Verden

5000 soldater i Finnmark kan provosere Russland

5000 soldater samles til kjempeøvelse i Finnmark i mars. Her er åtte spørsmål og svar om hvordan øvelsen vil bli oppfattet i Russland.

Det norske forsvaret øver jevnlig på krigføring under vinterforhold. I mars skal de for første gang på nesten 50 år øve i Finnmark. Dette bildet er tatt under en øvelse ved Rustan leir i Asker. Foto: Marthe Brendefur / Hæren / Forsvarets mediesenter

 • Ingeborg Moe
  Journalist i utenriksredaksjonen
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

NATO planlegger en kjempeøvelse med 25.000 soldater i Norge i 2018. Allerede i mars måned i år vil imidlertid 5000 norske soldater øve i Finnmark, fylket som grenser til Russland.

1. Hva slags militærøvelse er det Forsvaret skal avholde i Finnmark?

Øvelsen kalles «Joint Viking». Hæren, sjøforsvaret, luftforsvaret og Heimevernet skal øve sammen. Tilsammen 5000 norske soldater skal øve på krigføring om vinteren.

 1. Hvor i Finnmark skal øvelsen finne sted?Det kan bli øvet i hele fylket. Det er sannsynlig at mye kommer til å bli konsentrert rundt Halkavarre skytefelt i Porsanger kommune. Under en skyteøvelse den 13. mars vil det bli skutt med det meste av det Forsvaret har av stridsmidler i nettopp Halkavarre.

3. Er det vanlig at Forsvaret øver i Finnmark?

Det er første gang Brigaden Nord øver i Finnmark og første gang større landstyrker øver i Finnmark siden 1967. Tidligere har øvelser i Nord-Norge i all hovedsak blitt lagt til Indre Troms.

4. Hvorfor har man ikke avholdt store militærøvelser i Finnmark tidligere?

Noe av forklaringen er at Forsvaret har villet øve billig, og derfor har lagt øvelser til kjerneområdet i Indre Troms. Men det har også vært slik at for å berolige Sovjetunionen og Russland så har en av de selvpålagt restriksjonene vært at man har valgt å ikke legge øvelser i nærheten av Russland, sier forsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

5. Hvorfor velger man da å øve i Finnmark nå?

— Skal vi ha et troverdig forsvar som kan forsvare hele landet, så må vi også øve i hele landet. I 2013 var vi i Hordaland, i fjor var vi i Indre Troms, i år øver vi i Finnmark og til neste år øver vi i Trøndelag, sier kommunikasjonssjef Vegar Gystad i Hæren.

6. Men hvordan vil øvelsen bli oppfattet i Russland, nå som forholdet mellom NATO og Russland er så anspent?

— Med det som har skjedd i Ukraina og det mer anspente forholdet mellom Øst og Vest, så regner vi med at det blir mer spenning rundt øvelsen og flere spekulasjoner, sier Gystad. Jakub Godzimirski fra Nupi mener Russland kommer til å se på øvelsen som et svar på hendelsene i Ukraina. - Det er et klassisk avskrekkende element.

Godzimirski sier denne typen øvelser viser at det er viktigere for Norge å berolige allierte som er bekymret for Russland, enn å berolige Russland.

7. Vil russerne se på øvelsen som en provokasjon?

— Det vil bli snakket mye om det og brukt i den russiske propagandaen, men russerne har selv mye verre ting på samvittigheten, så jeg tror ikke det vil få så store konsekvenser, sier Godzimirski.

8. Regner man med noe svar fra russerne?

— Russerne har visst om denne øvelsen i lang tid. Ved andre øvelser i nord har russerne hatt øvelser på sin side av grensen i nord, men om noe tilsvarende vil skje i år er ikke kjent for oss, sier Gystad.

Twitter: @tor_arnea

 1. Les også

  Dette er NATOs svar på krisen i Ukraina

 2. Les også

  «Vi er i en krig som kan bli en total krig»

 3. Les også

  Russland: Åpner bro til annektert halvøy i Ukraina i 2018

 4. Les også

  Her var Sasja og Natasjas verksted i Donetsk

Les mer om

 1. Ukraina-konflikten
 2. Forsvaret

Ukraina-konflikten

 1. VERDEN

  Ukraina og separatister utveksler fanger

 2. VERDEN

  Kulden rammer innbyggere i Øst-Ukraina: – Nå er vi tilbake i en nødssituasjon

 3. A-MAGASINET

  På denne sommerleiren får barna våpentrening og er villige til å dø for landet sitt

 4. VERDEN

  NATO og Norge øver krig parallelt med fotball-VM – kan provosere russerne

 5. NORGE

  Slik vil Regjeringen ha fremtidens forsvar

 6. VERDEN

  Russisk elektronisk krigføring slo ut GPS-signalene i Finnmark