Flere titall skadet i sammenstøt mellom politi og demonstranter på Barcelonas flyplass

75 personer skal være skadet i sammenstøt på flyplassen etter at ni katalanske politikere ble dømt til fengsel.

Opprørspoliti og demonstranter støtte sammen utenfor terminalbygningen på El Prat-flyplassen i Barcelona mandag, etter at ni katalanske ekspolitikere fikk lange fengselsstraffer i Madrid for å ha forsøkt å rive regionen løs fra resten av Spania i 2017.

En folkemengde samlet seg ved Barcelonas flyplass El Prat mandag da dommene for å ha forsøkt å løsrive Catalonia ble kjent. Organisasjonen Demokratisk tsunami sto bak protesten.

Situasjonen tilspisset seg raskt, og mandag kveld opplyste helsemyndighetene at 75 personer var blitt skadet. Tirsdag opplyste myndighetene i Catalonia er 170 personer skadd, blant dem 40 politifolk, i sammenstøt på flyplassen El Prat i Barcelona og andre steder i regionen. Sammenstøtene fortsatte fram til tidlig tirsdag morgen. Tre personer er pågrepet i forbindelse med uroen.

Sammenstøtene fikk store konsekvenser for flytrafikken til og fra Barcelona. 110 flyavganger ble innstilt, og problemene fortsatte tirsdag morgen, da 45 flyavganger ble innstilt, ifølge spanske flyplassmyndigheter.

Tusenvis av flypassasjerer er blitt sittende fast på flyplassen, og mandag tok mange med seg koffertene sine og forsøkte å komme seg bort via hovedveier og ved å krysse jordene like ved.

Demonstranter står med hevede armer utenfor El Prat-flyplassen i Barcelona mandag. Det kom til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Journalister observerte politi som avfyrte prosjektiler mot demonstrantene. Ifølge spanske medier ble det brukt gummi- eller skumkuler. Minst to personer ble pågrepet, den ene av dem ved flyplassen og den andre i byen Mataro.

Flyplassledelsen opplyste at 108 flyvninger ble innstilt som følge av opptøyene. Norske reisende var blant dem som var strandet i terminalbygningen.

Aksjonister stanset også tog ved å legge brennende bildekk og trebiter på jernbanespor. Noen veier ble også sperret.

Politikere dømt

Sinnet ble utløst av at spansk høyesterett tidligere på dagen dømte Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras til 13 års fengsel for oppvigleri og misbruk av offentlige midler. Tre andre tidligere politikere ble dømt til 12 års fengsel, mens de fem siste fikk straffer på mellom 9 og 11,5 års fengsel.

I alt var 12 personer tiltalt, men tre av dem slapp med bøter.

Seks av de dømte er tidligere medlemmer av regionsregjeringen I Catalonia, to er grasrotaktivister, mens én har vært president i den katalanske regionforsamlingen.

Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras til 13 års fengsel for oppvigleri og misbruk av offentlige midle

Den nåværende katalanske regionlederen Quim Torra sier at kampen for en uavhengig katalansk republikk må fortsette.

– Vi ber om at undertrykkelsen tar slutt, at politiske fanger løslates og for et amnesti som burde markere en avslutning for alle som er blitt utsatt for gjengjeldelse, sa han.

Vil legge striden bak seg

Spanias sosialdemokratiske statsminister Pedro Sanchez håper at alle nå kan legge uroen bak seg.

– Vi kan starte et nytt kapittel for et moderne, pluralistisk og tolerant Catalonia som tar sin rettmessige plass i Spania, sa Sanchez etter domsavsigelsen.

Men i Barcelona er reaksjonene sterke på at noen av Catalonias mest fremtredende politikere er dømt til mange år bak murene.

Demonstranter samlet utenfor El Prat-flyplassen i Barcelona mandag. Det ble meldt om sammenstøt og uro på stedet.

– I dag har de krenket alle rettighetene deres. Det er forferdelig at Europa ikke gjør noe. Jeg ønsker ikke å være europeisk. Jeg ønsker ikke å være spansk, sier 60 år gamle Deni Saball, som var blant de mange som strømmet ut i gatene for å protestere mandag.

Fotballklubben FC Barcelona stiller seg også på kritikernes side.

– Fengsel er ikke løsningen, skriver klubben og ber om dialog og forhandlinger.

Brøt grunnloven

Bakgrunnen for konflikten er forsøket på å løsrive regionen Catalonia fra Spania i 2017. Den daværende katalanske regjeringen holdt en folkeavstemning hvor 90 prosent stemte for uavhengighet – men hvor valgdeltagelsen var lav.

Avstemningen ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering. Likevel erklærte regionforsamlingen i Catalonia uavhengighet fra Spania.

Opprørspoliti går forbi en brannbarrikade på El Prat-flyplassen.

Regjeringen i Madrid valgte å avsette de katalanske lederne, og flere av dem ble siktet. Regionens avsatte president Carles Puigdemont valgte å dra i eksil til Belgia.

Ny arrestordre

Mandag reagerte Puigdemont hardt på de strenge dommene mot tidligere regjeringskolleger.

– Hundre år tilsammen. En skandale, skriver ekspresidenten på Twitter.

Like etter utstedte en spansk dommer en ny internasjonal arrestordre på Puigdemont etter at den forrige ble opphevet av høyesterett i juli 2018.

De åtte som ble dømt i tillegg til Oriol Junqueras, er Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sánchez og Jordi Cuixart.