Verden

Slik bygget presidenten et imperium av skjult rikdom

Lekkede dokumenter viser hvordan presidenten i Aserbajdsjan, en av Norges viktige oljepartnere i utlandet frem til 2015, gjemte bort en skjult formue i postboksselskaper.

Ved hjelp av postboksselskaper sørget familien til president Alijev i Aserbajdsjan å gjemme bort en formue i skatteparadiser, ifølge lekkede dokumenter. Postboksselskapene ble igjen brukt til å kjøpe opp naturressurser og verdifulle selskaper i landet, samt luksuseiendommer i utlandet som familien ikke ville at befolkningen i Aserbajdsjan skulle vite om.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
Ved hjelp av postboksselskaper sørget familien til president Alijev i Aserbajdsjan å gjemme bort en formue i skateparadiser, ifølge lekkede dokumenter. Postboksselskapene ble igjen brukt til å kjøpe opp naturressurser og verdifulle selskaper i landet, samt luksuseiendommer i utlandet som familien ikke ville at befolkningen i Aserbajdsjan skulle vite om. Bildet er fra det kaspiske hav, der man kan se oljeplattformer fra sovjettiden i bakgrunnen.

— Det er en stor glede for meg å besøke Aserbajdsjan for første gang, sa kronprins Haakon da han 7. juni 2011 åpnet en olje- og gassutstilling i Baku.

Senere på kvelden spiste han middag med president Ilham Alijev sammen med daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Moe var den siste av en lang rekke norske politikere som har pleiet Norges tette økonomiske forbindelser til Alijev-familien og Aserbajdsjan. Jens Stoltenberg har også besøkt landet som statsråd. Statoil var i en årrekke frem til 2014 den nest største investoren i landet, og sørget for at milliarder av oljekroner strømmet inn.

Nå viser lekkede dokumenter hvordan presidenten, hans familie og venner bygget opp et stort nettverk av hemmelige selskaper i skatteparadiser

Aserbajdjans president Ilham Alijev sammen med Tyrkias president Erdogan under et statsbesøk. Alijev-familien var en storkunde i Panama-selskapet Mossack Fonesca, viser lekkede dokumenter.

Panama-lekkasjene

De nye opplysningene om Alijevs offshoreimperium fremgår i hemmelige dokumenter som International Consortium of Investigative Journalists, tyske Süddeutsche Zeitung og andre medier — blant annet Aftenposten - har fått tilgang til fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonesca.

En måned før presidentvalget i Aserbajdsjan i 2003 etablerte landets skatteminister Fazil Mammadov selskapet AtaHoldning, viser dokumentene.

Hva brukes egentlig skatteparadis til?

Les også

7 spørsmål og svar om skatteparadiser

Deretter inviterte han Alijev og presidentens familie inn.

I dag er selskapet en av landets største forretningsvirksomheter innen bank, telekommunikasjon, bygg, gruvedrift, olje og gass. Selskapet selv oppga å ha verdier for 4,2 milliarder kroner i 2014.

Postboksselskapene ble igjen brukt til å kjøpe opp naturressurser og verdifulle selskaper i landet, samt luksuseiendommer i utlandet som familien ikke ville at befolkningen i Aserbajdsjan skulle vite om.

Familie og venner til Aserbajdjans president Ilham Alijev kontrollerer i dag store deler av landets største forretningsvirksomheter innen bank, telekommunikasjon, bygg, gruvedrift, olje og gass. Selskapene styres dels via postboksselskaper i skatteparadiser.

Slik ble formuene skjult

De lekkede dokumentene viser at tre lag av ulike selskaper har bidratt til å holde Alijev-familiens hemmelige pengebinge skjult for omverdenen.

