Verden

Russiske etterforskere fremme i Egypt

Det er landesorg i Russland etter at 224 personer mistet livet i flyulykken lørdag morgen. Årsaken til styrten er fortsatt et mysterium.

Fortvilelse og gråt blant pårørende på flyplassen i St.Petersburg.
  • Øyvind Nordli
  • Ntb

Russland flagger på halv stang etter et av de verste flyulykkene landet har opplevd. Russland president Vladimir Putin har erklært at søndag 1. november er nasjonal sørgedag, og en rekke arrangementer er avlyst.

— Det skal flagges på halv stang over hele landet, erklærte presidenten.

President Putin har uttalt at de pårørende skal få all nødvendig hjelp i sorgarbeidet. 217 passasjerer og et mannskap på syv var om bord. Den yngste omkomne var et 10 måneder barn.

163 av de omkomne er funnet. Noen av de døde skal ha blitt funnet flere kilometer fra vraket, og leteområdet er blitt utvidet

Det russiske flagget på halv stang søndag.

Etter ulykken har det florert med mulige årsaksteorier. Putin og egyptiske myndigheter har satt igang en bred politietterforskning for å finne en forklaring. Russlands transportminister og en gruppe russiske etterforskere er kommet til Egypt, hvor de skal delta i granskingen av flyulykken på Sinai-halvøya. Transportminister Maxim Sokolov og etterforskerne ankom den egyptiske hovedstaden Kairo søndag. Russerne skal blant annet delta i undersøkelsene av de «svarte boksene» fra det russiske flyet som styrtet, ifølge egyptiske kilder.

Stort leteområde

Det alle vet er at Airbus A321-maskinen fløy i en høyde på 31.000 fot — nærmere 10.000 meter - da den forsvant for kontrolltårnene. En ekspert det danske nyhetsbyrået Ritzau har snakket med antyder at måten delene av flyvraket og de omkomne er plassert, tyder på at flyet har gått i oppløsning i luften.

— Det typiske er at vraket ligger på bakken med de omkomne relativt tett på vrakstedet. Det kan være en strek i grunnen der flyet har pløyd seg gjennom. I dette tilfelle er vrakdelene delt, det indikerer en oppbrytning i luften, sier Paul Humle Harrison, leder for den danske ingeniørforeningen for fly, IDA.

LES OGSÅ:

Årsaken fortsatt et mysterium

En Sinai-avdeling av IS sier det var de som skjøt ned flyet, noe flere eksperter tviler på.

— Krigere fra Den islamske staten sørget for at det russiske flyet styrtet over Sinai, står det i meldingen på nettet fra gruppa.

Eksperter har uttrykt tvil om at dette stemmer.

— IS har ikke utstyr til å skyte ned et fly i 9.000 meters høyde, sier Gerard Feldzer, som er tidligere direktør for det franske luftfartsmuseet. Han sier at en slik nedskyting vil kreve et mobilt radarsystem og langtrekkende raketter som IS ikke har.

Teknisk svikt?

Andre scenarioer som blir skissert er at det kan ha vært en bombe om bord. En militærekspert sier til nyhetsbyrået AFP at dersom en bombe, uansett størrelse, eksploderer i 10.000 meters høyde, vil flyet på grunn av trykket gå fullstendig i oppløsning.

En teknisk årsak blir også skissert som en mulig ulykkesårsak. Andreflygeren på det russiske ulykkesflyet skal ha klaget over den tekniske standarden på det 18 år gamle flyet. Det sier Natalja Trukhatsjeva, enken etter andrepiloten, til det statskontrollerte TV-selskapet NTV.

Menneskelig feil kan også være en ulykkesårsak, men kapteinen var meget erfaren og hadde 12.000 flytimer bak seg, inkludert 3.860 i Airbus A321, som han fløy da det styrtet lørdag morgen.

Været i området var bra da flystyrten skjedde.

MER OM ULYKKEN:

Les også

  1. Flystyrten: Yngste passasjer var 10 måneder

  2. Flyselskaper stopper flyvninger over Sinai

  3. Forskere og offiserer: Lite sannsynlig at IS kan ha skutt ned flyet