Gruppevoldtekt på buss sjokkerer India

Seks menn er arrestert og parlamentsmedlemmer forlanger dødsstraff for en brutal gjengvoldtekt i Delhi. En 23 år gammel kvinne er kritisk skadet etter voldtekten.

Indiske kvinneaktivister demonstrerte tirsdag og fordømte gjengvoldtekten i Delhi søndag.

Det var søndag kveld hvor en 23 år gammel kvinnelig student og hennes mannlige venn praiet en privat buss i Delhi i Nord-India. De betalte hva det kostet og satte seg ombord. Kvinnen og hennes venn hadde vært på kino.

Så skjedde deres livs mareritt. Flere menn, inkludert sjåføren, banket og voldtok kvinnen. Fordi den mannlige vennen til kvinnen ikke ville være med på voldtekten og prøvde å forsvare henne, ble også han banket opp. Etter den stygge hendelsen ble begge kastet av bussen og forlatt.

Kvinnen er nå kritisk skadet og ligger på sykehus hvor hun kjemper for livet. Også hennes venn ligger skadet på sykehus, skriver BBC.

SISTE: Tilstanden til kvinnen blir verre, melder The Hindu tirsdag kveld.

Ifølge avisen Indian express sier en lege at dette kanskje er de verste skadene han har sett etter en voldtekt. Hendelsen skjedde i Munirka-området sør i Delhi, og syv er mistenkt. Fire av dem er allerede arrestert, skriver Times of India.

Hendelsen har rystet landet med over én milliard mennesker, og alle de toneangivende mediene i landet hadde saken som hovedsak tirsdag.

Opprør i parlamentet

I Indias nasjonalforsamling har også saken fått mye oppmerksomhet. Parlamentsmedlemmene satte andre saker til side og diskuterte tirsdag den stygge voldtekten. Hindunasjonalistene i opposisjonspartiet BJP krevde dødsstraff for voldtektsmennene.

— De bør bli hengt. Vi trenger tøffere lover for å stoppe voldtekter. Hva gjør regjeringen for å stoppe slike hendelser, sa Sushma Swaraj, den kvinnelige partitoppen i opposisjonspartiet BJP.

Les også

Dette er det verste landet for kvinner

Innenriksminister Sushil Kumar Shinde lovet å gjøre byen tryggere for kvinner, og sa han vil sette ned en ny komité for å vurdere hva som må gjøres.Derek'O'Brien fra det venstre-orienterte partiet TMC sa at denne saken viser at voldtekt ikke handler om kvinner, men om menn.

— Menn har sluttet å oppføre seg om mennesker, men som dyr - verre enn dyr, sa han.

Voldtektshovedstad

Det har også vært demonstrasjoner tirsdag i India hvor kvinner protesterer mot voldtektene i den indiske hovedstaden. Og Indian Express rapporterer om mange som reagerer kraftig på sosiale medier.

Ifølge BBC og indiske medier er Delhi den storbyen i India med den verste voldtektsstatistikken. Ifølge offisiell statistikk ble 572 voldtekter rapportert i 2011, og i år er tallet 635. I tillegg regner man med store mørketall.

Hindustan Times melder at man frykter at 2012 kan sette ny voldtektsrekord i Delhi. I 2005, som til nå var det verste året, ble 660 voldtekter anmeldt.

- Stor frykt

Line Steine Oma (25) fra Haugesund bor i Delhi, hvor hun gjør feltarbeid til masteroppgaven sin om aborter av jentebarn i India.

— Mange har reagert med stor frykt på denne saken, sier hun på telefon fra India.

Line Steine Oma

Hun forteller at mange familier i India ikke slipper ut døtrene sine om kvelden.

— Folk anbefaler meg å være forsiktig. Flere reagerer også at jeg går ute alene om kvelden. Men jeg bor alene og har oftest ærend, så da vil jeg ikke sitte hjemme hver kveld.

Ble trakassert

Hun har også selv blitt trakassert flere ganger i den indiske hovedstaden. Senest mandag skjedde dette:

- En helt tilfeldig mann på gata tok et skikkelig tak i brystet mitt, og så gikk han videre. Jeg skrek lenge for å markere, men det var ingen som reagerte. Det var også bare menn rundt meg.

