Macron vurderer strengere sikkerhetstiltak etter gateuro

President Emmanuel Macron ble møtt av utbrente biler, en nedtagget Triumfbue og knuste butikkvinduer da han var på befaring etter lørdagens voldsomme protester i Paris.

President Emmanuel Macron og innenriksminister Christophe Castaner (til høyre) var søndag på befaring ved Triumfbuen, der det kvelden før var sammenstøt mellom demonstranter og politi. Foto: AP / NTB scanpix

Lørdagens protester var de verste i den franske hovedstaden på flere år. En rekke biler ble satt i brann, og mang en butikk ble plyndret og påtent.

133 personer ble skadd, hvorav 23 var politibetjenter. I tillegg ble 412 demonstranter pågrepet. 378 av disse er satt i varetekt, opplyste Paris-politiet søndag.

Søndag innkalte Macron statsminister Édouard Philippe og innenriksminister Christophe Castaner til hastemøte for å diskutere sikkerhetssituasjonen i den franske hovedstaden.

Før hastemøtet startet, ble det antydet at regjeringen ville innføre unntakstilstand i Paris. Men det ble ikke diskutert. Derimot ble det drøftet å innføre strengere sikkerhetstiltak, blant annet å utplassere enda mer politi neste gang protestbevegelsen De gule vestene demonstrerer, opplyser en kilde ved presidentens kontor.

Macron så på skadeomfanget

Noe av det første Macron gjorde da han søndag kom hjem fra G20-toppmøtet i Argentina, var å dra på befaring for å se skadeomfanget etter lørdagens demonstrasjoner. Macron møtte også politifolk og brannmannskap.

I tillegg til brannskader på bygninger og biler, ble Triumfbuen vandalisert med tagging og graffiti, og flere av relieffene på det berømte landemerket ble slått i stykker.

En arbeider i gang med å fjerne tagging fra Triumfbuen, dagen etter at aktivister satte fyr på biler, knuste vinduer og plyndret butikker. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstrantene ødela en restaurant nær Triumfbuen. Foto: AP / NTB scanpix
President Emmanuel Macron møtte politifolk og brannmannskap søndag, dagen etter at en planlagt demonstrasjon endte i det som omtales som den verste gateuroen i landet på flere år. Foto: AP / NTB scanpix

Macron fordømmer

Macron fordømmer på det sterkeste de voldelige demonstrasjonene og har varslet alvorlige konsekvenser for de ansvarlige.

Om lag 5.500 demonstranter deltok i lørdagens protestaksjon. Ifølge det franske innenriksdepartementet ankom det mange som omtales som «bråkmakere» som forsøkte å bryte seg gjennom politisperringer ved Triumfbuen.

Demonstrant døde

Demonstrasjoner fant sted også andre steder i landet. I Arles sør i Frankrike hadde demonstranter satt opp en veisperring som forårsaket en 10 kilometer lang kø. En varebil kolliderte med en lastebil og ble truffet av et annet kjøretøy. En demonstrant ble påkjørt og døde natt til søndag, opplyste lokale myndigheter søndag.

Det var tredje helg på rad at demonstrantene, som står i spissen for en protestbevegelse de kaller De gule vestene, demonstrerer mot myndighetens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel.