Verden

Taliban erobret militærbase nord i Afghanistan

Taliban-opprørere har erobret en militærbase fra regjeringsstyrker i Faryab-provinsen i Afghanistan, opplyser en talsmann for forsvarsdepartementet i Kabul.

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte norske soldater i Faryab-provinsen i 2008. Nå er Taliban igjen på fremmarsj i området. Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

 • NTB

Minst 14 afghanske regjeringssoldater skal være drept og rundt 40 andre er tatt til fange, opplyser en talsmann for provinsrådet, Mohammad Tahir Rahmani, til afghanske Tolo News.

Det skal ha vært om lag 100 regjeringssoldater i basen i Ghormach-distriktet da opprørerne angrep, men de øvrige skal ha flyktet.

Kampene om området har pågått i flere dager, og regjeringssoldatene ba ifølge Tolo News gjentatte ganger forsvarsledelsen i Kabul om å sende forsterkninger.

– Men de var for opptatt med Ghazni, sier Rahmani, med henvisning til provinshovedstaden øst i landet, som også er under Taliban-angrep.

«Norsk» provins

Norske styrker hadde fra 2004 til 2012 ansvaret for sikkerheten i Faryab, men Taliban har siden tilbaketrekningen tatt kontroll over store deler av provinsen.

Taliban har den siste tiden rykket kraftig frem flere steder i Afhganistan. Her fra Ghazni, hvor Taliban gjennomførte et angrep 12. august. Foto: REUTERS/Stringer

De norske soldatene rykket inn i Ghormach-distriktet i 2007, noe som ifølge Forsvaret resulterte i de hardeste kampene norske soldater hadde deltatt i siden andre verdenskrig.

Norges daværende kontingentsjef i landet, oberst Ivar Magne Sakserud, hevdet at de norske soldatene hadde knust opprørerne, men dette ble raskt tilbakevist.

Jaktet på Taliban

De norske styrkene fortsatt i årene etter å jakte på opprørere i Ghormach-distriktet, etter hvert i samarbeid med amerikanske styrker, men lyktes aldri med å drive Taliban ut av området.

Forfatter og journalist Anders Sømme Hammer, som i flere år bodde og arbeidet i Afghanistan og besøkte området, betegnet de norske styrkenes operasjoner i Ghormach som meningsløse og kritiserte Forsvaret for å overdrive egen innsats og suksess.

– Historiene jeg får høre fra Ghormach stemmer ikke overens med den effektive og vellykkede krigføringen Forsvarets talspersoner har skildret, sa Hammer i et intervju med NTB.

 1. Les også

  Passasjerbuss kjørte på veibombe i Afghanistan

 2. Les også

  Britene trapper opp innsatsen i Afghanistan

 3. Les også

  Flere drept i angrep mot jordmorskole i Afghanistan

 4. Les også

  Mer enn en million afghanere sier de har vært utsatt for krigsforbrytelser

Les mer om

 1. Taliban
 2. Afghanistan

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Nesten 50 drept i selvmordsangrep på skole i Kabul

 2. VERDEN
  Publisert:

  Afghanistans president erklærer våpenhvile

 3. VERDEN
  Publisert:

  Taliban øker voldsbruken i Afghanistan. En maktdemonstrasjon før fredsforhandlinger, tror eksperter.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Flere drept i eksplosjoner ved valglokaler i Kabul

 5. VERDEN
  Publisert:

  Taliban og regjeringsstyrkene omfavnet hverandre. Så kom selvmordsbomberen.

 6. VERDEN
  Publisert:

  IS sier de sto bak rakettangrep mot presidentpalasset i Kabul