Nordkoreansk avis frykter vestlige verdier: drap, voldtekter og menneskehandel
Samtidig som Nord-Korea satser på samtaler med USA, skjerper landets aviser tonen i sin hån av livet i vestlige land.
De diplomatiske forpostfektningene foran et mulig toppmøte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un i Singapore 12. juni går på høygir. Siste runde hittil: Den nordkoreanske etterretningssjef Kim Yong-chols reise til Washington DC med et håndlevert brev fra Kim Jong-un til Trump.
Blomster og fruktkurver
I nordkoreanske medier er også Russlands utenriksminister Sergej Lavrovs besøk til Pyongyang grundig dekket. Besøk fra stormakter regnes som en diplomatisk fjær i hatten.
Vanligvis er det blomsterhilsener og fruktkurver fra statsledere i bitte små stillehavsstater som preger utenriksdekningen i de tungt statskontrollerte mediene.
Det har også vært vanlig med sterkt ladede artikler om politiske ledere i Sør-Korea, USA og Japan. Sør-Koreas nå avsatte president Park Geun-hye er blant annet omtalt som en prostituert i verdensklasse, en hissig tispe og stygg flaggermus.
Skjerpet ideologisk tone
I opptakten til et mulig toppmøte ser det imidlertid ut som om tonen i stedet er skjerpet mot sider ved vestlige samfunn, som kapitalisme, individualisme og borgerlige verdier.
Landets største avis, Rodong Sinmun, et talerør for regimet, proklamerte i en overskrift torsdag:
«Moralsk fordervelse er en uunngåelig følge av et kapitalistisk samfunn».
Her heter det at livet under kapitalismen styres av jungelens lov, fiendskap, undertrykkelse og utnyttelse.
Drap, voldtekter og kapitalisme
– Drap, voldtekter, bortføringer, menneskehandel, tyveri og svindel blir begått for penger, personlig ære og luksus. Alle disse dekadente handlinger blir rettferdiggjort av de borgerlige verdiene, skriver avisen.
Dagen før var temaet gapet mellom fattige og rike som en uunngåelig konsekvens av kapitalismen. Vestlige systemer omtales rett og slett som «utnyttersamfunn» der privat eierskap er roten til ondet.
Vil ikke stemples som tigger
Internasjonalt har mange analytikere antatt at ønsket om økonomiske innsprøytninger fra USA er en hovedårsak til Nord-Koreas tilsynelatende entusiasme for samtaler. Både USAs president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo har antydet dette. Ikke alle er enige. Riktignok er økonomi viktig, men håpet er at lettelser i sanksjonene skal øke handelen med Sør-Korea, Kina og Russland, mener nyhetsbyrået APs representant i Pyongyang.
I en analyse skriver korrespondenten i Nord-Koreas hovedstad at dette temaet tvert imot er følsomt for regimet, og at en ideologisk mediekampanje trolig skal være en motvekt til et inntrykk av at Kim står med luen i hånden.
Økt håp om møte
Før leder Kims utsending til USA ankom Washington fredag, møtte han torsdag utenriksminister Mike Pompeo i New York. Pompeo ville ikke bekrefte at toppmøtet blir noe av, men sa at ting går i riktig retning, og at «det ville være tragisk å kaste vekk muligheten».
- Vil stille Nord-Korea til ansvar for sønnens død: – Nord-Korea er ikke et land, det er en kriminell virksomhet, sier Fred Warmbier.
- Som tenåring så hun en kjærlighetsfilm fra Hollywood: Fikk et nytt syn på regimet i eget land