Verden

Angrepet på Charlie Hebdo: Ferden fra halvkriminelle forstadsgutter til terrorister

Den yngste av terrorbrødrene var hip-hoper og drakk alkohol. Så skjedde USAs Irak-invasjon i 2003.

afp000823747-hSMHlfWuZQ.jpg
  • Thomas Olsen
    Journalist

Politiet har identifisert brødreparet Cherif (32) og Said (34) Kouachi som gjerningsmennene som drepte tolv og såret flere andre i et målrettet angrep mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag.

Brødrene er franske statsborgere, født i Paris av algeriske innvandrerforeldre.

Etter å ha vært på rømmen i nesten to døgn ble de to brødrene funnet i et trykkeri i byen Dammartin-en-Goële nordøst for Paris. De holder minst et gissel.

Foreldreløse tidlig

Brødrene vokste opp i byen Rennes i Bretagne, delvis hos fosterforeldre fordi foreldrene døde tidlig.

Brødrene flyttet tilbake til Paris i 2003. De skal ha bodd sammen i det grønne og landlige, men sosialt belastede 19. arrondissement i ytterkanten av Paris.

De har lenge vært holdt under oppsikt av fransk politi og sikkerhetsmyndigheter etter at de ble en del av et miljø med småkriminelle som etter hvert ble svært påvirket av islamistiske predikanter. Allerede i 2003 var de en del av en gruppe mennesker som jobbet for å sende franske jihadister til Irak.

LIVESTUDIO:

Les også

Her får du siste nytt om gisseldramaet i Paris

Rapper på TV

Cherif Kouachi skal ha jobbes som pizzabud og var ikke særlig interessert i religion. Han drakk alkohol og gikk ikke i moskeen.

Fra rapper til jihadist. Et TV-innslagsendt på France3 i 2005 forteller hvordanCherif Kouachi ble radikalisert av jihadist-gruppen som vokste blant unge etterkommere av innvandrere fra nord-afrikanske i Paris på begynnelsen av 2000-tallet.

Men alt dette forandret seg etter USAs Irak-invasjon i 2003. Cherif ble med i den såkalte Buttes Chaumont-cellen. En gruppe radikale islamister hvor nesten alle var unge etterkommere av innvandrere fra Nord-Afrika.

Hasjrøykende pizzabud

Cherifs advokat fra 2005 og 2008, Vincent Ollivier, har til avisen Le Parisien beskrevet den unge mannen som en «taperlærling».

— Han var en ung gutt med caps som røyket hasj og finansierte forbruket sitt med å være pizzabud.

Ifølge advokat Ollivier var Cherif en litt hjelpeløs guttunge som ikke visste hva han skulle gjøre med livet sitt, og plutselig hadde han møtt mennesker som gjorde at han følte seg betydningsfull.

- Radikalisert av Irak-invasjon

Cherif var glad i alkohol og hasj før han brått ble militant troende. Stillbilde fra TV-innslaget på France3 fra 2005.

Selv har Cherif forklart at radikaliseringen kom som en reaksjon på USAs Irak-invasjon og overgrepene i Abu Ghraib-fengselet.Cherif ble rekruttert av den muslimske predikanten Farid Benyettou i Addawa-moskeen, som tiltrakk seg unge frustrerte, franske muslimer Benyettou og tilhengerne begynte å rekruttere og trene opp jihadistertil den irakske grenen av al-Qaida, ledet av Abu Musab al Zarqawi.

Kouachi og broren Said skal ifølge NRKbodd sammen med Benyettou en kort stund i Paris.

LES OGSÅ:

Les også

Dette er hva vi vet og ikke vet om terrordramaet i Frankrike

Tatt før avreise

  1. januar 2005 ble Cherif Kouachi pågrepet rett før planlagt avreise til Irak. 22-åringen kalte seg på denne tiden «Abu Issen» og skulle reise via Syria for å vie seg til hellig krig i Irak.

Amerikanske soldater pågrep samtidig flere andre unge franskmenn I Irak, blant annet Boubakeur Hakim. Han skal i dag ha koblinger til al-Qaida, og har stått bak attentater og militæraksjoner i Tunis.

Først i 2008 ble Cherif Kouachi dømt for sin aktivitet i cellenettverket som rekrutterte folk til å kjempe mot USA og Vesten i Irak. Straffen var tre års fengsel, halvparten ble gjort betinget.

Radikalisert i fengsel

Politiets overvåkningsbilder av Cherif Kouachi i samtaler med terrordømte Djamel Beghal 11. april 2010.

