Frankrikes innenriksminister saksøker Nice-politiet

Innenriksminister Bernard Cazeneuve mener han og ministeriet er utsatt for ærekrenkelser etter at en politikvinne anklaget departementet for å ha presset henne til å endre på politirapport.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve har fått sterk kritikk i etterkant av Nice-angrepet.

Sandra Berton, en politikvinne i Nice-politiet, sier Frankrikes innenriksdepartement presset henne til å endre en rapport om sikkerhetstiltakene i Nice på nasjonaldagen da 84 mennesker ble drept.

Innenriksministeren reagerte med å true med å gå til sak mot henne, og nå er den offisielle anmeldelsen sendt, ifølge den franske avisen Le Monde som skriver at nyhetsbyrået AFP mandag fikk innsyn i saken.

Der står det at Bertons anklager «definitivt vil gi folk en oppfattelse om at departementet og innenriksministeren har formidlet gale opplysninger om politiets tilstedeværelse og styrke kvelden 14. juli».

Ifølge klagen går Nice-politiet til angrep på det nasjonale politiet og innenriksministerens ære og omdømme.

– Ble bedt om å endre rapport

Sandra Bertin, som har ansvaret for overvåkingskameraene i den sørfranske byen, sier en ikke navngitt tjenestemann i departementet ba henne skrive i rapporten at det nasjonale politiet var utplassert to steder i byen den skjebnesvangre natten.

– Det er mulig de var der, men jeg ser dem ikke på videoopptakene, sa Bertin til avisen Journal du Dimanche.

Innenriksminister Cazeneuve har fått mye kritikk, og det har kommet krav om at han må gå av i etterkant av angrepet på den franske nasjonaldagen.

Også sjefen for det nasjonale politiet har følt et behov for å ta til motmæle. Søndag sa han at «de manipulerende angrepene på politiet, dets ledere og minister må slutte».

Fredag så president François Hollande seg nødt til å si at han fortsatt har «full tillit» til Cazeneuve og lovte åpenhet rundt sikkerhetstiltakene i Nice.