Kvinnene kjørte bil i Saudi-Arabia i fjor. Nå må de svare for forbrytelsen i retten.
Landet opphevet kjøreforbudet i fjor. Likevel starter de nå rettsprosess mot flere kvinnelige aktivister.
24. juni i fjor skulle være en gledens dag for landets kvinner. Saudi-Arabia hadde frem til da vært det eneste landet i verden hvor kvinner ikke fikk lov til å kjøre bil.
Landets nyhetsbyrå viste frem bilder av jublende kvinner som endelig fikk sette seg bak rattet og ikke lenger var avhengig av en mannlig slektning eller sjåfør.
Bismak
Men lovendring kom med en bitter ettersmak for landets forkjempere for kvinners rettigheter.
Kun en måned før opphevingen, ble noen av landets mest profilerte menneskerettighetsaktivister arrestert.
Nå vil myndighetene starte en rettsprosess mot dem, melder det statskontrollerte nyhetsbyrået Saudi Press Agence fredag.
«Påtalemyndigheten vil meddele at den har konkludert i sin etterforskning og forberedt tiltalene og vil overføre dem til de rettmessige domstolene», står det i meldingen.
Den korte uttalelsen sier ikke når rettssakene skal holdes eller noe mer om hva de anklages for.
Ti grunner til at kvinner flykter fra Saudi-Arabia
– Burde blitt løslatt
Et titall kvinner ble pågrepet i mai i fjor, måneden før forbudet mot å la kvinner kjøre bil ble opphevet. Mange av kvinnene er anklaget for å undergrave rikets sikkerhet og gi støtte til statens fiender. Noen av kvinnene er løslatt, men flere sitter fortsatt fengslet, ifølge NTB.
Blant aktivistene som fremdeles sitter fengslet er Aziza al-Yousef, en pensjonert professor ved King Saud Universitetet i Riyadh, og Loujain al-Hathloul.
Sistnevnte satt også mer enn 70 dager i fengsel i 2014 da hun forsøkte å kjøre fra De forente arabiske emirater til Saudi-Arabia.
– Disse aktivistene har bare drevet fredelig aktivisme. De burde ha blitt løslatt. Istedenfor innleder staten en rettsprosess mot dem», sier Samah Hadid, Midtøsten-koordinator for Amnesty International til avisen The Guardian.
Påstand om tortur
Rettighetsgrupper mener å ha bevis for at kvinnene er utsatt for tortur i fengsel. Michal Page fra Human Rights Watch reagerer også kraftig på nyheten om rettsprosess mot kvinnene.
– Myndighetene i Saudi-Arabia har ikke gjort noe for å undersøke påstandene om tortur, og nå er det kvinnene, ikke de som står bak torturen, som må møte i retten, sier han til The Guardian.
Presset kronprins
Opphevingen av kjøreforbudet er en av flere liberale reformer satt i gang av kronprins Mohammed bin Salman.
Samtidig hefter også fengsling, tortur og likvidering av kritikere og en katastrofal krig i nabolandet Jemen ved den mektige prinsen.
Arrestasjonen av kvinnene leses som et signal om at det er myndighetene som skal kontrollere landets reformprosess – ikke aktivistene.