Verden

Statsansatte på fjerde uken uten lønn: bruker opp sparepengene, tar ikke medisiner, frykter de blir hjemløse.

NEW YORK (Aftenposten): Fortvilte statsansatte leter etter måter å få endene til å møtes. Banker, selskaper og organisasjoner forsøker å hjelpe 800.000 over kneiken.

Cher Muzyk demonstrerte i Washington fredag. Mannen hennes jobber for staten og er påvirket av stengingen. Foto: KEVIN LAMARQUE, Reuters/NTB scanpix

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  kommentator

Rob O’Hara er i en vanskelig knipe. Han og kona har kjøpt nytt hus, men har ennå ikke solgt det gamle. Nå får ingen av dem utbetalt lønn.

– Vi betaler på to lån, og har to barn. Vi hadde nok i banken til å dekke det ene for noen måneder, men sparepengene våre forsvinner fort. Hvis det fortsetter til neste lønningsperiode må vi ta opp et lån for å dekke utgiftene, sier Rob O’Hara i et e-postintervju med Aftenposten.

Må si opp TV, nett og telefon?

Han er dataspesialist med Federal Aviation Administration – det amerikanske luftfartstilsynet – i Oklahoma. Kona jobber samme sted.

Nå er de begge permittert på grunn av budsjettkonflikten som delvis har stengt den amerikanske staten. Konflikten består i at president Donald Trump forlanger 5,7 milliarder dollar for å finansiere grensemuren mot Mexico i budsjettforslaget. Dette nekter Demokratene i Kongressen å godta.

Familien O’Hara har allerede strammet inn kraftig på forbruket. Dersom shutdown-situasjonen fortsetter til februar, må de kutte ytterligere.

– Da må vi kansellere kabel-TV, internett- og mobilabonnement, blant annet, sier han.

Les også

Han samlet inn 170 millioner kroner til Trumps grensemur. Nå får donorene pengene sine tilbake.

Fagforeningene protesterer i Washington. Det kan bli mer bråk fremover ettersom det blir hardere for statsansatte å få privatøkonomien til å gå rundt. Foto: Andrew Harnik, AP/NTB scanpix

Demokratenes ledere Nancy Pelosi og Chuck Schumer forlater Det hvite hus i forrige uke, etter det siste mislykkede forhandlingsmøtet. Foto: Andrew Harnik, AP/NTB scanpix

Frykter utkastelse

Her i USA har sosiale og vanlige medier vært fulle av historier om offentlige arbeidere som sliter med å få endene til å møtes etter at de forrige fredag ikke fikk utbetalt lønn. Noen, som Rob O’Hara, kan tære på sparepenger og slanke overflødig forbruk. For Eliana Israel er ikke det noe alternativ. Hun og mannen har bare akkurat nok til å klare seg. Nå frykter hun at de blir kastet ut.

– Jeg fikk bare 16 dollar i etterlønn fredag. Jeg har forsøkt å snakke med huseieren, men han kan ikke gi oss noe særlig utsettelse, sier Israel i et telefonintervju med Aftenposten.

Leter etter ekstrajobb

Hun, og mange andre statsansatte, har forsøkt å sette opp en innsamlingsside på nettstedet gofundme. Israel jobber for US Census Bureau – folketellingen – i Kentucky. Hun har også forsøkt å spe på husleien med å se etter småjobber.

– Foreløpig har jeg ikke funnet noen ekstrajobb. Dette er fjerde gang jeg har vært med på en shutdown, men det har aldri vært så ille som dette. Nå vil jeg se meg om etter en annen jobb. Staten bryr seg ikke om sine ansatte, sier Israel.

Avlyste barnebursdag

Flere andre Aftenposten har vært i kontakt med frykter for jobbene sine, og vil derfor ikke stå frem med fullt navn. Én kvinne forteller at hun måtte kansellere bursdagsselskapet til sin 12 år gamle datter.

Familien tærer på sparepengene og kutter alle utgifter som ikke er nødvendig livsopphold. På et Facebook-forum forteller en kvinne at hun ikke tar medisiner. Flere andre skriver at de har utsatt medisinske inngrep og tannlegebesøk.

Les også

Aftenposten mener: Trumps mas om mur ødelegger for USA

Historiens lengste – kan bli lenger

De siste dagene har rasende statsansatte demonstrert flere steder i USA. De har også lagt press på sine kongressmedlemmer om å finne en løsning på krisen.

Shutdown-situasjonen er nå historiens lengstvarende, og det er foreløpig liten bevegelse mellom partene.

En måling fra Quinnipiac-instituttet viser at 56 prosent av velgerne klandrer Trump og hans parti for den stengte staten. 36 prosent mener demokratene har skylden. Tendensen bekreftes av flere målinger.

Statsansatte er frustrert over at det ikke kommer en løsning på budsjettkrisen. Foto: Michael Dwyer, AP/NTB scanpix

Ni av den amerikanske statens departementer er stengt, og over 800.000 ansatte er berørt. Ansatte som regnes som «nødvendige», må jobbe uten lønn og får betalt senere. Resten blir permittert. Disse kan søke om arbeidsledighetstrygd.

Rammer millioner

I tillegg til de statsansatte er det en enorm mengde underleverandører, konsulenter og frilansere som jobber for departementene. Disse utgjør omtrent fire millioner mennesker totalt. Mange av disse blir også berørt av stengingen.

Ringvirkningene når også alle dem som ikke får betalt for varer og tjenester – fra huseiere som mister leieinntekter, til butikker og kafeer som opplever skarp nedgang i kundetilfanget. Omtrent 4,5 millioner mennesker er direkte avhengig av inntekter fra statsansatte, ifølge en kronikk av professor Paul C. Light i The Wall Street Journal.

En nasjonal dugnad for å hjelpe

Private bedrifter, banker og organisasjoner har satt i gang tiltak for å hjelpe fortvilte statsansatte. Teleselskaper, strømleverandører og andre gir utsettelse på regninger og tilbud om betalingsordninger. Mange banker tilbyr kortsiktige, rentefrie lån.

– Banken vår tilbyr et lån til alle permitterte på 60 dager uten rente for samme beløp som den forrige lønningen din, forteller Rob O’Hara.

– Men for andre typer gjeld, som kredittkort, må hver enkelt forhandle med selskapet.

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Kom gjerne med innspill til saker eller ting du har lyst å lese mer om. Følg henne på Facebook her.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hvem gir seg først? Donald Trump eller hans nye nemesis?

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump hevder at statsansatte takker ham for at de ikke får jobbe. Selv sier mange av dem noe helt annet.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Selv om Trump har gjenåpnet staten vil statsansatte trolig ikke få lønn før i slutten av neste uke

 4. VERDEN
  Publisert:

  Staten i USA har vært stengt i fem uker. Det har kostet mer enn Trump forlanger til muren.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Nå må 420.000 amerikanere jobbe i julen uten lønn

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trump forlanger mur. Demokratene nekter. Dermed «stenger staten» to dager før jul.