Verden

Hardt presset Theresa May: – Lei meg for at flere har trukket seg fra regjeringen

BRUSSEL/ OSLO (Aftenposten) På pressekonferansen torsdag kveld kom statsminister Theresa May med et varmt forsvar av brexitavtalen. Men hun sa hun vil stå løpet ut.

Theresa May slo fast at hun vil stå løpet ut for «å sette nasjonens interesse først. Ikke partiets, og slett ikke min egen», sa hun på pressekonferansen i Downing Street.
 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • Eirin Hurum
  Europa-korrespondent
 • Lene Skogstrøm
  Journalist
 • NTB

Statsminister Theresa May er under hardt press fra Parlamentet og eget parti, men hun har ingen planer om å gi seg og forsvarer regjeringens utkast til brexitavtale.

– Jeg har satt nasjonens interesse foran og mener kursen vi staket ut er den rette for landet. Jeg er lei meg for at flere har trukket seg fra regjeringen, sa Theresa May, som takket dem for innsatsen på pressekonferansen i Downing Street.

– Jeg mener at vår brexitplan er rett vei, sa May på pressekonferansen

Hun listet opp det hun mener er bra med brexitavtalen.

– Ja, vanskelige beslutninger måtte tas. Men dette gjenspeiler det folk stemte for i 2016.

Advarer mot å velge en annen vei

– Hvis vi ikke fortsetter videre med avtalen, vet ingen hva konsekvensene blir. Å velge en annen vei vil være å utsette landet for en stor, dyp usikkerhet, sa May.

– Vi må ha en avtale som leverer for alle i Storbritannia, og ivaretar deres interesser, beskytter jobber, samt innbyggernes og landets sikkerhet, sa hun.

På spørsmål fra journalistene sa hun at hun ikke har rukket å utnevne noen ny brexitminister.

Samtidig berømmer hun Michael Gove, som allerede er et hett navn på ryktebørsen, for jobben han gjør som miljø- og fiskeriminister.

Den eksentriske og svært konservative tory-representanten Jacob Rees-Mogg mener Theresa May må skiftes ut.

«Mistillitsbrev» fra flere

Det begynte å komme såkalte mistillitsbrev mot statsministeren i løpet av torsdagen. Den svært EU-kritiske Jacob Rees-Mogg, en av de ledende forkjemperne for en hard brexitløsning, er blant dem som allerede formelt har erklært mistillit til May som partileder.

Ved 15-tiden torsdag hadde også Steve Baker, tidligere statssekretær for tidligere brexit-minister David Davis, levert inn mistillitsbrev. 

For å få en mistillitsavstemning i parlamentet må 48 folkevalgte, 15 prosent av de konservative parlamentsmedlemmene, levere inn et brev der de erklærer mistillit mot statsministeren. Hittil er det ikke kommet så mange.

Syv har trukket seg

Splittelsen i regjeringen kom til overflaten alt på morgenkvisten torsdag.

To statsråder, to statssekretærer og to rådgivere gikk av i morgentimene.

En av dem er brexit-minister Dominic Raab. Dette er en tungvekter i regjeringen og britiske kommentatorer spør nå om dette kan sette i gang et ras av oppsigelser.

Utpå ettermiddagen ble det klart at Rehman Chishti, visegeneralsekretær i Det konservative partiet, trekker seg i protest mot statsminister Theresa Mays utkast til brexitavtale.

Sky News melder at Chishti er den syvende i rekken av medlemmer i Mays regjeringsapparat som har trukket seg i protest mot retningen i brexitforhandlingene med EU.

Torsdag formiddag kom Theresa May til Underhuset for å legge frem fremforhandlede avtalen med EU.

Theresa May forlater statsministerboligen torsdag.

Hun fikk hard medfart i Underhuset og sterk kritikk fra egne partifeller.

– Dessverre er utkastet som parlamentet har fått i dag verre enn fryktet og det svarer ikke til løftene som statsministeren har gitt til nasjonen, sa Rees-Mogg.

Brexit-minister Dominic Raab forlot regjeringen torsdag morgen.

