USAs førstedame Melania Trump danker ut ektemannen i måling

Flere amerikanere liker USAs førstedame Melania Trump bedre enn ektemannen hennes.

USAs førstedame Melania Trump omfavnet besøkende skolebarn mens hun viste journalister Det hvite hus i julepyntet stand.

USAs president Donald Trump har så langt i sin presidentperiode vært forfulgt av svake meningsmålinger. Andelen amerikanere som synes han gjør en god jobb, eller er positivt innstilt til ham, har vært klart lavere enn for forgjengerne i Det ovale kontor.

Men nå kan i hvert fall én i familien slå i bordet med positive tall. Ifølge Gallup har andelen amerikanere med et positivt syn på førstedamen, økt fra 37 prosent ved starten av året til 54 prosent nå.

Holdt lav profil først

I januar var det forholdsvis mange – en av fire – som ikke hadde gjort seg opp noen mening om landets nye førstedame. Eksmodellen fra Slovenia som først ble amerikansk statsborger i 2006, var et ubeskrevet blad for de fleste. Hun holdt også en svært lav profil det første halvåret av presidentperioden. Da ble hun boende i New York slik at sønnen Barron (11) kunne avslutte skoleåret der.

Familien Trump ser på solformørkelsen 21. august. Presidenten kunne ikke dy seg for å ta en titt uten de anbefalte beskyttelsesbrillene.

Mobbing og leketøy

Siden i sommer har hun vært mer synlig. Hun har fulgt med ektemannen utenlands til Midtøsten, Europa og Asia. Da presidenten dro til Texas for å ta orkanens herjinger i øyesyn, ble hun også med.

Samtidig har hun et stadig økende antall opptredener på egen hånd:

  • Hun har i tråd med tradisjonen stått for pyntingen av Det hvite hus til jul og bedt skolebarn fra områdene rundt Washington til halloween-feiring ved presidentboligen.
  • Hun har også satset på å profilere seg på flere saker som angår barn, blant annet i kampanjer mot mobbing og aksjoner for økt leselyst.
  • Nylig deltok hun på marinekorpsets initiativ for å samle inn leketøy til fattige barn.
  • Forrige uke var hun også tilbake i Texas for å møte ofrene etter uværet.
  • Hun har også snakket offentlig om – og møtt ofre for – USAs krise med avhengighet av vanedannende medisiner.
USAs førstedame Melania Trump hjalp i desember til med å skrive julekort i forbindelse med et veldedig arrangement i regi av marinekorpset.

Førstedamer gjør det bedre

Det er ikke uvanlig at førstedamene er mer populære enn presidentene. Det er antatt at årsaken til dette er førstedamens mer seremonielle og mindre splittende rolle. I likhet med de fleste forgjengerne er hun varsom med hva hun uttaler seg om.

Både Laura Bush og Michelle Obama ledet over sine menn på målingene tilsvarende Melania Trumps ledelse. Hillary Clinton, som blant annet frontet helsepolitikk i sin tid som førstedame, lå derimot som oftest litt dårligere an enn ektemannen Bill på gallupen.

Ga Trump dytt til å stille?

Donald Trump møtte Melania i 1998 da han var på en nattklubb sammen med norske Celina Midelfart. Da Midelfart var på toalettet, gikk Trump bort til fotomodellen og ba om telefonnummeret hennes. Ifølge Vanity Fair liker hun selv å fortelle denne historien. Trump fikk nemlig ikke nummeret hennes. Hun fikk i stedet hans, og hun tok senere initiativet.

Ifølge tidligere Trump-rådgiver Roger Stone var det også Melania som til slutt fikk Trump til å stille opp som president. Selv om hun ikke ønsket seg en rolle som førstedame, var hun angivelig lei av mannens konstante vingling. Han skal ha grublet over å stille opp i flere valg – også i New York – og angret etterpå over sitt nei.