Verden

Trump varsler snarlig møte med Kim Jong-un

I en Twitter-melding torsdag morgen lufter Donald Trump muligheten for et nytt toppmøte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Under toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i juni, lovde Kim at Nord-Korea skulle jobbe for nedrustning. Nå sier Trump at det kan bli et nytt møte om kort tid. Foto: Evan Vucci / NTB scanpix

 • Pål A. Solheimsnes
  Journalist

I en melding der Trump takker Kim Jong-un for å sende hjem levninger av amerikanske soldater som døde under Koreakrigen, varsler Trump at det kan bli et nytt toppmøte mellom de to.

«Takk for ditt hyggelige brev – jeg ser frem til å møte deg snart!», skriver Trump.

Onsdag kveld tok USAs visepresident Mike Pence imot levningene av soldatene på Hickam Air Force Base på Hawaii. Det er 65 år siden våpenhvilen mellom Nord- og Sør-Korea.

Satellittbilder viser nye missiler

Trumps varsling av et nytt toppmøte kommer bare dager etter at amerikanske etterretning sa at Nord-Korea utvikler nye missiler.

Det var The Washington Post som først publiserte satellittbilder, angivelig tatt 7. juli, som viser at det er aktivitet igjen ved et anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang.

Dette satellittbildet viser Nord-Koreas missil-anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang. Bildet er tatt 29. juli 2018 og er ikke det samme som gjør at amerikansk etterretning nå tror Nord-Korea jobber med nye missiler. Foto: Planet Labs Inc / Handout

Etterretningskilder sier til avisen at bildene kan tyde på at ett eller to missiler av samme type nå er i produksjon. Det var ved dette anlegget Nord-Koreas første interkontinentale missil som kunne nå USA ble produsert.

Avisen presiserer at dette ikke nødvendigvis innebærer at landet utvider sin militære kapasitet. Men bildene er dokumentasjon på at landet fortsetter arbeidet med langtrekkende missiler også etter toppmøtet mellom Trump og Kim, ifølge avisen.

En måned tidligere hadde Trump gått ut og erklært at Nord-Korea ikke lenger utgjør noen atomtrussel. Dette kom etter det historiske toppmøtet mellom Kim og Trump, der Nord-Korea lovde å jobbe for full nedrusting av atomvåpen.

Mange Korea-eksperter påpekte at dette var løfter som Nord-Korea har gitt tidligere. Senere vedgikk Trump at Nord-Korea fremdeles kunne utgjøre en trussel.

Les mer om

 1. Kim Jong-un
 2. Nord-Korea
 3. Donald Trump
 4. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Amerikansk etterretning: – Nord-Korea utvikler nye missiler

 2. VERDEN

  Nord-Korea tester nytt våpen

 3. KOMMENTAR

  Fra tweet til handling

 4. VERDEN

  Nord-Korea lovet å bygge ned anlegget. Analytikere mener de ferske satellittbildene viser noe annet.

 5. VERDEN

  Hvorfor er USA og Nord-Korea erkefiender? Og hva kan komme ut av toppmøtet på tirsdag?

 6. VERDEN

  Irans atomsjef er skeptisk til Nord-Korea-avtalen, men ikke fordi han mistror Trump