Verden

Krisen i Kongressen kostet 140 milliarder

NEW YORK (Aftenposten): Politikerne i Washington DC vedtok en midlertidig avtale i natt.

USAs president Barack Obama forlater Det hvite hus i Washington tirsdag, etter at senatet i går vedtok avtalen som forhindrer at USA når gjeldstaket. I natt norsk tid fikk presidenten støtte i Representantenes hus.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Like etter klokken fire i natt, norsk tid, stemte politikerne i Representantenes hus «Yea» til forslaget om å heve gjeldstaket og å la hundretusener av statsansatte returnere til arbeidsplassene sine.

Avstemmingen endte med 285 mot 144 stemmer. Samtlige demokrater stemte ja til forslaget, samtidig som mange nok republikanere ga sin støtte til forslaget til at det kunne bli vedtatt.

Tidligere i natt ble forslaget vedtatt i Senatet med 81 mot 18 stemmer.

LES OGSÅ: — Landet vårt kom tett på en katastrofe.

Høy pris

Dermed er den to og en halv uke lange politiske krisen i Washington, DC utsatt inntil videre. Nasjonalparkene vil åpne igjen, byråkratiet vil begynne å fungere, offentlige nettsider vil åpne og kameraet som filmer pandaene i dyreparken i hovedstaden vil på nytt sende levende bilder av de berømte dyrene.

Kristoffer Rønneberg

Prislappen på krisen, som begynte da den amerikanske staten stengte delvis ned 1. oktober, ligger på hele 24 milliarder dollar (140 milliarder kroner), ifølge analysebyrået S&P.Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, sørget for å gjøre et poeng av dette i debatten like før avstemmingen.

— Mine kolleger, synes dere at deres uansvarlige oppførsel var verdt 24 milliarder dollar fra vår økonomi? spurte hun republikanerne i salen.

I siste liten

Nattens gjennombrudd kom i siste liten – USAs finansdepartement hadde satt en frist til i dag for å heve gjeldstaket slik at landet betjene den økende statsgjelden. Hadde ikke politikerne blitt enige om en avtale, ville det trolig fått svært store økonomiske ringvirkninger.

Avtalen sørger for at USA får betalt statsgjelden frem til 7. februar og at de statsansatte er garantert lønn frem til 15. januar.

Krisen er dermed ikke løst, bare utsatt.

– Er det ikke en fare for at alt dette skjer igjen om noen måneder, spurte en reporter president Obama på en pressekonferanse i natt.

– Nei, sa Obama, uten å utdype hvordan han skal unngå en ny krise.

Frykter for lederen

Forslaget som ble vedtatt i natt er nær identisk med ett som ble fremmet i september, men som en gruppe republikanere har nektet å akseptere fordi det inkluderer finansiering av president Barack Obamas helsereform.

Speaker John Boehner, en republikaner, har lenge nektet å ta et forslag om en budsjett- og gjeldsavtale til avstemming i Representantenes hus fordi en stor andel av partifellene har vært sterke motstandere av at helsereformen finansieres gjennom dette budsjettet.

Les også

1982: Reagan valgte fest istedenfor budsjettmøte

Beslutningen om å la Huset stemme over saken vil derfor trolig vekke sterk harme i de mest konservative kretsene i partiet – spesielt i den såkalte Tea Party-fløyen.Moderate republikanere frykter nå at Boehners rolle som leder for republikanerne vil bli utfordret fra høyre.

– Det er min største bekymring akkurat nå, sier den republikanske senatoren Lindsey Graham til The Washington Post.

Senator: – Avtalen er forferdelig

Blant de mest misfornøyde på høyresiden var senator Ted Cruz, som anses som den fremste ledestjernen i Tea Party-fløyen og som en av de fremste arkitektene bak kaoset som har preget Washington, DC de siste ukene.

– Denne avtalen er forferdelig, sa han på en pressekonferanse onsdag kveld.

Cruz er blitt hyllet i Tea Party-kretser og fordømt av svært mange andre for sin rolle i den politiske krisen. Hans egen lokalavis, The Houston Chronicle, trakk i går tilbake fjorårets anbefaling om å stemme på den republikanske kandidaten, til tross for at han ikke stiller til gjenvalg på fem år.

Les også

  1. Krisen i Washington kan være over

  2. Nå tror senatorene på en løsning

  3. Washington betaler regningen