Svenskene avblåser salgsforbud mot Tesla
Svenske myndigheter vil likevel ikke forby salg av Tesla-modell.
Tirsdag kunne Svenska Dagbladet fortelle at den svenske Transportstyrelsen vurderte å forby salg av Tesla-modellen S i et halvt år. Bakgrunnen er at Tesla oppdaterer bilenes sikkerhetssystem trådløst via nettet, utenfor myndighetens kontroll.
– I lovverket har vi en klausul som gjør at Sverige skal stoppe salget av Tesla-biler i et halvt år hvis det foreligger en alvorlig sikkerhetsrisiko, sier Anders Gunneriusson i den svenske Transportstyrelsen til SVD.
Bilen det gjelder er Teslas Modell S, som kom på markedet i 2012. I 2015 ble bilen, ifølge SVD, utstyrt med en slags autopilot-teknologi. Via en programvareoppdatering over nettet kan bilen bli mer selvkjørende.
Onsdag sendte den svenske Transportstyrelsen ut en melding, hvor det het at dette likevel ikke var aktuelt.
– Den svenske transportstyrelsen vil ikke forby salg av tesla i Sverige. Den aktuelle saken knyttet til sikkerhetssystemet i S-modellen er nå under kontorll av svenske myndigheter, heter det i uttalelsen.
Bilen det gjaldt, Tesla S er utstyrt med en svært avansert programvare som styres av blant annet åtte 360-graders kameraer, tolv sensorer og en radar. I tillegg er bilene utstyrt med en rekke andre «hvilende» funksjoner som kan iverksettes gjennom oppdatering av bilens software. Dette kan gjøre bilen mer selvkjørende.
– Dette er en sak vi har fulgt i tre år, og vi er nå iferd med å avsluttet dette fordi vi ser at risikoen for sikkerhetssvik har blitt redusert, skriver Anders Gunneriusson, seniorrådgiver i den svenske Transportstyrelsen i uttalelsen.
Flere ulykker
I dag må alle nye biler gjennom en spesiell sikkerhetstest før de kan bli solgt på det europeiske markedet.
Om et land imidlertid mener at en bilprodusent utgjør en alvorlig sikkerhetsrisiko kan man forby salg av denne biltypen i påvente av ytterligere utredninger. Og det var denne klausulen svenskene vurderte å benytte seg av, skre SVD. Svenskene mente Tesla unngikk regelverket ved at de foretar programvareoppdateringer trådløst over nettet.
Tesla tilbakekaller over 14.000 biler i Kina
På Youtube skal det ifølge avisen versere flere eksempler på ulykker hvor selvkjørende Tesla-modeller er innblandet. En reporter skal også ha tatt kontakt med den svenske Transportstyrelsen etter at vedkommende hadde vært innblandet i en ulykke med en selvkjørende Tesla.
– Vi synes ikke at Teslabilene fungerte i henhold til typegodkjennelsen fra Nederland. Vi synes godkjennelsen som ble gitt, strider mot lovverket, sier Gunneriussen til SVD.
Kan få store følger
Den svenske transportstyrelsen skal ha sendt et brev til den europeiske typegodkjenningsmyndigheten RDW i Nederland, som har godkjent Tesla-bilene for det Europeiske markedet. Her skriver de svenske myndighetene at de ikke finner å kunne godkjenne det systemet som Tesla benytter seg av i sine biler.
Skulle svenskene gjøre alvor av sine trusler, vil det kunne få store konsekvenser for Tesla i Sverige. Den amerikanske bilprodusenten slipper sin nye Model 3 på det svenske markedet i juni, med salgsstart nå i februar. Denne er også utstyrt med samme type teknologi.
I et tilsvar til avisen skriver informasjonssjef Maria Lantz i Tesla Motors i Sverige at alle deres programvareoppdateringer er i tråd med EUs krav til typegodkjennelse.
– Tesla understreker at alle oppdateringer som introduseres i Europa harmonerer med samtlige EUs til typegodkjennelse, skriver Lantz.
Samtidig pågår det nå et reguleringsarbeid i EU-kommisjonen og i FN-organet WP29, med tanke på å kunne kontrollere bilprodusentenes bruk av oppdatering av bilenes programvare via FOTA – Firmware Over the Air Update. WP29 er ansvarlig for typegodkjennelser av alle kjøretøy. Alle de store bilprodusentene er underlagt dette gjennom bransjeorganisasjonen Oica, med unntak av Tesla.
Ordknapt svar
En svært ordknapp kommunikasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland, ønsker ikke å opplyse hvor mange modeller av Tesla S som er blitt solgt i Norge. Han ønsker heller ikke svare på hvorvidt sikkerhetshullet som svenskene henviser til, også har vært et problem i Norge.
– Alle oppdateringer vi introduserer i Europa samsvarer med EU-typegodkjenningskrav, skriver Roland i en e-post til Aftenposten.
Aftenposten-journalist Per Kristian har bestilt fire elbiler: