Trump klandrer eks-rådgiver for valgfiasko: Nå frykter partiet Steve Bannons originale kandidater.

Det republikanske partiet frykter at Steve Bannons utradisjonelle opprørskandidater skal føre til havari i valget neste år.

Den politiske aktivisten Steve Bannon drev aktivt valgkamp for republikanske Roy Moore i Alabama. Her agiterer han på et valgmøte i Midland City.

USAs president Donald Trump legger mye av skylden for valgfiaskoen i Alabama på sin eks-rådgiver. Steve Bannon, som nå styrer sitt høyreradikale nettsted Breitbart, jobbet intenst for å få valgt inn den omstridte Roy Moore til USAs senat.

I stedet vant demokratene et sete som var ansett som bombesikkert for Trumps parti. Republikanerne fikk sitt flertall i Senatet halvert fra to til en.

– Trumps instinkter riktige

The Washington Post har snakket med 20 Trump-kilder i og utenfor Det hvite hus. Flere sier at presidenten klandret Bannon og hans «bunnløst elendige» kandidat Roy Moore for nederlaget. Senator Lindsey Graham, en tidligere Trump-kritiker som ser ut til å stå stadig mer på godfot med presidenten, kritiserte Bannon og skrøt av Trump.

«I Alabama-politikken burde Steve Bannon ha gjort som president Donald Trump, og støttet Luther Strange. Trumps instinkter om Alabama-valget viste seg å være riktige», skriver Graham.

Strange var partielitens foretrukne kandidat, men han tapte nominasjonen mot den mer konservative Roy Moore.

President Donald Trump snakket onsdag om skattereformen. Ifølge The Washingon Post klandret han blant andre Steve Bannon for valgnederlaget i Alabama kvelden før.

Frykter Bannon-strategi

Andre republikanske topper er nå redde for at Bannons kamp for å få nominert kandidater som bare appellerer til partiets grunnfjell, vil føre til havari i valget neste år.

– Hvis Bannon blir Det republikanske partiets ansikt, vil det være en katastrofe. Jeg vokste opp med mange storkjeftede folk i Queens som var som Bannon. Ingen av dem endte opp i en posisjon som ham, sa kongressmedlem Peter King etter Alabama-tapet. Han er medlem av Representantenes hus fra New York.

Kaller partitopp «slange»

På nettstedet Breitbart legges skylden for Alabama-tapet på partiets senatsleder Mitch McConnell. I nettstedets radioprogram onsdag fikk han merkelapper som «idiot» og «en slange» av innringere.

Har to kvalifikasjonskrav

Bannon erklærte politisk borgerkig mot partieliten da hans tid i Det hvite hus var over. Han leter opp kandidater i mange delstater. Disse skal utfordre partipolitikere som Bannon mener ikke er lojale nok mot Trump og hans «Amerika først»-politikk. Bannon stiller i hovedsak to krav til sine utvalgte:

  • De vil vrake senatsleder Mitch McConnell.
  • De vil skrote filibuster-reglene, en ordningen som gjør at et mindretall på 40 av 100 senatorer kan forhindre at saker kommer til avstemning.

Noen steder har Bannon allerede valgt side. Andre steder forsøker han å få meningsfeller til å utfordre mer tradisjonelle partifolk.

Her er noen av kandidatene han går i bresjen for:

Kelli Ward vil bli senator fra Arizona.

Arizona: Kelli Ward

I Arizona erklærte Kelli Ward at hun ville erstatte partiets senator Jeff Flake, en kjent Trump-kritiker. Flake vil ikke stille til gjenvalg. Den mest prominente motstanderen kan dermed bli kongressmedlem Martha McSally.

Da senator John McCain kunngjorde at han hadde kreft i hjernen, rykket Ward raskt ut med håp om at han måtte gå av så fort som mulig. Hun ønsket selv å bli innsatt. Ward støttes av Gun Owners of America, en organisasjon som er mer imot våpenreguleringer enn National Rifle Association (NRA).

Nevada: Danny Tarkanian

I Nevada utfordrer Danny Tarkanian den Trump-skeptiske partifellen Dean Heller. Tarkanian har kalt overgrepsanklagene mot Roy Moore for karakterdrap.

I høst har han vakt oppsikt med en opptreden sammen med en velkjent bordellbaron og et intervju på en Youtube-kanal som har spredt konspirasjonsteorier om Las Vegas-massakren.

Danny Tarkanian (t.v) og Erik Prince er personer Steve Bannon håper på.

Wyoming: Erik Prince

Det ryktes også at Bannon forsøker å få Erik Prince til å stille opp som kandidat i Wyoming. Prince var en av grunnleggerne av Blackwater, et sikkerhetsselskapet som ble kraftig kritisert etter en massakre på et torg i Bagdad i 2007. I 1990 var Prince en kort stund praktikant i Det hvite hus. Om det har han blant annet sagt at han mislikte at homofile grupper ble tatt inn i varmen.

Her er noen av de andre kandidatene eller mulige kandidater til Senatet og Representantenes hus som Bannon liker:

  • Chris McDaniel i Mississippi: En yndling i den såkalte Tea Party-bevegelsen. Har sagt at han vil nekte å betale skatt hvis det utbetales erstatning for USAs slaveri.
  • Marsha Blackburn i Tennessee: Er medlem av Representantenes hus, vil inn i Senatet. Klimafornekter og energisk motstander av utvidede rettigheter for homofile.
  • Corey Stewart i Virginia: Har lovet en «brutal og nådeløs» valgkamp mot demokratene. Antydet så sent som forrige uke at Barack Obamas fødselsattest er forfalsket.
  • Michael Grimm i New York: Måtte gå fra kongressen da han ble dømt for skattesnyteri. Har truet med å kaste en journalist fra en balkong.
  • Kevin Nicholson i Wisconsin: Tidligere marineinfanterist som på kort tid har lagt seg ut med store deler av delstatspartiet.
  • Patrick Morrissey i West-Virginia: Statsadvokat som har utmerket seg i saker for våpenrettigheter og mot USAs miljødirektorat (EPA).