Verden

Topp-republikanere vil ikke bli Trumps visepresident

Donald Trump opplever at flere topp-republikanere angriper han og vil ikke være hans visepresident.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
  • Det vil være som å løse billett på Titanic, sier senator Lindsey Graham.

The New York Times skriver at det ikke er uvanlig at politikere later som om de ikke er interessert i å bli visepresidentkandidat. Forskjellen på nå og tidligere er at de faktisk mener det.

Køen av sentrale republikanere som offentlig tar sterkt avstand fra Donald Trump og samtidig slår fast at de ikke kan tenke seg å bli hans visepresidentkandidat, vokser jevnt og trutt.

Å bli en del av Trump-kampanjen mener senator Lindsey Graham er som å løse billett på Titanic.

Lindsey Graham er en av de mest klare i sin avvisning. Å bli Trumps visepresident er som å løse billett på Titanic, mener Graham. Men også andre er tydelige.

  • Donald Trump har et betydelig kvinneproblem i denne valgkampen. Vi analyserer kvinner og amerikansk politikk i denne poden Aftenposten Verden:

— Aldri, sier Chris Schrimpf som er talsmann for guvernør John Kasich fra Ohio. Han er en av dem som fortsatt henger med i kampen om den republikanske nominasjonen.

Frykter smitteeffekt

En rekke republikanske valgstrateger hevder at det er en utbredt bekymring blant politikere fra partiet at Trumps usedvanlige dårlig oppslutning blant alle velgere skal smitte over på dem. Det er over 60 prosent av amerikanske velgere som sier at de ikke kan tenke seg å stemme på ham. Han scorer meget lavt blant kvinner og folk med latinamerikansk bakgrunn.

Presidentens siste opptreden som komiker:

Les også

Obama ertet Trump, Clinton og pressen

Profilerte republikanske guvernører som Nikki Haley fra Sør-Carolina og Susana Martinez fra New Mexico har sammen med senator Jeff Flake fra Arizona tatt tydelige oppgjør med Trump.

Noen vurderer det

Newt Gingrich, den tidligere speakeren i Representantenes hus, samt senator, Jeff Sessions fra Alabama og legen Ben Carson har sagt i intervjuer at de vil vurdere et mulig tilbud fra Trump om å være hans partner.

To guvernører Chris Christie fra New Jersey og Mary Fallin fra Oklahoma har også sagt at de kan tenke seg å vurdere et tilbud.

Les USA-korrespondent Kristoffer Rønnebergs artikkel:

Les også

Hva er likheten mellom Donald Trump og Ole Brumm?

— Om en potensiell president sier at jeg trenger deg, vil det bli veldig vanskelig for en patriot å si nei, sier Gingrich til The New York Times.

Tidligere speaker i Representantenes hus, Newt Gingrich, mener det er få som sier nei om de virkelig får tilbudet om å bli visepresidentkandidat.

— Folk kan kritisere en nominert, men det er få eksempler på at noen virkelig vender tommelen ned for et tilbud om å bli visepresident, legger han til.

Kan være vinner tirsdag

Trump, som tirsdag kan få nok stemmer til å bli nominert om han vinner primærvalget i Indiana, har akkurat startet å se seg om etter visepresidentkandidat. Trump sier han ønsker seg noen med sterk politisk bakgrunn, som er vel respektert i Kongressen, kan hjelpe meg med å få igjennom lover og som kan bli en god president.

Ikke alle er like fornøyd med Trumps uttalelser:

Les også

Twitter mener: Hun rullet med øynene da Trump trakk kvinnekortet

På spørsmålet om hans reaksjoner på at det er mange republikanere som gjør det klart at de ikke er interessert, svarer Trump:

Trump bryr seg ikke

— Jeg bryr meg ikke. Hvorvidt folk støtter meg eller ikke, har null innflytelse på velgerne. Historisk sett så stemmer ikke velgerne på visepresident. Jeg vil ha noen som kan hjelpe meg å regjere.

Les også

Meningsmåling: Hver tredje republikaner sier de ikke vil stemme på Trump

Overfor The New York Times vil ikke Trump komme opp med navn på mulige kandidater, men han mener at guvernørene Kasich, Christie og Rick Scott fra Florida er dyktige.

Scott svarer The New York Times at han trives som guvernør.

Les også

  1. Slik vil Donald Trump snu USAs utenrikspolitikk på hodet

  2. Ted Cruz velger tidligere konkurrent som visepresidentkandidat

  3. CIA-sjefen: Vil aldri gi tillatelse til waterboarding