, i motsetning til papirer fra et spesielt universitet. Trenden er å velge folk som faktisk er i stand til å utføre jobben.

Da Sør-Koreas president, Park Geun-hye, ledet en delegasjon med 71 direktører til Beijing i slutten av juni, blant dem styreformannen Chung Mong-koo i Hyundai Motor Company, la hun vekt på den rolle som studentene spiller i bestrebelsene for å bringe de to land nærmere hverandre.

— Koreanerne utgjør nå den største andel av internasjonale studenter som studerer i Kina, sier Park, som snakker flytende mandarin og engelsk.

— Vårt strategiske partnerskap er blitt styrket, sa hun på et næringslivsforum i den kinesiske hovedstaden 28. juni.

En grunn er kostnadene, ifølge Shin So-hee, direktør i firmaet China Study Net i Seoul.

— Et kort språkkurs i Kina vil koste studenten en tredjedel av hva det koster å dra til USA, sier Shin.

Norsk enerett: Aftenposten