Emmanuel Macron (38) er franske sosialisters unge håp

Økonomiminister Emmanuel Macron (38) er gift med sin gamle lærerinne fra gymnaset og vil slakte partiets hellige kuer. Spørsmålet er om han våger å utfordre president François Hollande.

Emmanuel Macron gift med sin vel 24 år eldre tidligere fransklærer Brigitte.
  • Alf Ole Ask

– Nå må det bli slutt på dette tøvet, slo den franske statsminister Manuel Valls fast.

Det han siktet til var økonomiminister Emmanuel Macron som den 12. juli samlet tusenvis av tilhengere i Paris i regi av sin politiske bevegelseEn Marche (Fremad).

Det er selvfølgelig tilfeldig at forkortelsen EM er det samme som initialene til Emmanuel Macron. En bevegelse han selv sier hverken er på høyre- eller venstresiden i fransk politikk. Derimot er det et svar på polariseringen i det politiske liv.

Fra møtet i Paris der Emmanuel Macron kjørte amerikansk valgkampstil og fyrte opp under ryktene om presidentambisjoner.

På møtet 12. juli stanset han på kanten av stupet og lot være å lansere seg som presidentkandidat i 2017.

Men han og hans 24 år eldre kone Brigitte, hans fransklærer fra gymnaset, ankom møtet på en måte som var et presidentpar verdig. Begeistrede fans ville ha selfies og klemmer fra paret.

Langt utover Frankrikes grenser vakte møtet oppmerksomhet, fordi alle som følger fransk politikk værer en ny stjerne som kanskje kan endre fransk politikk.

Det liker ikke sosialistpartiets ledelse.

Leder på målingene

Så hvem er denne Emmanuel Macron?

Han er økonomiminister og har vært det i nesten to år, men har lenger enn det vært i president François Hollande innerste krets som rådgiver i økonomisk politikk.

Enmeningsmåling i Le Parisien viste at 36 prosent av de spurte støttet Macron som presidentkandidat for sosialistene, mens bare 14 prosent støttet Hollande.

Emmanuel Macron er økonominister og nær medarbeider president François Hollande. Men vil han utfordre Hollande?

Han har vært skyteskive for fransk fagbevegelse fordi han er mannen bak de omstridte arbeidslivsreformene. Macron er mannen som vil slakte noen av sosialistpartiets mest hellige kuer – for eksempel 35-timers uken. Bakgrunnen hans er den franske eliteskolen ENA, og arbeidserfaringen hans er fra store finanshus som Rothschild.

Få deg jobb – kjøp dress

Alt dette har skapt et ikke altfor godt forhold til aktivister fra fagbevegelsen og noen av partiets mer tradisjonelle velgere.

Da en T-skjortekledd aktivist overstrødd med buttons glefset om Macrons dyre dress, bjeffet han tilbake:

– Den beste måten å få råd til dress er å jobbe!

Det store spørsmålet mange stiller seg er om dette er Frankrikes svar på Bill Clinton eller Tony Blair. En person med politisk kraft som kan trekke det franske sosialistpartiet mot sentrum og få den skakkjørte franske økonomien på rett kjøl.

Et annet spørsmål er om den eliteskoleutdannede Macron er mannen som skal være den store folkeføreren i Frankrike. Han fremstår som alt annet enn folkelig, men selger seg inn som folkets mann.

Hollande må kjempe

For første gang må en sittende fransk president stille opp i sitt partis nominasjonsprosess. Grunnen er at Hollande er den mest upopulære presidenten siden man begynte med meningsmålinger. Hollande har også sagt at han ikke vil stille til gjenvalg om ikke ledigheten går ned, og den steg i juni.

Hollande har frist til januar for å si om han stiller.

Han har manet til nasjonal samling i terrorens tid, men er ikke lenger sett på som en samlende kraft

Slik meningsmålingen ser ut i Frankrike nå vil ikke Hollande komme til andre runde i presidentvalget som avgjør valget mellom de to som får flest stemmer i første runde.

Det ligger an til å bli et oppgjør mellom Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen og mannen Republikanerne kommer til å nominere: enten ekspresident Nicolas Sarkozy eller tidigere stats- og utenriksminister Alain Juppé.

Er det Nicolas Sarkozy og Emmanuel Marcon som skal kjempe om å bli president i Frankrike til våren?

En kandidat som Macron kan endre det bildet.

Ligner en førstedame

På møtet i Paris 12 juli – der mer enn 3000 var møtt frem – erklærte Macron at bevegelsen hans ikke har som mål å produsere en presidentkandidat, men politisk forandring.

Men det er ikke mange som tror på dette, fordi paret Macron allerede oppfører seg som et presidentpar. Franske medier trekker paralleller til amerikanske politikere. Hun underviser ikke lenger fordi hun konsentrerer seg om parets prosjekt: hans politiske karriere.

Paret Macron er allerede franske magasiners yndlinger. Brigitte Macron (63) omtales som en slags pseudo-førstedame i Frankrike. Emmaneul Macron blir 39 i desember.

Paret Macron er i seg selv en historie. Hun var hans fransklærer på gymnaset. Han falt for henne og hun for hans begavelse.

Hans evner som skribent fikk henne til å kalle ham for Mozart. Ifølge elever fra den gangen leste hun opp diktene han skrev for klassen.

De to ble gift i 2007. De har ingen barn sammen, men hun har tre barn fra første ekteskap og syv barnebarn.

Paret har prydet det som er av førstesider. Noe som heller ikke legger demper på ryktene om at dette kan være mannen som skal representere sosialistene i det neste presidentvalget.