Israelske luftangrep mot Gazastripen etter over 300 raketter mot Israel

Israel ble mandag angrepet med over 300 raketter fra Gazastripen. Det israelske forsvaret har gjennomført luftangrep mot rundt 70 mål på Gazastripen som svar.

Palestinske raketter på vei fra Gazastripen mot Israel mandag. Foto: AP / NTB scanpix

Det israelske forsvaret (IDF) aktiverte luftforsvarssystemet Iron Dome. Over 70 av de 300 rakettene ble skutt ned, opplyser IDF på Twitter.

Minst 14 israelere ble såret i de palestinske rakettangrepene mandag ettermiddag og kveld. Tre av de sårede ble truffet av splinter i byen Sderot. Raketter traff flere bolighus i de israelske byene Ashkelon og Netivot.

Samtidig iverksatte IDF luftangrep mot mål på Gazastripen. Ifølge helsemyndighetene i Gaza by er tre sivile palestinere drept og ni såret i israelske luftangrep.

Mandagens rakettangrep ser ut til å være et hevnangrep fra palestinsk side, dagen etter at en seks palestinere og en israelsk offiser ble drept i en israelsk operasjon på Gazastripen, skriver avisene Haaretz og The Jerusalem Post.

Buss og hus truffet

Størsteparten av rakettene fra Gazastripen gikk gjennom Iron Dome-systemet og slo for det meste ned over åpne områder nær Gazastripen, men alarmen gikk også i Ashkelon, Beer Sheva og så langt unna som i et israelsk område ved Dødehavet. En rakett traff en gassrørledning i Sderot.

Innbyggerne i en rekke israelske lokalsamfunn ble bedt om å holde seg innendørs, og i Ashkelon åpnet lokale myndigheter alle byens offentlige tilfluktsrom.

En buss ble truffet av det som skal ha vært en panservernrakett fra palestinsk side. En 19 år gammel soldat ble kritisk såret i angrepet mot bussen i Sha'ar Hanegev nær Sderot, ifølge det israelske forsvaret.

De israelske styrkene besvarte mandagens rakettangrep med å slå til mot over 70 mål på Gazastripen. Blant målene var tre tunneler, militæranlegg, observasjonsposter, våpenlagre, utskytingssteder for raketter og Hamas' fjernsynsstasjon Al-Aqsa.

Truer med eskalering

I en felles uttalelse viser Hamas og gruppen Islamsk jihad til søndagens aksjon i Khan Younis, der minst seks palestinere ble drept, blant dem et høytstående medlem i Hamas' væpnede gren. En 41 år gammel israelsk offiser ble også drept, mens en annen israeler ble såret.

– Hvis Israels aggresjon fortsetter som svar på rakettangrepet, som var et svar på gårsdagens angrep i Khan Younis, kommer de palestinske fraksjonene til å eskalere rakettangrepene og rekkevidden av dem inn i Israel, heter det i uttalelsen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu samlet forsvarsminister Avigdor Lieberman og flere forsvarstopper i IDFs hovedkvarter i Tel Aviv mandag kveld.

Møtet varte i over fire timer. En beslutning om en eventuell opptrapping i kampen mot Hamas er ventet å bli kunngjort tirsdag etter at Netanyahu først har innkalt regjeringens sikkerhetskabinett til diskusjoner.

Internasjonal bekymring

– Eskaleringen de siste 24 timene er SVÆRT farlig og hensynsløs. Rakettene må STOPPE, tilbakeholdenhet må vises av alle! Ingen forsøk på å snu voldsspiralen må være uprøvd, skriver FNs Midtøsten-utsending Nickolay E. Mladenov på Twitter.

EUs ambassadør til Israel, Emanuele Giaufret, er også bekymret.

– Jeg følger med stor bekymring på situasjonen og utskytingen av raketter mot det sørlige Israel. Angrep på sivile er uakseptable og må stanses. Alle må ta et steg tilbake, skriver Giaufret på Twitter.

President Donald Trumps spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, går hardt ut mot Hamas.

– Terroristene i Gaza angriper igjen Israel med krigsverktøy. Disse rakettene og bombekasterangrepene på israelske byer må fordømmes av alle. Israel tvinges nok en gang til militær handling for å forsvare sine innbyggere. Vi står sammen med Israel idet landet forsvarer seg mot disse angrepene, skriver han på Twitter.