Verden

Skotsk måling viser klart flertall for selvstendighet

En meningsmåling viser at 59 prosent av skottene nå støtter løsrivelse fra Storbritannia.

Mye tyder på at den europeiske unionen er i ferd med å bli viktigere enn den britiske unionen for skottene.
  • NTB
  • Fredrik Saltbones

Målingen er gjennomført for den skotske avisen The Sunday Post etter at britene stemte for å melde seg ut av EU.

Brexit-seieren i torsdagens folkeavstemning har igjen satt skotsk selvstendighet på dagsordenen. Skottene stemte klart for fortsatt medlemskap i EU – 62 prosent vil ikke forlate det europeiske fellesskapet – men et knepent engelsk flertall kan tvinge dem ut av unionen.

Resultatet understreker at Skottland og resten av Storbritannia ikke alltid er i takt politisk. Skottland har historisk vært nært knyttet til kontinentet, spesielt til Frankrike, som er selve arvefienden sett med engelske øyne.

Det er mindre enn to år siden en folkeavstemning endte med et ja til fortsatt union med resten av Storbritannia, men nå kan altså stemningen ha snudd.

  • Brexit kan drive skottene ut av Storbritannia: – Vi ville vært mye tryggere i EU

Slik ser dagens utgave at The Sunday Post ut:

Sa nei til løsrivelse i 2014

Lørdag gjorde Skottlands førsteminister det klart at Skottland vil innlede samtaler med EU med tanke på å forbli i unionen.

– Vårt mål er å starte umiddelbare samtaler med resten av EU, sa Nicola Sturgeon etter et regjeringsmøte i Edinburgh.

Hun la da til at en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet fra Storbritannia i høy grad er et aktuelt tema.

I september 2014 hadde Skottland folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia. Da stemte 55 prosent nei og Skottland forble i unionen.

Da Aftenposten møtte lokalbefolkningen i den skotske byen Aberdeen lørdag, ga flere uttrykk for sin frustrasjon etter Brexit.

– Vi ville vært mye tryggere i EU. Det gir oss både stabilitet og muligheter. Dette er virkelig en kjip dag, sa Natasha Miller, en av mange som stemte for at Storbritannia skulle forbli en del av EU.

– Jeg håper vi har en folkeavstemning raskt, så vi kan gå tilbake til EU og si «Hei! Husker dere oss? Kan vi få komme inn igjen?» sa Miller og lo.

Slik stemte britene - region for region:

Les mer om

  1. EU
  2. Brexit