I 2005 i forbindelse med rettssaken og den planlagte Irak-reisen forklarte advokat Ollivier at dette var historien om en ung mann som ble manipulert:— Min klient er blitt lurt. Jo nærmere avreisen kom, jo reddere ble han. Han visste ikke hvordan han skulle komme seg ut av situasjonen. Han røyker, han drikker. Han er interessert i fotball, sa advokat Ollivier den gang.

Det er vanskelig å si om dette var reelt eller et taktisk utspill fra hans forsvarer. Uansett fikk dommen følger for Cherifs videre engasjement.

Den nå terrorettersøkte Cherif satt varetektsfengslet frem til oktober 2006. På den tiden rakk han å knytte kontakt med flere profilertemilitante islamister, blant annet Djamel Beghal som sonet for å ha planlagt terror mot den amerikanske ambassaden i Paris.

LES OGSÅ:

Les også

Brødre jages av en hel nasjon

Storebror holder seg i bakgrunnen

Om hva storebror Said Kouach syslet med på denne tiden, er det færre kilder på. Naboene i Croix-Rouge-kvartalet i Reims, rundt 15 mil nordvest for Paris, sier til Aftenposten at han bodde der med samboer og to barn. Familieforholdene er ikke bekreftet at politiet, og det er ikke klart hvor noen av disse befant seg da politiet slo til mot leiligheten. Franske myndigheter bekrefter at familiemedlemmer er pågrepet.

Le Monde publiserte torsdag bilder av Cherif Kouachi som har lange møter, spaserturer og samtaler med Djamel Beghal og andre terrordømte i 2010.

På dette tidspunkt var Cherif mistenkt for å være med på planleggingen av en fengselsflukt for terrordømte Smain Ait Ali Belkacem, som sto bak bombingen av metroen i Paris i 1995.

Ifølge Le Monde skal fransk sikkerhetspoliti også ha registrert at broren Said også var involvert, men klarte ikke samle bevis nok til å reise tiltale mot noen av brødrene.

Kobles til al-Qaida i Jemen

Amerikanske nyhetskanaler melder at brødrene kobles til et terrornettverk i Jemen. Said fikk terroropplæring av al-Qaida i Jemen i 2011, sier en amerikansk tjenestemann tilNew York Times.

Amerikanske myndigheter bekrefter også at begge sto på den amerikanske terrorlisten som gjør at de nektes på amerikanske flyplasser og om bord i amerikanske fly. I forbindelse med at de kræsjet fluktbilen og kapret en ny, opplyste terroristene at de kom fra al-Qaida i Jemen. Ifølge flere medier skal brødrene de siste årene ha kjempet med jihadister i Syria. Fransk politi mener de kom hjem sist sommer.

LES OGSÅ:

Les også

Erik Poppe: - Vi blir selv ekstremister ved å publisere karikaturene

Kjent for fransk etterretning

Dette bildet skal være av ID-kortet til Said Kouachi, som fransk politi fant i fluktbilen.

Det er nå liten tvil om at brødrene var involvert i terrorudåden. De to geværmennene i onsdagens terroraksjon var maskerte, men ID-kortet til en av brødrene ble funnet i en av fluktbilene, ifølge Le Parisien.Spørsmålet som stadig flere stiller seg — og franske myndigheter - er hvordan de kunne unngå å bli fanget opp av fransk etterretningstjeneste.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve bekreftet at brødrene som er mistenkt for å stå bak angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo onsdag, har vært under overvåking, men at det ikke var noe som indikerte på at et angrep var på trappene.

Den tredje personen som settes i sammenheng med terrorangrepet, er en 18 år gammel gutt. Han meldte seg selv hos politiet i på hjemstedet Charleville-Mezieres øst for Paris etter å ha sett at navnet sitt sirkulere på sosiale medier. Han har også selv hevdet at han er uskyldig.

Det er ikke helt sikkert hva slags forbindelse han eventuelt har til brødrene Kouachi, men en kilde i rettsvesenet sier til Reuters at han er svoger til en av de mistenkte brødrene.

Videoene fra Paris viser bare to gjerningsmenn, men et vitne skal ha hevdet overfor politiet å ha sett ytterligere en medhjelper i fluktbilen. 18-åringen går på videregående skole og medelever har meldet på Twitter at de så ham på skolen da angrepet mot Charlie Hebdo skjedde.

Les mer om

  1. Charlie Hebdo