Brexitminister Dominic Raab skriver på Twitter at han ikke har samvittighet til å gå med på vilkårene i den foreslåtte skilsmisseavtalen. Som statsråd med ansvar for Storbritannias utmeldelse av EU, har han vært svært sentral i forhandlingene. Likevel trekker han seg altså.

– Ingen demokratisk nasjon har noensinne gått med på å bli bundet til et så utstrakt regime, påført utenfra uten noen demokratisk kontroll over lovene som skal anvendes, og uten mulighet til å bestemme seg for å tre ut av ordningen, advarer Raab i oppsigelsesbrevet.

Den eksentriske og svært konservative tory-representanten Jacob Rees-Mogg mener Theresa May må skiftes ut.

Henger du med? Her er kort hva som har skjedd:

 • EUs og Storbritannias forhandlere ble enige om en skilsmisseavtale tirsdag. Den forteller hva som vil skje når Storbritannia forlater EU i mars neste år.
 • I går hadde den britiske regjeringen et meget opphetet møte om avtalen. Theresa May fikk et flertall med seg, men 11 statsråder var uenige.
 • Torsdag morgen har flere statsråder og statssekretærer sagt opp. De mener avtalen er for dårlig for britene.
 • Torsdag ettermiddag har Theresa May forsvart avtalen i Underhuset.

Og her en listen over ministre som har trukket seg:

 • Dominic Raab, brexitminister
 • Suella Braverman, junior brexitminister (statssekretær)
 • Ester McVey, arbeidsminister
 • Shailesh Vara, Nord-Irland-minister (statssekretær)

Storbritannias statsminister Theresa May blir utsatt for grilling i Underhuset torsdag. Mange av hennes egne partifeller mener avtalen hun har lagt frem er for dårlig.

Mener Storbritannia mister kontroll

Raab kjempet på brexit-siden under folkeavstemningen og er sterk tilhenger av at Storbritannia skal ut av EU. Han har hatt rollen som Theresa Mays forlengede arm og kompromissmaker i forhandlingene i Brussel.

Fra gladere dager i Brussel: Storbritannias sjefforhandler Dominic Raab og EUs sjefforhandler Michel Barnier.

Bare minutter etter at Raabs oppsigelse ble kjent, falt pundet på børsen.

Mener EU får for mye makt

I oppsigelsen til statsminister Theresa May skriver Raab at det er to grunner til at han ikke kan gå god for den avtalen som EU og Storbritannia er blitt enige om: Det ene er ordningen som er laget i Nord-Irland, for å hindre at det blir en ordinær grense mellom de to delen av øya. Raab mener særordningen for Nord-Irland setter Storbritannias «integritet» i fare.

Han mener også at britene ikke har god nok kontroll på hvordan de skal komme seg ut av de overgangsordningene som de nå er blitt enige om. Han mener at EU i praksis har vetorett over Storbritannia.

I forslaget som er lagt frem, bli britene i praksis værende i EUs tollunion inntil de finner en annen varig løsning.

Det er ikke mange månedene siden Raab tok over som brexit-minister. Det gjorde han etter at hans forgjenger David Davis gikk av i protest mot det forrige forslaget til avtale mellom EU og Storbritannia, den såkalte Checkers-avtalen.

Statsminister Theresa May sa i praksis at avtalen hun har fått med EU er eneste alternativ til å gå ut av EU uten noen avtale.

EU har alt varslet at det vil bli et ekstraordinært EU-toppmøte om skilsmisseavtalen 25. november. Men spørsmålet som nå stilles i London er hvorvidt Theresa May har nok støtte til å inngå en slik avtale, og om Raabs avgang vil ha en dominoeffekt, skriver BBC.

– Hvis May mister tre ministre på en morgen, er det sannsynlig at hun kan holde på avtalen og på jobben? spør politisk redaktør Laura Kuenssberg i BBC.

Financial Times` kommentator Martin Wolf oppsummerer situasjonen slik: Theresa May har klart å forene et splittet land. «Alle er enige om en ting: Avtalen er skrekkelig.»

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Dominic Raab
 4. EØS
 5. Storbritannia
 6. Brussel
 7. Michel Barnier