Verden

Strid om lukkede mottak på greske øyer fører til at FN sier stopp

LESBOS (Aftenposten): I et kraftig slag mot avtalen mellom EU og Tyrkia nekter FN å bidra til at migranter blir låst inne.

Migrantene som nå kommer til de greske øyene, blir kjørt til lukkede mottak. Foto: Espedal, Jan Tomas

  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

Silje Rønning Kampesæter og Jan T. Espedal

FNs høykommissær for flyktninger sier de nekter å frakte mennesker til interneringssentre.«Båt landet akkurat nå sør for utkikkspunkt». Meldingen tikker inn på mobilen fra en av de frivillige på Lesbos, Kine Larsen (31).

Da vi kommer frem er hjelpearbeiderne allerede godt i gang med å ta seg av de nedkjølte menneskene. Barn, eldre, kvinner og menn.

De tar dem imot og gjør som de har gjort mange ganger før. De i våtdrakt går ut i havet, trekker båten inn til land. Oppe på land må alt det våte av, deretter pakkes det som kan inn i sølvfolie – førsteprioritet er føtter og hoder. Alt for å hindre nedkjøling. Deretter er det inn på bussen som går til hovedleiren Moria.

Men her har noe endret seg. EU-Tyrkia-avtalen har krysset en grense, sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Den lille jenta har akkurat ankommet Lesbos i en gummibåt. Nå sitter hun på bussen og venter på å bli fraktet til en leir. En leir som myndighetene har lukket og som hjelpeorgnisasjoner nå legger ned arbeid i protest mot. Foto: Jan Tomas Espedal

Nekter å transportere migrantene

Bussen som skal frakte de våte nyankomne til hovedleiren Moria, blir ikke kjørt av FN denne morgenen, slik som den er blitt tidligere.

— Vi har stoppet transporten av migranter fra kysten inn til Moria. Det er en prinsipiell avgjørelse fordi UNHCR ikke støtter lukkede fasiliteter, sier Boris Cheshirkov, talsperson for UNHCR.

Selv om EU-Tyrkia-avtalen er inne i sin tredje dag, kommer det fortsatt flere migranter med båt. Mange har ingen anelse om hva som venter dem. Foto: Espedal, Jan Tomas

Han snakker om mottaket hvor de nyankomne blir sendt. Vi er på dag tre etter at avtalen mellom Tyrkia og Hellas trådte i kraft. Flyktningene som kom i dag, får ikke bli. De skal tilbake.

Som et ledd i returprosessen har greske myndigheter derfor gjort om flere av mottakene fra åpne senter, til lukkede mottak. Etter at menneskene først har kommet inn, er de ikke fri til å forlate mottaket.

Det å fortsette å jobbe der ville ha gjort oss delaktige i et system som vi opplever som urettferdig og inhumant, mener organisasjonen.

Les også

Leger Uten Grenser avslutter flyktningarbeid i protest

Legger ned arbeid

FN mener de blir forhindret i å gjøre den jobben de er satt til å gjøre – nemlig beskytte flyktningene. Derfor har de nå lagt ned deler av arbeidet, som blant annet busstransporten samt humanitær assistanse inne i de lukkede leirene.

Moria-leiren var tidligere et fengsel, nå er det hovedleiren på Lesbos, hvor migrantene tidligere ble registrert før de fikk dra videre til fastlandet. Nå hersker det full forvirring om hva som vil skje de neste dagene. Foto: Espedal, Jan Tomas

— Vi støtter selvfølgelig EU og Hellas i tråd med vårt mandat. Hvis de fremmer flyktningbeskyttelse, vil vi fortsette, sa Boris Cheshirkov, talsperson for FNs Flyktningkommissær UNHCR.

Men Cheshirkov understreket videre at FN ikke kan støtte at migranter blir plassert i lukkede mottak hvor de blir fratatt retten til bevegelsesfrihet.

— Spesielt for dem som har flyktet fra forferdelig kriger og forfølgelse, kan dette være traumatisk. Det kan også bli sett som en form for straff, og det er spesielt belastende for barn, legger han til. UNHCR fortsetter imidlertid med rådgivning, observering og rettshjelp inne i leirene samt humanitær assistanse langs strendene og i havnen på Lesbos.

Sperres inne

Nede ved vannkanten tirsdag morgen er stemningen hektisk, men positiv. Slitne som de er, etter en lang og farlig reise, går en etter en inn på bussen som greske myndigheter har sendt.

Mange tror de vet hva som venter dem idet de går av bussen. De har familie og venner som har tatt turen før dem, men menneskene som kommer nå, møter en annen virkelighet enn dem som kom før avtalen trådte i kraft.

  • **Aftenposten møtte dem som kom for sent:
Les også

Hadde Osam (27) og Nisreen (19) kommet bare noen timer tidligere ville de kunne fortsatt oppover til Europa

.**
Tidligere kunne migrantene bevege seg fritt både i og utenfor leirene. Det er nærmest umulig å komme seg av øyene og over til Fastlands-Hellas uten å være registrert. Derfor har de færreste som har kommet sjøveien, hatt noe ønske om å forlate leirene før registreringen er i boks.

Men registreringen har stoppet. De nye migrantene skal tilbake til Tyrkia og nå blir menneskene sperret inne, i frykt for at de skal stikke av.

Endrer arbeidet

Flyktninghjelpen på Chios sier til Aftenposten at også de har endret oppgavene inne i de lukkede leirene.

— Vi kan ikke støtte politiet inne i interneringsleirer, sier Dan Tyler i Flyktninghjelpen.

I henhold til flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia skal de aller fleste migrantene som kommer til greske øyer etter 20. mars, sendes tilbake til Tyrkia. Foto: Jan Tomas Espedal

Det betyr at de avslutter oppgaver som for eksempel matdistribuering og vedlikehold av vannfasiliteter.Det som gjenstår inne i leirene nå er såkalt «protective presence» – eller beskyttende tilstedeværelse, hvor de forsøker å gi de nye migrantene informasjon.

Tyler understreker at det er ekstremt viktig at flyktningene er klar over de faktiske rettighetene sine, nå som det hersker så mye usikkerhet rundt hva som vil skje.

------------ Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

------------ Aftenposten har fulgt Europas håndtering av migrantene. Les flere saker her:

  • **Aftenposten dro til Lesbos og møtte dem som kom for sent:
Les også

Hadde Osam (27) og Nisreen (19) kommet bare noen timer tidligere, ville de kunne fortsatt oppover til Europa

.**

  • **I Tyrkia møtte Aftenposten menneskene som blir grovt utnyttet av menneskesmuglerne:
Les også

Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender i fiasko etter 20 meter

.**

Les også

  1. Gigantoperasjon i gang: Nå tømmes de greske øyene for flyktninger

  2. Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

  3. EU og Tyrkia enige om massiv returavtale