Slik ble imperiet bygget opp:

 1. Først opprettet skatteministeren et selskap i Panama i 2003 med navnet «FM Management Holding Group S.A». Selskapet ble ledet av stråmenn.
 1. Deretter etablerte ministeren nok et postboksselskap gjennom stiftelsen «UF Universe Foundation».
 1. I tillegg ble det stiftet et britiskbasert selskap, som eide 51 prosent av aksjene i AtaHolding.
  Denne presidenten ble heller ikke glad da han ble avslørt denne uken:
Les også

Opprettet skatteparadis-selskap mens soldatene hans ble slaktet 

Presidentkonen og barna

I 2005 ble president Alijevs kone Mehriban Alijeva en av to direktører i stiftelsen.

Aserbajdjans førstekvinne ble omtalt av amerikanske diplomater som motedronning som er politisk kunnskapsløs, ifølge Wikileaks.

En e-post merket «svært viktig» i februar 2005 viser også hvordan det ble diskutert å gi presidentens seks år gamle sønn kontroll på 20 prosent av stiftelsen. Sønnen fikk kodenavnet «A1».

De to presidentdøtrene skulle få 15 prosent hver. De lekkede dokumentene sier ingenting om hva som skjedde senere.

Lekkasjene viser at stiftelsen ble lagt ned i januar 2007 og deretter gjenopplivet i februar 2014. Da hadde president Alijev endret landets grunnlov for å kunne bli valgt til president for tredje gang.

I 2010 ble Alijevs to døtre og en sveitsisk advokat oppført som direktører for selskapet.

Også nære venner av president Vladimir Putin er omtalt i lekkasjene.

Les også

Putins talsmenn mener CIA og USA står bak skatteparadis-avsløringer om presidentens venner

Slik skaffet de en gullgruve

E-poster og dokumenter viser også hvordan presidentfamilien sikret kontroll over en stor gullgruve i landet.

I 2006 overførte regjeringen attraktive gruverettigheter til et konsortium av utenlandske selskaper. Avtalen gikk ut på at selskapene skulle få 70 prosent av inntektene.

Filene viser at Panama-selskapene til presidentens døtre og venner kontrollerte 56 prosent av det utenlandske konsortiet. Dette skjedde gjennom de to selskapene i Panama.

ICIJ har prøvd å få kommentarer fra alle som er nevnt i artikkelen, uten å få svar.

På Island har Panama-lekkasjene fått konsekvenser:

Les også

Islands statsminister går av

Verdens 119. mest korrupte land

Landet ligger helt nede på 119. plass i korrupsjonsindeksen til Transparency International for 2015, som omfatter 168 land.

Dette er ikke første gang at Alijev-familien blir koblet til hemmelige formueri postboksselskaper. Gravejournalisten, Fritt Ord-prisvinneren og Norgesvennen Khadija Ismayilova har stått bak flere av dem.

Det førte til at hun ble utsatt for svertekampanje, hvor ukjente menn filmet henne i leiligheten mens hun hadde sex med kjæresten. Bildene ble senere lagt ut på internett, noe som skadet både henne og den demokratiske opposisjonen i det muslimske landet. Deretter ble hun pålagt å feie gatene i Baku.

I september 2015 ble hun dømt til 7,5 års fengsel etter en farseaktig rettssak.

Statoil gikk inn i Aserbajdsjan i 1992, og var frem til 2014 et av de desidert største utenlandske oljeselskapene i landet.

Vil du lese mer om avsløringene i Aserbajdjan? Her er hele historien — på engelsk - om presidentfamiliens nettverk i skatteparadiser.

Les også

 1. Presidenten opprettet skatteparadis-selskap mens krigen raste

 2. Slik etablerte Putins nærmeste venner et skjult nettverk og beriket seg selv

 3. Så lenge må hun sitte i fengsel fordi hun avslørte korrupsjon

 4. Putins talsmenn mener skatteparadis-avsløringene er dårlig journalistikk. - Dette er et angrep på vår president

 5. Aserbajdsjansk journalist: - Vi er under angrep. Tre journalister er blitt drept siden 2005

Les mer om

 1. Panama Papers