Verden

Merkels sonderingsmøte på overtid

Tysklands statsminister Angela Merkel og sosialdemokratenes leder Martin Schulz er fortsatt ikke i mål etter et over 18-timers langt sonderingsmøte torsdag.

Tysklands statsminister Angela Merkel sitter i sonderingsmøte med sosialdemokratens leder Martin Schulz. Etter et over 18-timers langt møte, er de ennå ikke i mål. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
  • og NTB

– Dette blir en vanskelig dag, sa Merkel før hun torsdag morgen tok fatt på den siste etappen i denne ukens regjeringssonderinger. Både hun og Schulz snakket om «store hindringer» og forsøkte tilsynelatende å dempe forventningene da de ankom møtet i Berlin.

Natt til fredag var de største hindrene økonomisk politikk, skatt, innvandring og helsevesen, ifølge nyhetsbyrået DPA. Men den sosialdemokratiske partilederen fastslo torsdag at SPD i mange saker har funnet felles grunn med de to høyrepartiene CDU og CSU.

Flere parlamentarikere forlot møtet rundt midnatt. De sa til journalistene utenfor at møtet kunne fortsette helt til soloppgang.

Siden søndag har de tre partiene forsøkt å finne ut om det i det hele tatt er grunnlag for formelle forhandlinger. Men før disse eventuelt kan starte, skal SPD ta stilling til spørsmålet under partiets landsmøte 21. januar.

De tre partiene har hatt regjeringsmakten sammen i åtte av de tolv årene Merkel har vært statsminister, men etter valget i september avviste SPD først videre samarbeid. Frykten er at en ny storkoalisjon kan føre til at partiet taper enda flere stemmer.

Les mer om

  1. Valget i Tyskland
  2. Martin Schulz
  3. Angela Merkel