25-åringen følte seg veldig utrygg da det skjedde.

— Flere har sagt til meg at jeg skulle ha klabbet til ham. Men jeg kan ikke utsette meg for den faren. Jeg hadde heller håpet at noen andre skulle reagere.

Kritiserer myndighetene

Plystring, stirring og beføling i trange t-bane-vogner er andre ting hun har opplevd. Hun kritiserer også hva myndighetene gjør for å beskytte kvinnene i Delhi.

— Det er ikke snakk om å endre menns mentalitet. Om man skal gjøre byen trygg for jenter, har man heller egne vogner på t-banen eller egne seter på bussen. Jeg føler det begrenser kvinners frihet enda mer, mener hun.

Den norske studenten mener også at de mange voldtektene i Delhi har en sammenheng med hvordan kvinner blir sett på i Delhi.

— Kvinner her har lav verdi. De er sin ektemanns eiendom og hennes oppgave er å produsere barn, sier Steine Oma.

Nord-India er verst

Anne Kristine Waldrop, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus er India-ekspert. Hun viser til at man kan grovt sett kan dele opp India i to når det kommer til hvordan man behandler kvinner - nord og sør.

— I nord har man et mye mer patriarkalsk samfunn og medgift har vært tradisjonelt, også blant den voksende middelklassen. Det har vært et veldig press på å gi penger, og man giftes gjerne til en mann i en fremmed landsby langt unna. I tillegg praktiseres «purdah» som betyr at kvinner skal dekke seg til for eldre medlemmer av sin nye familie. Dette gjør at kvinner får en underordnet posisjon.

Les også

Hvor er jentene?

— I nord er det også mer vold knyttet til klasse- og kastekonflikter. Gjerne er det kvinner fra middelklassen som blir trakassert av menn fra lavere klasser, legger hun til.

I tillegg viser Waldrop til at det ikke er uvanlig at indiske kvinner blir slått eller satt fyr på av svigerfamilien.

— Det skjer at det blir helt olje over kvinner fordi svigerfamilien mener medgiften ikke blir betalt riktig. Da sies det gjerne at det var gasskomfyren som tok fyr.

Skal være «ærbare»

Ikke bare utenlandske jenter og kvinner opplever å bli trakassert på offentlige steder, ifølge Waldrop.

- Indiske jenter og kvinner er utsatt for seksuell trakassering. Særlig såkalt eve-teasing. For eksempel når kvinner tar bussen, kan de risikere å bli kløpet både her og de r.

Anne Kristine Waldrop

India er fortsatt et fattig land, men de siste tjue årene har mange kommet seg ut av fattigdommen og opplever en materiell rikdom. Det har likevel ikke ført til en kvinnerevolusjon.

— Da jeg var i India sist skulle jeg ut å spise med noen norske venninner. Da spurte jeg en indisk dame om hun pleide å gå ut med sine venninner. Hun sa «nei, for jeg vet at mannen min ikke ville like det». Dette var en dame som hadde penger, gikk i trange tights og reiste til England jevnlig. Men det tradisjonelle, patriarklaske synet på kvinner - at de skal være underdanige og være ærbare - fortsetter, avslutter Waldrop.

- Stille konspirasjon

BBCs mannlige korrespondent i Delhi, Soutik Biswas, mener dette er noen av årsaken til de mange voldtektene: et patriarkalsk tankesett, en politisk maktkultur, liten respekt for loven, dårlig politi og en økende andel av lovløse og rotløse gjestearbeidere som noen av årsakene til voldtektene.

Han avviser andre årsaker som tradisjonelt har blitt trukket frem i India når slike ting skjer - pornografi, vestlig innflytelse og kvinner selv som kler seg vestlig eller går ut med mannlige venner.

- Det er som om det er en stille konspirasjon om å holde kvinnene redde, siterer han en mannlig venn på i sin artikkel.

I 2011 ble India «kåret» til verdens fjerde verste land for kvinner av Thomson Reuters Foundation. Bare i Afghanistan, Kongo og Pakistan har de det verre.