Nye dyrearter oppdaget langs Mekong-elven

Nye dyrearter, blant dem en slags krokodilleøgle og en skilpadde med mykt skall, er blant over 100 nye dyrearter som er påvist langs Mekong-elven i Asia.

Et eksemplar av en skilpadde med mykt skall som er oppdaget i Thailand, og som er utrydningstruet. Dette eksemplaret er fotografert på en sandbanke i Mekong-elva i Kambodsja. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB

Hvert år oppdager forskerne ukjente dyre- og plantearter i det økologisk rike området langs elven, som renner gjennom Kina, Myanmar, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam.

Men de frykter også at mange arter kan dø ut før de blir oppdaget i regionen, som trues av veier, demninger, gruvedrift og omfattende ulovlig handel med ville dyr.

Ifølge Verdens naturfond WWF ble det i 2016 påvist 115 nye arter, blant dem 11 amfibier, to fisker, 11 reptiler, 88 planter og tre pattedyr. Skilpadden ble funnet på et marked i det nordlige Thailand.

Krokodilleøglen som holder til i jungelen i det nordlige Vietnam, er trolig nær utryddelse på grunn av gruvedrift som ødelegger miljøet dets og ulovlig handel. Forskerne tror det bare er mindre enn 200 igjen av den.